ОмбудсМая към Борисов: Свалете лихвите на просрочените кредити

Сега лихвата е 10 %, а в Германия и Австрия е едва 5 %
19 юни 2019 10:00,
144
ОмбудсМая към Борисов: Свалете лихвите на просрочените кредити
Снимка: архив "Булфото"

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов, в която настоява за намаляване на законната лихва, която гражданите плащат при просрочване на парично задължение.

Още по темата

Три месеца жена блокирана в дома си заради ремонт на ТЕЦ-а

От 1994 г. насам тя е 10 (процентни) пункта над основния лихвен процент, въпреки различната икономическа и финансова обстановка в страната и съответното намаление на основната лихва от 72% при въвеждането на законовата лихва до нива, близки до нула в последните години.

Омбудсманът се позовава на многобройни жалби на граждани, изпаднали в много тежко положение, заради непосилните лихви, които дължат на банки, фирми за бързи кредити, колекторски фирми, доставчици на обществени услуги, монополни дружества, като топлофикациите, електроразпределителните дружества, ВиК операторите, мобилни оператори и др. "Тези лихви нарастват още повече след съдебни процедури", пише омбудсманът до Караянчева и Борисов.

За сравнение Манолова дава страни като Австрия, Литва, Германия, Латвия, където законната лихва за забава на физически лица се движи средно около 5%. Тя посочва, че и спрямо преобладаваща част от останалите страни-членки законовата лихва у нас е забележимо по-висока.

Друг проблем, поставен от омбудсмана в препоръката, е липсата у нас на диференциация на законната лихва, чиито размер е еднакъв за граждани и търговци. Тя отново дава пример с Германия, Латвия и Литва, където това е направено и работи.

"Смятам, че тази практика с различен и по-нисък лихвен процент следва да се приложи и у нас, тъй като е по-справедлива за гражданите и ще им даде възможност да изплуват от финансовото блато, в което се намират повечето от тях", заяви Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
7
 
! Отговори
нека сумите да ра-- преди 4 години
стат ...и 1000лв дя са и 50 000 да станат то който няма да им ги върне няма да им ги върне като няма имущество и работи в сивия сектор --те откъде ще си вземат парите ? То не се разбра ,че трябва да има закон за премахване на,, вечен длъжник,,--сега какво е теглиш 5000 изпадаш в несъстоятелност и те за 10 г. ти натрупват с лихви и дела 50 000 хил-- Е откъде да им ги дадеш--то по хубяаво бягай или каквото и да е--то просто Бг-закона те превръща с трупане на сума върху сума във ,,вечен длъжник,,..
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президнентът на Съединените американски щати мистър Доналд Тръмп се полвали пред медиите, че е получил писмо от своя северно-корейски колега другаря Ким Чен Ун.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма дивотия са издръжките на пълнолетни деца по СК. Здрав, прав мъж на 18+ и баща му ще му плаща по 300 и кусур лева издръжка докато стане на 25, само защото се записал студентче по "Нищология". И ако същия този баща се е излъгал да изтегли кредит я за бала на синчето, я за кола ...пародията е пълна. Съдебната система е проблема на тази държава. Разберете !
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до АнонименЕТО КАК СЕ ГАВРИ С БЪЛГАРИЯ РУСКИЯТ АГЕНТ , ЦИТИРАМ :"България нищо не произвежда, всичко внася и изнавя само миячи и черноработници за богатия Запад." Не е точно така. Освен миячи и черноработници България изнася и много специалистки в сферата на интимите услиги, 90% от специалистките в сферата на интимните услуги в ЕС идват от членката на ЕС и НАТО България, сега българките като членки на ЕС и НАТО имат демокрация и свобода и могат да практикуват навсякъде в Европа.
54
1
 
5
 
! Отговори
бай тодаре, преди 4 години
за сметките за ток и парно специално благадарим на съветските приятели, които ни доставят ресурсите и особено на др. Путин... хаха малко повечко акъ от твоя трябва за тая работа, виж как се буташ между шамарите))):
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ето руския агент как се подиграва с нас , цитирам:"България нищо не произвежда, всичко внася и изнавя само миячи и черноработници за богатия Запад." Поне признава,ч е западът е богат, за разлика от руската ***.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе тоя много е зле , на кви хапчета е? КНДР произвеждала спътници, телефони и камини.. хахаа абе давай бе, давай, много обичам хумора! Радвам се на скудоумието ти ))):
51
4
 
7
 
! Отговори
бай Тодар Правешки преди 4 години
Браво на вас дрогарке и дрогаре, лейде и джентелмене, радвам се за вас че хапвате банани и правите по три ваканции в 4 различни държави, пътуват свободно в чужбина и карате западни коли, добре живеете при капитализЪма и демокрацията. Впрочем как се справяте със сметките за топлофикация и електроснябдяване, имате ли дългове?
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕТО КАК СЕ ГАВРИ С БЪЛГАРИЯ РУСКИЯТ АГЕНТ , ЦИТИРАМ :"България нищо не произвежда, всичко внася и изнавя само миячи и черноработници за богатия Запад."
49
2
 
3
 
! Отговори
работещ преди 4 години
на разни мазни програмистчета дават кредити с по-малки лихви защото били по-малко рискови. Щото имали по-високи доходи и било по-малко вероятно да останат без работа.Защо?Пак бедните плащат масрафа на богатите. Не е ли по-логично за тях да са по-високи лихвите.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами купи си севернокорейска кола или таблет, щом са толкова хубави. Ето, хвърли си компютъра и ползвай техен, бе, бай Тодаре. Сигурно произвеждат и банани, вземи си едни.
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ...И щом шефът не дава бонуси, вземи си кредит.... Изненадай близките си с кредит и т.н. Хората, които мизерстват изобщо не трябва да припарват до бързите кредити. Евентуално биха помогнали в ситуация, в която до месец си чакате приходи, иначе не си помисляйте. За седмица-две облекчение се заробвате с години.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 54Комунизъм ,/ужким/ винаги трябва да има,защото ний крадльовците няма с какво да се оправдаваме.Фашизъм-не върви.Все пак херкел-меркел..
45
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБългарите могат само да си мечтаят за стандарт на живот както в КНДР. Северна Корея въпреки санкциите произвежда сама спътници, ядрени централи, междуконтинентални балистични ракети, собствени автомобили и камиони, дори собсвена марка таблет и смартфон. А членката на ЕС и НАТО България нищо не произвежда, всичко внася и изнавя само миячи и черноработници за богатия Запад.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нали знаеш кои животни се радват на бананитеТодор Живков - само за тях говори.
43
0
 
10
 
! Отговори
Красен Крадлев преди 4 години
Да се забрани лъжливата "национална" лотария,която изсмуква последните стотинки на загубилите надежда хора.В тотото джакпота пада веднаж в годината,нагласен където трябва.А в лотарията-всяка седмица лъжат хората,че дават милиони печалби срещу 100 лв за снимка.
42
3
 
8
 
! Отговори
Хитрушка преди 4 години
Абе тази какво работи-по цял ден се разкарва уж при народа да лае
41
0
 
3
 
! Отговори
Барселона преди 4 години
Смешен си...нали си го знаеш
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бай Тошо првешки, айде върви при Живков...
39
4
 
7
 
! Отговори
Барселона преди 4 години
Давай, Мая..притеснявай Борисов.. ако можеш мачкай егото му...много се нерви и току виж свършил работа...Хем сме най бедни в Е.С. хем банките ни бръснат без ***...Печалбата от такси и тем подобни е по голяма от раздадените кредити...УжасТ....