ОмбудсМая към Борисов: Свалете лихвите на просрочените кредити

Сега лихвата е 10 %, а в Германия и Австрия е едва 5 %
19 юни 2019 10:00,
144
ОмбудсМая към Борисов: Свалете лихвите на просрочените кредити
Снимка: архив "Булфото"

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов, в която настоява за намаляване на законната лихва, която гражданите плащат при просрочване на парично задължение.

Още по темата

Три месеца жена блокирана в дома си заради ремонт на ТЕЦ-а

От 1994 г. насам тя е 10 (процентни) пункта над основния лихвен процент, въпреки различната икономическа и финансова обстановка в страната и съответното намаление на основната лихва от 72% при въвеждането на законовата лихва до нива, близки до нула в последните години.

Омбудсманът се позовава на многобройни жалби на граждани, изпаднали в много тежко положение, заради непосилните лихви, които дължат на банки, фирми за бързи кредити, колекторски фирми, доставчици на обществени услуги, монополни дружества, като топлофикациите, електроразпределителните дружества, ВиК операторите, мобилни оператори и др. "Тези лихви нарастват още повече след съдебни процедури", пише омбудсманът до Караянчева и Борисов.

За сравнение Манолова дава страни като Австрия, Литва, Германия, Латвия, където законната лихва за забава на физически лица се движи средно около 5%. Тя посочва, че и спрямо преобладаваща част от останалите страни-членки законовата лихва у нас е забележимо по-висока.

Друг проблем, поставен от омбудсмана в препоръката, е липсата у нас на диференциация на законната лихва, чиито размер е еднакъв за граждани и търговци. Тя отново дава пример с Германия, Латвия и Литва, където това е направено и работи.

"Смятам, че тази практика с различен и по-нисък лихвен процент следва да се приложи и у нас, тъй като е по-справедлива за гражданите и ще им даде възможност да изплуват от финансовото блато, в което се намират повечето от тях", заяви Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В реда на нещата си е сега при демокрацията, ЕС и НАТО народа да се опростачва, пенсионерите да ровят в кофите за огризки от храна, хората да нямат пари да си плащат елементарни нужди като ток и парно и да затъват в дългове, а 3 милиона българи да слугуват на Запад за мизерно заплащане.
97
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Впрочем какво става с визите за САЩСтана това, което отдавна трябваше да стане - на тия, дето искат да ходят в САЩ, пък веят руското знаме, им показват вече от трите най-дългото. А дано още дълго има визи за такива.
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко нобелови лауреата имаме за 30 години демокрация и демократично образованиеЕ нали сега уж е лошо, значи си е в реда на нещата. А тогава, като беше толкова добро, що поне не спечелихме Студената война, бе, Тоше?
95
1
 
9
 
! Отговори
абяснение преди 4 години
АЙДЕ БЕ,ПАТОК,ЗАЩО ДА НЕ Е РАБОТА НА БОРИСОФ.А РАБОТА ЛИ МУ Е ДА ИДВА В НС И ДА НАРЕЖДА КАКВИ ЗАКОНИ ДА СЕ ПРИЕМАТ.НАЛИ УЖКИМ ИМАШЕ РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ...БОШЛАФ
94
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко нобелови лауреата имаме за 30 години демокрация и демократично образование? Или само чалга и неграмотно население?
93
3
 
11
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
Мая Манолова...някои я мислят за пич. Някои се лъжат, че и дреме на кюстендилската слива за обикновенните хора. Хайде замислете се, направете си справка, срещу кого "писка" и до кога.Писка срещу платежоспособни монополи.Но, забележете, че никога не стига до край.Използва мъката на угнетените българи, докато от монопола и запушат устата. Факта, че орева орталъка за дето не може да ползва услугите на фисилити фирмана НСО е показателен за същноста ѝ.То не беше джуркане по вехти влакове и рейсове...
92
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами отивай във Венецуела при Мадуро.Искам в САЩ, там е много яко. Впрочем какво става с визите за САЩ трябват ли още визи за САЩ? САЩ нали имат договор за безвизов режим с ЕС, ние го спазваме и ги пускаме без визи. САЩ спазват ли го, или за тях България и българите са полу-човеци втора категория и не е нужно да се спазват с тях договори.
91
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РеалистКато е толкова хубаво при демокрацията и капитализма защо България е първа по смъртност в света, бедна като страна от третия свят, 3 милиона българи мият улиците и слугуват на запад за мизерно заплащане, а тези които са в България не могат да си покриват сметките за елементарни нужди като ток и парно, затъват в дългове и идват разни светици като Мая Манолова да им правят добро и да ги спасявят(хе хе като им намалят лихсите от 10% на 8.9% моля ви се, голямото добро, гласувайте за Мая)
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-доброто образование в света, пък и досега нямаме ни един Нобелов лауреат. Сигурно ни е било под нивото.
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехехехеееее, Тоше, посмали малко бе..."Здравеопазването и образованието бяха най-добрите в света"Хахаха, то ако така беше, щяхте ли да си правите Правителствена болница, вместо да се лекувате примерно в Първа градска, а? :)
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.....Свалянето на лихвите не е работа на Борисов ***,....
87
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До 92 червен анонимник. И като беше толкова хубаво при соца, защо се разпадна навсякъде бе, раппон? Ами отивай във Венецуела при Мадуро.
86
4
 
4
 
! Отговори
кейт преди 4 години
До ДръндерПри демокрацията умните и кадърните взимат досгатъчно високи заплати да си покриват разходите и не влизат в дългове, само неудачниците и некадърниците са на ниски заплати и затова не могат да си обслужват задълженията.
85
2
 
6
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До 90. Нещо си се объркал. И хъсът й е фалшив, и няма да работи за хората. Хубавото е, че никога няма да стане премиер.
84
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При соца всичко принадлежеше на целокупния народ, нямаше частници. Народът работеше, произвеждаше и така се плащаше всичко от целокупния народ - здравеопазване и ток и парно и образование. Здравеопазването и образованието бяха най-добрите в света. Сега при демокрацията 5 % нищо не работят и се къпят в лукс, останалите бачкат като животни за надника да си платят тока и парното, а 3 милиона слугуват и мият улиците на Запад и плащат осигуровки там да издържат 1 милион западни пенсионери.
83
2
 
10
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
До сараАз кредити не взимам, да не съм луд да взимам кредити в България, само отчаян човек или не мислеш трезво би го направил. Отново питам сега теб? Какви простотии ми разправяш? Ако заплатите бяха достатъчно високи тогава хората щяха да си обслужват задълженията. За какъв популизъм говориш при Омбудсман? Тя е длъжна да реагира, когато има проблем а не кротко да мълчи.Защо да не се сравняваме със света? Не може в България и храната и лихвите да са по-високи от Англия и Германия. Ненормално е!
82
6
 
8
 
! Отговори
До. Мая Манолова преди 4 години
Положението може да се промени само, ако ти станеш министър председател на България. Имаш хъс и искаш да работиш за благото на хората. Манолова е човека.
81
4
 
5
 
! Отговори
сара преди 4 години
Дръндер, то много работи стават по света, но стига сме се сравнявали. Да си гледаме нас тук на място. Ясно, че много неща са се случили, за да не се плащат кредитите. Но да плащам аз една лихва, а просрочилият - по-ниска това как се нарича ? може би популизъм ? Тогава и аз ще просрочвам като това е на далавера. Такива мерки не решават нищо, ама нищо.
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За топлофикация през времето на СОЦА се изказват хора без да знаят. Отоплението в градовете бе рекламата , че е евтино. В действителност се ДОТИРАШЕ от бюджета. Плащаше го ЦЕЛОКУПНИЯ народ.
79
2
 
6
 
! Отговори
Тая пак се насра преди 4 години
Да не стане като резултата от нейната "компетентна намеса" за таксите на ЧСИ, които взеха та се дигнаха най-накрая от нейната "загриженост". Разкарай си грозната муцуна от медиите.