Суперкомпютър ще предвижда трусове и търси лечение за рака

Борисов: Ще бъдем в друга роля в Източна Европа!
Обновена: 17 юни 2019 11:38 | 17 юни 2019 11:36, Веселина Йорданова
64

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър до края на 2020 г. 

"Това извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите, в Източна Европа няма такъв компютър", коментира премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет. Той се срещна с европейския комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел и с ръководителя на Генерална дирекция "Свързаност" към ЕК Роберто Виола. Инициативата за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в ЕС е на Европейската комисия.

"4 млрд. операции за секунда правят тези машини, това дава огромна възможност за автомобилните производители в България, защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации, мостовете на магистралите, сградите как биха реагирали (на земетресение)", обясни премиерът и допълни, че работата му в Технопарка ще бъде 24 часа в денонощието.

Борисов каза, че технологичната революция ще бъде огромна и даде пример с това, че телевизорите с кинескопи много бързо са били заменени с плазмени. 

Според Мария Габриел чрез суперкомпютъра в България ще продължава да се изгражда система, която да води до по-високи доходи и по-добър жизнен стандарт.

Компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото компютърът в НАСА, обясни Роберто Виола. Сред сферите на приложение той посочи медицината и онкоизследванията, околната среда, киберсигурността и др.

ЕК ще вложи 1 млрд. евро в развитието на тази важна сфера. За проекта у нас страната ни ще отдели 12 млн. евро, а от Брюксел ще дойдат още 6 млн., обясни Габриел.

Освен в България, центровете за европейски суперкомпютри, ще бъдат разположени в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания. Осемте центъра ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо масово си подавайте оставките след това и ще назначим компа да ви върши работата.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Според Мария Габриел чрез суперкомпютъра в България ще продължава да се изгражда система, която да води до по-високи доходи и по-добър жизнен стандарт."Марийче, кой те излъга така лошо?
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 36още малко време, докато Боко е на власт хубавото ястие от тиква ще се цензурира.
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хорааа, вече цензурират и думата ти.квеник. Откога вкусните десерти са мръсни думи? Нямам думи.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да му каже на тоя ***, че какъвто и "суперкомпютър" да му купят от ЕК, без да е обучил специалисти, без да е осигурил по-малки центрове, където специалистите да тестват алгоритмите си, ползвата за България е никаква. Хубаво, големите компании ще си тестват чарковете на него. Но за науката в България, положението ще си е все същото. Не можеш да се доредиш до компютърно време ако нямаш разработен проект, не можеш да разработиш проект ако няма на какво да го тестваш.
33
0
 
5
 
! Отговори
toddg преди 4 години
Не знам какво ще търси,но акъла ви няма да намери.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само си представям как големите и грамадни автомобилни гиганти избират нашата страна защото имаме "супер" компютър. Щото те явно нямат пари да си направят собствен.Инвестицията в "супер, дупер" компютър в днешно време ***, утре ще измислят по бързи процесори и пак ще стане домашен такъв.п.п: Оня в БАН как е, събира ли прах?
31
0
 
10
 
! Отговори
Иван преди 4 години
О супер. Ще сметне трасето на Графа...
30
0
 
9
 
! Отговори
извънземното преди 4 години
Таз мома чуждоземка ако се постриже късо главата и ще щръкне един метър над раменете!мбухахаха
29
0
 
10
 
! Отговори
gogo преди 4 години
Kompa e Pravetz
28
0
 
14
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
Не били супер компютри, а суперкомпоти.
27
0
 
12
 
! Отговори
Алеко преди 4 години
Разбира ли ти св-ня от кладенчева вода,та тъпчовци от компютри...
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво става Боко и Агнешки главички , Сороси нали не ви требваа учени и наука , а сега за какво ви е този компютър , защо въобще го взехте да харчите на ЕС парите..
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще работи на този суперкомп. Това компютър за научни изчисления.. Няма математици и физици учени.. За 1000лв. е останало само шкартото..
24
0
 
9
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Единственото нещо което ще може да предвижда, и то чрез налята дата от гугъл и фейсбук, ще са социалните нагласи и реакции. Може да се ползва за филтриране на различни идеи от социалните мрежи и все такива хубави неща с цел контрол на масите. Понеже трябваше да уволни асансьора дето му уреждаше изборите, сега се сдоби със скъпа играчка дето едва ли някой знае как да ползва....
23
0
 
11
 
! Отговори
КОС преди 4 години
сигурно по цял ден ше плякат ЦЕ ЕС 1.6 на тоя комп та и заплатки ше зимат
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как си бе лъжец?Ти си патологичен случай,бе.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов постоянно вдига цените и няма полза. Хората искат от тоя компютър безплатно здравеопазване, безплатни жилища, безплатен интернет, безплатна кабелна и т.н.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Компютъра единствено ще извършва по-бързи изчисления, но трябва да има подготвени хора, които да му въведат съответните програми - едва ли ще работи с популярен и стандартен софтуер. Това за рака какво общо има? Ще изчислява и оптимизира молекули и взаимодействието им с някаква модели на биологични структури, но това си е само теоретична част на зададени параметри. Т.е. ще намалява времето и парите и грешките от резултати при експериментални животни, нищо принципно ново.
19
2
 
18
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Тиквата като говори за компютри все едно бай Тошо да говори за полупроводници. Явно у нас и преди и сега про стотията е на власт, ненапразно му е бил охрана.