Новите думи в българския език – тийзър, нюзфийд, аутдор...

Професори от БАН търсят български съответствия
19 юни 2019 09:45,
43

Институтът за български език при Българската академия на науките за втора поредна година проведе езикова игра "Предложи нова дума!". Тя се състои в предложения за "превод" на девет чужди думи - "стартъп", "тийзър", "нюзфийд", "мапинг", "инсентив", "аутдор", "дрескод", "праймтайм", "поствам" така, че да са разбираеми за всички.

Изискването е да се използват само думи, които вече са утвърдени в българския език.

Близо 800 са получените предложения, а голямата награда бяха осем тома от многотомния "Български етимологичен речник".

"Думите са избрани с идеята да бъдат дразнещи. По този начин целим да привлечем вниманието на обществото и да се опитаме да го провокираме да бъдат използвани български съответствия, когато това е възможно", коментира проф. Сия Колковска от Института за български език при БАН.

Директорът на Института проф. Светла Коева пък сподели, че получените предложения са били изключително интересни. А най-важно било хората да се замислят какви думи използват и редно ли е да ги използват.

Една от присъдените награди е била за оригинален заместител на думата „тийзър“, а именно „вниманиеловка“. За думата „аутдор“ също е имало много предложения, но е било наградено предложението „сред природата“.

"Когато навлиза нова дума в българския език, трябва да се намери най-доброто съответствие, с което да бъде заменена чуждицата", допълни още тя пред Bulgaria ON AIR.

След 1989 г. българският език се е "обогатил" с 5000 нови думи, според учените от БАН. Те са се появили в резултат на по-същественото навлизане на технологиите в живота ни. Термините обаче остават непознати за по-възрастното поколение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
2
 
! Отговори
Sata NATO преди 4 години
Фен - почитател, привърженик-Фен или фан идва от фанатик.Почитател и привърженик имат различен смисъл, а и двете са доста далече от фанатик.Фен си има супер индиджънъс аналог - запалянко... Уау! ЛОЛ! :)))
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са пълни глупости.Първо думите не са толкова широко употребявани, второ, предложените преводи са идьотски и не покриват идеята на оригинала. Бан-аджиите търсят да си оправдаят заплатите, горките...
36
1
 
7
 
! Отговори
Ники преди 4 години
Заливат ни от телевизията с побългарени английски думи: хейтъри, лузери, юзери, стриймвам, тийн филми, тийнейджъри, вафли блек анд брауни и още много. Това говори за неграмотност и пропуснати часове по БЕЛ. Ние бяхме юноши, сега се пръкнаха "тийнейджъри" (така ли се пише, а как се произнася), извънземни ли са? Гледахме детско-юношески филми, а сега детски тийн филми!? Никой не е длъжен да знае английски, не сме колония, хората не разбират какво дрънкат разни "ерудити" .
35
2
 
6
 
! Отговори
Питам преди 4 години
Българският език Ще остане ли въобще???? От тия думи само дрескод ми е позната да се използва в ежедневието. Учил съм английски, ама всичко да е само на чуждия език, редно ли е?? Мога да кажа, Че в Германия си държат на немските думи. Например си казват търговски център Kaufhaus вместо Mall. Дори под мол някои от унгарски произход разбират бензиностанция.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То нови българи има повече от натуралните българи, те ми пишат за новите думи. Новите българи това не ги интересува. Тях ги интересува старото тяхно да се учи и знае.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е най-вече в средствата за масово осведомяване, като си ходя отпуска и отворя който и да е вестник и реша да прочете някоя рецепта, си давам сметка че само са пуснати на компютърния преводач и "автора" даже не си е направил труда да прочете резултата. И така навлизат много странни и трудноразбираеми думи.
32
0
 
4
 
! Отговори
Веско преди 4 години
До Анонимен 30Оутсорсинг означава външен източник (доставчик). Примерно завод за макарони вместо собствено счетоводство или транспортен отдел, наема външна фирма. Докато подизпълнителя (събконтрактор), ивършва някаква дейност или част, от името на голямата фирма. И за двете е тъпо да се ползват чудици, колкото и мъдро да звучи.
31
0
 
4
 
! Отговори
*** преди 4 години
А нещо ще се направи ли за изрази като "спретвам" купон, "грабвам" награда. А да и всички комедии са "щури". И това го употребяват най вече джурналята.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Означава една фирма да наеме друга като подизпълнител
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво е аутсорсинг, за да ти намеря българска дума или израз?
28
0
 
0
 
! Отговори
:))) преди 4 години
"самокатастрофа" и "самоампутация"!!! Тези думи са измислени тук.
27
1
 
1
 
! Отговори
Крис преди 4 години
До Анонимен 20: А за "аутсорсинг" ? Я да те видим ;-)
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Депутатите използват, например, несъществуващата дума "входирам". "Входират" законопроекти. Може и да "ентерират" и да "пушват" законопроекти. Журналистите започват да повтарят като папагали, великите езикови открития на неграмотните дърдорковци от политиката. След това, Владко Мурдавов ентетрира "Великите езикови открития" на депутатите и техните журналисти, в Речника на българския език и прави ново издание.Това е порочният път на глупостта и простотията в българския език.
25
5
 
2
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
Абе Бойчето че излезне прав за тия старци от БАН- само харчат парите ...
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Решението е да не превеждат на чуждици вече съществуващите български думи.
23
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21Ами то така се развива българския език откакто съществува от дълбока древност. Заимствани са думи от Памирски диалекти, после от славянски диалекти, после от гръцки, турски, руски и т.н. Дори старобългарските думи са заимствани от тогавашни околни диалекти. Тези, които роптаят срещу асимилацията на чуждици, са просто невежи ***. Дори конкретно тези в репортажа се занимават с пълни глупости, като търсят да се опитват да наложат някакви рамки на напълно естествен процес.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Шитхол" - нещо като натурален, обширен природен хол, но пълен с кафяво-черни същества - "шитове" или "носъри".
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко са думите в българският език? 5000 нови думи, означава подмяна на езика ни. Повечето хора използват ежедневно под 1000-2000 думи. Хората с по-богат речник използват до 5000-10000 думи.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тези 5000 нови думи в българския език, едва ли повече от пет са наистина нови думи. Останалите са английски думи изписани на български според ангийското им произнасяне и за които има български думи.
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако имаш предложение за замяна на някоя чуждица, направи го."Това е много лесно, особено ако така наречените журналисти спрат с налагането на англо-по-мията. спинър - връткастикер - лепенка, имаше си го и преди, защо им трябваше да го нашиват това дразнещо нещофен - почитател, привърженикПочти за всичко си имаме думи или можем да си съставим нови. Ама нали според някои трябва да се харесаме на новия бял брат.