Туризъм в Ливан: За три визи и три по 39 евро, които не ни спестиха

Защо посолството в София взема пари за "входен билет", който е безплатен
Обновена: 28 фев 2020 15:38 | 19 юни 2019 16:15, Веселина Йорданова
27
Туризъм в Ливан: За три визи и три по 39 евро, които не ни спестиха
Снимка: Dnes.bg

Борбата за безвизово пътуване по принцип не е от днес и от вчера. И винаги отпадането на някой режим е истински повод за празник, тъй като опознаването на света е с една идея по-близо.

Какво да кажем обаче, когато визата е безплатна, а на практика в чуждото посолство у нас ти слагат печат в паспорта, просто за да ти вземат парите?

Ще пътуваме за Ливан, за да разгледаме страната като туристи за 10 дни през април - аз и двама приятели. Лично се заемам да намеря информация за изискванията и се обаждам в посолството, откъдето ми казват какви документи са необходими и че цената на визата е 39 евро. Нито дума, че има и друг вариант.

Според информация на сайта на МВнР за пътуване в Ливан е необходима виза за българи с обикновени паспорти. Пише, че е безплатна, ако на летището в Бейрут представиш покана и закупен двупосочен билет. Покана ние нямаме, така че с необходимите документи попълвам заявленията и след два дни вече сме се сдобили с печата в паспортите - срещу 3 по 39 евро.

Дотук нищо необичайно. Кацаме обаче на летището в Бейрут и на място граничният контрол ни обяснява, че сме си платили за нищо. Казват ни го двама различни граничари на две отделни гишета. Това е първото, което обсъждаме на чуждата земя - защо се получи така.

Следват Бейрут, Триполи, Сидон, Джезин, Библос и Баалбек, море и планина, водопади, археология. Пътуваме, разглеждаме с интерес, търсим приликите и разликите. Топло е, пробваме дали морето става за къпане, разхождаме се в долината Кадиша, после газим сняг сред кедрови гори... Оказва се наистина страна, в която в един ден може да караш ски и да отидеш на плаж. И всъщност този материал трябваше да е само пътепис, в който бъдещите пътешественици към Ливан да намерят полезна туристическа информация.

Отново сме в България и все пак решавам да проверя казуса, с който пътуването ни започна.

Пак звъня в посолството на Ливан в София, обяснявам какво са ми казали на място в Бейрут. Отговорът е същият - дали оттук или от летището, виза трябва, което е ясно. За парите не получавам конкретен отговор.

Щастлива случайност обаче ме свързва с българка, пътувала до Ливан преди време. Ама без да си плаща за виза. Заема се да провери защо при нас не е било така, тъй като има контакти в дипломацията на двете страни. Първият източник й казва, че наистина е безплатно, ако пътуването е с цел туризъм в рамките на три месеца. После идва абсурдната информация, че така стоят нещата - ако отидеш в посолството, ти дават виза и ти вземат парите, без да ти се обясняват. Един вид ти си си я поискал!

Обръщам се към МВнР. Два месеца по-късно, тоест днес, получавам отговор от пресцентъра, че "Ливанското Министерство на външните работи и имигрантите информира, че българските граждани, които искат да пътуват до Ливан с цел туризъм, могат да получат безплатна едномесечна виза непосредствено при пристигането си на международното летище "Рафик Ал Харири" или на който и да е граничен пропускателен пункт в Ливан срещу предоставяне на самолетен билет, хотелска резервация или адрес на настаняване. Българските граждани могат да получат входна виза и от ливанското посолство в България, където услугата се заплаща". Защо е този двоен режим обаче отговор няма.

Но поне в резултат информацията на сайта на МВнР вече е променена, има и медийно съобщение, че визата тук се плаща, а на летището в Бейрут - не. И че покана за това не е необходима.

Отново звъня на посолството на Ливан в София. Отговорът е, че на летището се чака и така това се избягва. Само че никой не ти дава информация, че имаш такъв избор. Другият отговор е, че такива са нарежданията.

По случайност в дните, когато бяхме в Бейрут, на посещение там беше и президентът Румен Радев. "Представителите на българската общност в Ливан и ливанските граждани, завършили образованието си в България, доказват, че няма граници и разстояния за приятелствата. Те са най-ценната връзка между двата ни народа", каза държавният ни глава. И изрази надежда за по-задълбочени бизнес контакти между двете страни, интензивен обмен на студентски програми, туристи и на културни събития.

Дали начинът за това е този, който изпитахме на гърба си?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ДИректно в съда в Хага за престъпление срещу човечеството!
23
1
 
1
 
! Отговори
дидо преди 4 години
До Анонимен *** , Русия я познавам по - добре от България!!! А че ти не си излизал от село , никой не ти е виновен!!! Повече от 30 години обикалям света , но най - лошото е , че *** като теб не свършват!!!
22
1
 
6
 
! Отговори
До преди 4 години
Стамат-dришнят и др подобни. Статията е за ливан и проблемите с визата. Може вече да са обиколили България. Същия отговор ще дам ои на другия maлоумник, може да са ходили в Русия. Да, за 40 евро е мрънкането, Аз искам да знам, ако има и друг вариант и АЗ да си избера. Сигурно не си плащате такса вход, но тук се преструвате, че 80лв не са пари за вас.
21
0
 
6
 
! Отговори
инвеститор преди 4 години
Случилото се е изключително неприятно.Ако това зависи от мен аз задължително бих изчистил всички тези недомислия.Защото съм забелязал че тия дребни неща вгорчават цялата история.Излиза че от Ливан ще запомни как са те прецакали.А не какво е било в страната.Затова трябва да си малко търговец.Да разбереш че с пътешествията човек си купува преживяване и самочуствие и най го боли ако го минат.Затова трябва да се изчистят всички такива простотии...
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сайтът на Ливанското външно министерство ясно показва, че се дава виза (то дори не е и виза, а обикновен печат, върху който те си пишат нещо) при кацане на летището срещу паспорт и попълнено от вас листче (което ви го дава стюардесата в самолета) относно престоя ви. Това е. Нищо не се плаща. Но в този случай максималния престой е 1 месец. Можеше довчера да се удължи също безплатно до 2 месеца, а от днес до 3. Платената виза дава право на 90 дни престой, но с новата наредба няма смисъл от нея.
19
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Не мога да повярвам колко просстти българи има да пишат тези маЛЛоумни коментари. А на всичкото отгоре веднага и Русия е спомената. Лошото е, че 80те % диктуват дневния ред на малкото свестни останали.
18
7
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Какво дирите в ливан, обиколете първо БЪЛГАРИЯ, разгледайте всичко, но тва за 20 години едва ли ще успеете и тогава ходете по места където бял човек не вирее, а тъмно-зеленитъе бягат от там. Даже малко ви взимат нещастници.
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ходете в Ливан, ходете в Русия.
16
4
 
14
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
А, ония ливанци дето влизат в България през гората плащат ли виза?
15
4
 
9
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Те ливанците ги тресе русофренията. Те отдавна си бяха гъсти със СССР и това им е останало. Подобно е и при йеменците,съешаваха се с съветския съюз и до днес се продават в Сана торти и пасти по руски рецепти.....Обаче наистина ме е яд че дадох навремето преди 15 години 50 стотинки за ксерокс на документ щото оня тарикат нарочно не беше извадил листа със ценоразписа...MaMuчката му стара и още ме е яд
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИ мене.Затова издебна оня, дето ме чарджи и го прецапах.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Голямо мрънкане за 40 евро! И за какво тогава въобще сте ходили на почивка? Каква е тази почивка "Спокойно бе,с ега и ти ... ХОрата затова са отишкли, нали? Да ги ментят и лъжат ... А после и да не могат, да же и да се оплачат ...
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото хубаво нещо, което се казва Бейрут е музикалната група със същото има ... :)
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на мен така, веднъж ми взеха 50 ст. за клозет в едно заведение в Стара Загора, на главната. Беше преди повече от 10 години и още ме яд.
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже малко са ви взели, трябвало е поне по 50 Еврака да ви вземат защото сте глупави и не умеете да мислите.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е левано-ливански. От тях търсете сметка.
8
8
 
3
 
! Отговори
One преди 4 години
Защо днес бг пускат като водеща новина тази история? Това е много дребна частен случаѝ, които се отнася даже за др дуржава
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът не е в 40 евро, а в това, че никой не си е направил труда да обясни на автора и приятелите му, че имат избор! Иначе, предполагам те пак биха предпочели да платят, но да са сигурно, че всичко е ок, вместо да рискуват и да се разправят с бюрокрацията в Ливан. Въпросът е обаче, че никой не им го е обяснил.
6
0
 
20
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
До asdfПрост ли си или си тролиш за спорта? Не е въпроса в 40 евро, а че институциите нямат никаква идея от действителната ситуация както обикновено. Сигурно и Американското посолство да бяха питали, щяха да им отговорят, че визата не се плаща.
5
22
 
6
 
! Отговори
asdf преди 4 години
40 еврака ли са ти проблем бе. Я малко по-сериозно, голяма работа. Аз лично бих си платил за по-сигурно. А не отиваш в Бейрут и хопаааа тука има тука няма.