Тревожен доклад: Българите никога няма да сме над 7 млн. отново

В най-добрия случай през 2100 година у нас ще има 5,5 млн. души
19 юни 2019 07:00, Красимир Ангелов
217
Тревожен доклад: Българите никога няма да сме над 7 млн. отново
Снимка: flickr

Броят на българите повече никога няма да надхвърли отново 7 млн. души, а при най-добрия сценарий в края на XXI век в страната ни ще живеят около 5.5 млн. души, сочат данните от прогноза на новия доклад на ООН за тенденциите за брой на населението в различните държави по света, съобщава "Труд".

Експертите посочват и най-лошия възможен сценарий – при него през 2100 г. в България ще живеят малко над 2.10 млн. души. За сравнение, в момента толкова е общото население на двата най-големи града - София и Пловдив.

От Департамента на ООН по икономически и социални въпроси са включили в прогнозата и още един вариант при т.нар. "нулева миграция" – броят на имигриращите в България да е равен на тези, които емигрират извън нея. При евентуално сбъдване на този сценарий, в края на века в страната ще има около 4.2 млн. души. Това обаче като цяло само ще отложи, но няма да спре негативната тенденция за намаляване на населението.

Населението в света става 9,7 млрд. души през 2050 г.

Според доклада населението на планетата ще се увеличи с 2 милиарда души през следващите 30 години и ще достигне 9,7 милиарда през 2050 година. До 2100 година населението на Земята може да достигне пик от 11 милиарда души, посочва ООН.

Според прогнозите 50 процента от общия прираст на населението през следващите три десетилетия ще дойде от девет страни - Индия, Нигерия, Пакистан, Демократична република Конго, Етиопия, Танзания, Индонезия, Египет и САЩ.

Само след 8 години пък - през 2027 година, се очаква Индия да изпревари Китай и да заеме първото място в света по брой на населението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари