Живеем охолно? Не, стандартът ни - наполовина на европейския

Изоставаме значително от развитите страни
20 юни 2019 07:11, Александър Попов
72
Живеем охолно? Не, стандартът ни - наполовина на европейския
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Живее ли охолно българинът? Отговорът на този въпрос изглежда лесен - категорично не. Жизненият ни стандарт е едва 56% от този на средния европеец, показват данните на Евростат.

По този показател изоставаме от развитите страни в ЕС.

За да определи жизнения стандарт Евростат използва показателя за действително индивидуално потребление (AIC), който е мярка за материалното благосъстояние на домакинствата. По този показател България е на последно място в ЕС като ние потребяваме с 44% по-малко от средния европеец.

През годините леко се доближаваме до начина на живот в по-богатите страни, но промените у нас стават много бавно. За четири години жизненият ни стандарт е нараснал от 53% на 56% от средното ниво за ЕС. В същото време условията за живот в Румъния се подобряват много по-бързо и стандартът там е нараснал от 58% на 70% от средното за ЕС ниво.

Най-близо до нас е Хърватия, където действителното индивидуално потребление е 63% от средното в ЕС. След това са Унгария и Румъния съответно с 64% и 70%.

В 10 държави от ЕС живеят по-охолно от средния европеец като най-добре са в Люксембург, Германия и Австрия, където действителното потребление на човек е съответно с 32%, 21% и 16% по-високо от средното за страните от ЕС.

По БВП на човек от населението отново сме на последно място. БВП на човек у нас е само 50% от средното ниво в ЕС, докато в Люксембург е 254%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: стандарт на живот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Наков 23Евростат излезе с проучване, че само 1% от раб. места са действително вакантни, всичко друго е временна или сезонна работа. За какво подобрение пишеш и пропагандираш, че образованите се оправяли в живота? Всички знаят как се намира работа. Образованието и уменията не са критерий.
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За стандарт не може да се говори. Просто оцеляваме.Някои може да ходят на море на Бахамите или Хавай, но са не повече от 10% от населението.
22
2
 
2
 
! Отговори
Мари преди 4 години
До Анонимен Ако беше само Бойко, както казваш, проблема щеше да е решен още преди години, ама другите май повечко крадат!!!
21
17
 
5
 
! Отговори
Наков преди 4 години
Истина е статията нещата се подобряват, всеки знаещ човек си намира работа на прилична заплата само мързеливите с 700лв ама то не може с биричка и картофки по цял ден и само да искаш - трябва и да дадеш
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тиквата / ПУНТА МАРА / , ако можеше да чете , няма да ръси глу.пости адресирани за Филиповци и Столипиново .
19
2
 
32
 
! Отговори
Трайо преди 4 години
Че сме си на дъното, е ясно.За мен е сензация как румънците задминаха и Хърватска и Унгария. Евала.
18
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука само Бойко и приближените и назначени чорбаджии крадат, другите само чуват , че имало бвп и стандарт .80% тука са финансови роби и безработни, така че това с процентите е измама.
17
2
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Абе, вие на Евростат ли ще вярвате, или на Баце Бойко, Банкянското слънце?
16
3
 
22
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Я стига болшевишка пропаганда! Аз от тия 780 лв накрая на месеца не виждам нищо, ти си взел да ми разправяш че на,, ония"я им останат 1500 евра, я не! *** си ти, явно от страната на противника! Ама да ти кажа, ще останете без работници, ще останат само църните дето пребиват и крадят! Така ви се пада....!!!
15
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То не може хем вечна дружба с Русия и Путин хем висок европейски стандарт. Разберете че това по дефиниция е невъзможно.
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я питайте Бойко как живеем! Той не е на вашето мнение. А неговото мнение, както знаем е меродавно и не подлжи на съмнение, въпреки очевидната му неправилност.
13
27
 
11
 
! Отговори
Не IT специалист преди 4 години
Не знам дали живея охолно,но не се лишавам от почти нищо.Дори всеки месец успявам да заделя по около 1500 мили български левчета настрани от заплатата на жена ми.Само че зад това стоят около 20 години инвестиции в образование и постоянно подобрявае квалификацията.Така че всичко е много относително!
12
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е западняка да консумира повече, но не разбрах, що да се пъна да ставам като него.До работа и обратно да ми отнема повече от два часа, това гориво, амортизация на автомобила.Да живея под наем, почти цял живот. Да се храня основно обилно, с промишлена храна. И за капак, в уж подредената и строга, но справедлива държава, да е пълно с разни тарамбуки.Не мерси. Да си живеят и да не ми дават наклон, щом им харесва. Каквото ми трябва, ще намеря начин да си го купя.Останалото не ми трябва.
11
3
 
16
 
! Отговори
Бай Ган преди 4 години
До Анонимен еврепеецЕврепейци сте вий,ама не съвсем.И никога няма да бъдете.
10
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Я не лъжете!След удръжка на данъци,плащане на битови сметки и др.режийни разходи от тези 3000 евро,ако ти останат 1500 е долу-горе добре.А тези пари за там не са кой знае колко много!
9
5
 
20
 
! Отговори
Байти спец преди 4 години
До айти специалистТакива "специалисти" не пишат по такива сайтове.Чуло-недочуло и се изходило по въпроса.
8
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си стойм в Европа. С неграмотно население, гета от хора не ходели на работа през целият си живот. Това е резултатът. Мълчете си и си кротувайте. Редете се за помощи, детски,инвалидни пенсий... Това е.
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който иска,може да бачка за бай и дог.За себе си тук не може,защото нема начин и не му е позволено.Всичко е яхнато и окупирано.Чакаме края-техния или нашия.
6
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравейте, африканци. Стантарт ваш половин банана?
5
39
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който много реве, да хваща пътя и да отива при високия стандарт. Тука в България си е супер за хората дето вместо да хленчат си бачкат сериозни неща, за вечно оплакващите се където и да идат, винаги ще им е зле