Мълнията може и да ни пропусне, стига да знаем какво да правим

Гръмотевичната буря е опасна и трябва да се възприема сериозно
18 юни 2019 18:37,
22
Мълнията може и да ни пропусне, стига да знаем какво да правим
Източник: Pixabay.com

С оглед на тъжната новина от вчера за убит от мълния мъж, припомняме отново колко опасни са гръмотевичните бури и какво трябва да правим, когато сме свидетели на такава.

Има много легенди за светкавиците, включително това, че винаги удрят най-високите обекти или пък, че не удрят два пъти на едно място. Нито едно от това не е вярно.

Ето по-подробна информация от метерологичната служба във Великобритания, цитирана от The Telegraph.

Каква е причината за появата на гръмотевици и светкавици?

Появата им е най-честа в по-топлите месеци, когато атмосферата е нестабилна и се образуват купесто-дъждовни облаци. Този вид облаци се струпват, когато топлият въздух се изкачи нагоре и се сблъска с по-студения въздух над него.

Каква е разликата между мълния, светкавица и гръмотевица?

Мълнията е мощно електрическо разтоварване, което може да достигне земята със скорост до 220 000 км/ч. Образуват се в споменатите облаци. Светкавицата е осветяването, което виждаме по време на бурята. Светкавиците не стигат до земята. Гръмотевицата е звукът, който чуваме, когато мълнията загрее въздуха, чрез който се движи. Мълнията може да достигне температура от около 30 000 °C, което ще рече, че е по-гореща от повърхността на Слънцето. Обикновено гръмотевичните бури не траят повече от 30 минути.

Колко опасна е една буря?

Мълнията може да е смъртоносна, въпреки че и значителен процент от хората оцеляват след удар. Със себе си "превозва" около 20 000-30 000 ампера електрически ток, които се освобождават, когато докосне земята.

В най-голям риск са хората, които прекарват повече време на открито в незащитени места. Въпреки че много от мълниите се случват в самия облак, около 20% от тях все пак достигат земята. Хората не би трябвало да се тревожат само за директен удар - падането на мълния наблизо също е опасно заради огромния електрически заряд, който се освобждава в зоната на удара. Не е изключено и да удари обект и да отскочи в други посока.

Как да разберем колко далече е бурята?

Повечето хора биват поразени от мълния, мислейки си, че са в безопаснат заради отминаващата буря. И ето защо това е един от важните моменти - да преценим колко далеч е бурята.

Най-лесният начин за това е да се броят секундите между светкавицата и гръмотевицата. 3 секунди се равняват горе-долу на 1 километър. Трябва да потърсите подслон бързо, ако продължителността между двете е 30 секунди или по-малко. Това се дължи на факта, че мълнията може да е "дълга" както 1-2 километра, така и много повече - около 15 километра се смята за средното разстояние от облака до мястото, на което мълнията може да удари.

Съвети преди бурята:

  • изключете всички уреди, които не са от жизнено значение, включително телевизора, тъй като мълнията може да предизвика токови удари;
  • потърсете подслон, ако е възможно. Чуете ли гръмотевицата, вече сте в обхвата на мястото, където мълнията може да удари.

Съвети по време на бурята:

  • когато сте на закрито, избягвайте ползването на стационарна телефонна линия, тъй като те могат служат като проводник на електричество. Същото важи и за мивки с метални тръби;
  • ако сте на открито без подслон, опитайте се да сте на поне 20 метра от всички видове метални и електрически обекти;
  • избягвайте водоеми и намерете ниско място, което е далеч от дървета, стълбове и метални предмети - чадъри, колелета, телени огради, релси и други;
  • влезте в кола, ако можете. Ако удари колата, мълнията ще се разпространи върху метала на колата, а след това ще стигне до земята през гумите;
  • ако сте на открито и небезопасно място, клекнете близо до земята, с ръце на коленето и с глава, пъхната между тях. Опитайте се да докосвате земята с най-малко части от тялото си, не лягайте на земята.

Съвети след бурята:

  • избягвайте видимо ударени електропроводи или скъсани кабели;
  • ако някой е ударен от мълния, често налице са тежки изгаряния - така може да разберете. Ударът засяга и сърцето, така че провете дали има пулс и се обадете на спешна помощ. Ако усетите, че сърцето или дишането е спряло, направете сърдечен масаж - няма да получите токов удар, защото тялото не задържа електрически заряд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
14
 
10
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Ако при първия гръм си на 20-25 м. , при втория трябва да си на има , нема 300 м. Бягане му е майката.