Суперкомпютър ще предвижда трусове и търси лечение за рака

Борисов: Ще бъдем в друга роля в Източна Европа!
Обновена: 17 юни 2019 11:38 | 17 юни 2019 11:36, Веселина Йорданова
64

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър до края на 2020 г. 

"Това извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите, в Източна Европа няма такъв компютър", коментира премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет. Той се срещна с европейския комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел и с ръководителя на Генерална дирекция "Свързаност" към ЕК Роберто Виола. Инициативата за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в ЕС е на Европейската комисия.

"4 млрд. операции за секунда правят тези машини, това дава огромна възможност за автомобилните производители в България, защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации, мостовете на магистралите, сградите как биха реагирали (на земетресение)", обясни премиерът и допълни, че работата му в Технопарка ще бъде 24 часа в денонощието.

Борисов каза, че технологичната революция ще бъде огромна и даде пример с това, че телевизорите с кинескопи много бързо са били заменени с плазмени. 

Според Мария Габриел чрез суперкомпютъра в България ще продължава да се изгражда система, която да води до по-високи доходи и по-добър жизнен стандарт.

Компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото компютърът в НАСА, обясни Роберто Виола. Сред сферите на приложение той посочи медицината и онкоизследванията, околната среда, киберсигурността и др.

ЕК ще вложи 1 млрд. евро в развитието на тази важна сфера. За проекта у нас страната ни ще отдели 12 млн. евро, а от Брюксел ще дойдат още 6 млн., обясни Габриел.

Освен в България, центровете за европейски суперкомпютри, ще бъдат разположени в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания. Осемте центъра ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
14
 
! Отговори
интересно ми е преди 4 години
защо американците или германците или швейцарците не си направят суперкомпютър за предвиждане на земетресения и лечение на рака, ами са решили да преквалифицират българите от миячи на улици и слуги на дигитални лечители на рак и предвиждачи на земетресения?
17
2
 
20
 
! Отговори
F-16 преди 4 години
Ето, благодарение на нашата дигитална комисарка евроатлантичка от ГЕРБ България ще се превърне в дигитален център за лечение на рака и предвиждане на земетресения и ще живеем богато като в Кувейт и Швейцариа. Със скоростта на модернизиран F-16A1 Block-70V - напред към светлото евротлантическо бъдеще.
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
скрийте го тоя че народа повръща сато го видии стига сете го лъскали със световни измислици
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко ще скочат пенсиите от него, ще паднат ли цените, искаме такива данни. Рака и земетресенията са важни но като няма пари за жилище и за лечение полза нула.
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по голяма глупост неможе да се измислитова само на българин може да го пробуташ-предсказване на земетресения-лекарство за ракатолкова нагъл и глу.пав началник нямат и маймуните в африка
13
0
 
15
 
! Отговори
Наивен преди 4 години
..и следене в реално време в нет-а .Да дойде Оруел с Големия брат!
12
3
 
24
 
! Отговори
gio преди 4 години
пълни групости!!! Няма такъв компютър, който може да предвиди земетресение и скоро няма и да има предвид многото променливи и нужните данни за да се определи, къде, кога и с каква сила ще бъде. Държави като Япония и САЩ влагат млрд-и всяка година и са до под кривата круша. Но от друга страна ние си имаме Бойчето, дето може всичко, а сега вече и гледачка стана.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боце , каза ли им че не знаеш английски!!!!???
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще цъка на него игри - НФС, Фифа, СтарКрафт...
9
3
 
19
 
! Отговори
Специалист по всичко преди 4 години
Бойко с пожарникарското си образование и от суперкомпютри ли взе да разбира? Личи си, че е бил охрана на бай Тошо.
8
1
 
5
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...bijte ...tova nedorazumenie ot snimkata ..po-dobre niama da stava !!! Po- zle shte stava !!! Patalogichen narcisizam ,samohvalstvo,prostashka semplost na izkaza I nai-lososhoto.kato che li si viarva !!!!
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай некой лев на пенсионерите бе, киртаак банкянски, не се изхвърляй с неща от които хал хабер си нямаш.
6
2
 
20
 
! Отговори
магурката преди 4 години
Ще може ли да предвижда числата от джакпотите?
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не трябва да му дават да бара копчетата на този компютър! Че току виж станала некоя беля. Ей го на, оня ден искаше да кара влака....буквално.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще го хванат някакви финасистчета, и като покажат - "Абе баце, изкарахме 500 000 леа тоз месец, благодарение на тоз компютър" и замина и здравеопазване и всичко ...
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тоя дали от горещините започна да превърта. Веднага докторетата да се самосезират и да го приберат на Хладно. Пуснете му няколко климатика и го охладете до минис 50 градуса че човеко превърте.
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвсем изкрейзи тоя!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдааа, даже ще дава отговор и на най-важният въпрос. 42 де!