Суперкомпютър ще предвижда трусове и търси лечение за рака

Борисов: Ще бъдем в друга роля в Източна Европа!
Обновена: 17 юни 2019 11:38 | 17 юни 2019 11:36, Веселина Йорданова
64

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър до края на 2020 г. 

"Това извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите, в Източна Европа няма такъв компютър", коментира премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет. Той се срещна с европейския комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел и с ръководителя на Генерална дирекция "Свързаност" към ЕК Роберто Виола. Инициативата за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в ЕС е на Европейската комисия.

"4 млрд. операции за секунда правят тези машини, това дава огромна възможност за автомобилните производители в България, защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации, мостовете на магистралите, сградите как биха реагирали (на земетресение)", обясни премиерът и допълни, че работата му в Технопарка ще бъде 24 часа в денонощието.

Борисов каза, че технологичната революция ще бъде огромна и даде пример с това, че телевизорите с кинескопи много бързо са били заменени с плазмени. 

Според Мария Габриел чрез суперкомпютъра в България ще продължава да се изгражда система, която да води до по-високи доходи и по-добър жизнен стандарт.

Компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото компютърът в НАСА, обясни Роберто Виола. Сред сферите на приложение той посочи медицината и онкоизследванията, околната среда, киберсигурността и др.

ЕК ще вложи 1 млрд. евро в развитието на тази важна сфера. За проекта у нас страната ни ще отдели 12 млн. евро, а от Брюксел ще дойдат още 6 млн., обясни Габриел.

Освен в България, центровете за европейски суперкомпютри, ще бъдат разположени в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания. Осемте центъра ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
анон преди 1 седмица
Лечение на рака - масло от Индийски коноп! Ама надали, щот главите на управляващите са им в г.ъзовете!
59
0
 
1
 
! Отговори
mdaa преди 4 седмици
суперкомпютъра не е нищо друго освен още по-голяма цензура на интернет форума , блогове, независими, *** всички дръзнали да имат различно мнение от властта. Начело с другарката майдан, която работи за чужди интереси защото обича високите постове и заплати и бонуси.
58
0
 
2
 
! Отговори
до 56 преди 1 месец
точно, а в 2019 игрова конзола като Xbon One X e 6000 милиарда операции в секунда, т.е. 1500 пъти супер-компота на Бо Тик Вун, Император на Северна КореоБългария!!
57
0
 
3
 
! Отговори
истината е друга преди 1 месец
"За проекта у нас страната ни ще отдели 12 млн. евро, а от Брюксел ще дойдат още 6 млн., обясни Габриел."

Бо и Цв като част от комисията за Електронно Правителство изхарчиха 2 милиарди и такова няма, сега за 12 милиона супер-компютър, това е по-фалшиво от 3 доларова банкнота!!
56
0
 
2
 
! Отговори
истината боли 2 от 2 преди 1 месец
"Борисов каза, че технологичната революция ще бъде огромна и даде пример с това, че телевизорите с кинескопи много бързо са били заменени с плазмени."
===
колко бързо да беше от 1897 година, откриването на кинескопа, до навлизането на "плазмени" телевизори през 2007, само 110 години. Какво са 110 година за Бога Слънце, миг във Вечността!!
55
0
 
0
 
! Отговори
истината боли 1 от 2 преди 1 месец
"4 млрд. операции за секунда правят тези машини." - обясни премиерът и допълни, че работата му в Технопарка ще бъде 24 часа в денонощието.
===
Муахаха, 4 милиарда операции - че повече от това прави 5 годишна видео карта продаваща се под 100 долара в момента и да бъда конкретен GTX980 прави 4.6 милиарда операции в секунда. Премиерът или е объркал мерната единица или аз имам Суперкомпютър пред себе си по-мощен от този на ЕС!!
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То тиквата в Гугъл не може да влезе ,електронна поща сигурно няма тъпирааа ама за компютри говори ,скриии се тиквооо подавай оставката и затвора заминавай .
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Суперкомпютъра ще може да превиди с точност до 1 час кога ГЕРБ ще паднат от власт.
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не ни трябва. българските програмисти са некадърни и се онтересуват само от пари и от жени.
51
0
 
5
 
! Отговори
ЕК ще ви клеса преди 1 месец
коли се правят в Русия, Китай, Корея, Япенско, Чехословенско Италянско, Югославия, Шведско Шпанелско Англейско, Германъчко.Щатите Канада Мексико Бразилия Турция...дъ дъ дъ

Та в колко от тия държави има едно милярдно операционне комп, докаран от Мара Грабижеряфиель и Виола комисионен? колко бе

Защо арчите парите на европейските трудещисе и тяхната селска класа
50
0
 
8
 
! Отговори
MICHELIN UPTIS преди 1 месец
Дайте достъп на супер компютъра до:
- офшорните сметки
- диска на меркел
- КТБ сметките
- НАП
- НОЙ

да гони престъпници и к_Уромпирани политици.

гробаджии не ни трябват да крадат от БГ.
направете софтуер за управление на цялата държа, финанси, съд, превенция на престъпления, здравеопазване.

МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СВЕТОФАРИ В СОФЕТО И ТОЗИ КОМПЮТЪР В РЕАЛНО ВРЕМЕ ДА УПРАВЛЯВА ЦЕЛИЯ ТРАФИК. Е,БАС СИ. ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА ОТДЕЛИ ЗА ТОЗИ ПРОЕКТ ПАРИ.
49
0
 
8
 
! Отговори
на гол Ъз чифте ПиСи преди 1 месец
Супер Пожарникар; Супер РС, Колкото е по-неостроъгълен един филадендрон толкова по Смртт телефон и по Супер КомпКон.

Направо удариха лейката с онова дълговратото зад тъповатото
48
1
 
7
 
! Отговори
ники преди 1 месец
А колко време този компютър ще се води суперкомпютър? Нали след максимум 4 години ще е стандартната бръкма, а след още 4 ще е за изхвърляне в боклука?!
А колко пари ще откраднат покрай всичкото това
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да му дадат на суперкомпютъра да управлява и държавата, че сигурно е милион пъти по-умен от тъпана на снимката
46
1
 
6
 
! Отговори
Зелен ЕвроЖендрВеган преди 1 месец
ползата за България - още Глоби за Ваглеродни Емисии!! Вие за Какво си мислите го слагат тука!
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Супер компютър за събиране и анализиране на данни, не виждам какво ще помогне освен за супер шпионаж. Сегашните инжинери и без супер компютър може да ти кажат как се прави супер мост, със супер материали и много труд на работниците.
Но няма лошо, щом ни е нужен ( до сега не). Това ни е хубавото на нас, всичко ни е супер
44
1
 
9
 
! Отговори
Бахуро преди 1 месец
То суперкомпютрите не са като компотите, баце т1кво.
Това, че физически е на едно място съвсем не значи, че ще се ползва там. Има си дълги опашки и когато дойде твоя ред, тогава почва да смята. Ама за да стигнеш до опашката трябва да имаш проекти, да го защитиш и т.н.
Единствената полза ще е, че тук ще се наемат 20-30 човека физически да работят по него. Които така или иначе може да си намерят лесно работа в ИТ. И още 10 човека, бюрократчета, калинки в административни глупости...
43
0
 
2
 
! Отговори
АЗ76 преди 1 месец
това че арчи ток за стра. :)
после що ни е голем тока... :)
а,че напраат Белене и като се срути,че почнеме сами да си светиме и нема
да има нужда от електрозахранване. :)
42
0
 
9
 
! Отговори
ЦеЦе Василев преди 1 месец
Следващото КТБ ще може ли да предвиди?!
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако съм завършил Изчислителна Математика(Техно-Математика) и Математическа Физика - няма да ида в IT сектора за 5000лв. заплата ще седя в БАН или Технопарка за 1000-1500лв аплата.. Да се радвам на Суперкомпютъра на Боко..