Таен клиент разкри: За нова книжка в КАТ - София – 6 часа на опашка!

Чиновниците - нелюбезни, искат ненужни документи
Обновена: 20 юни 2019 14:17 | 20 юни 2019 14:00, Камелия Цветанова
81
Таен клиент разкри: За нова книжка в КАТ - София – 6 часа на опашка!
Снимка: Булфото, архив

Дълго чакане на опашка за определена административна услуга, нелюбезни служители и изискване на ненужни документи. Това са част от проблемите, открити при проучване по метода „таен клиент“, резултатите от което бяха представени на конференция в Министерския съвет.

Още по темата
След  сигнали за нередности близо месец и половина десет тайни клиенти наблюдават как 13 администрации в страната предоставят 15 услуги.

Служителите наблюдавали доколко се спазвали нормативните изисквания, фиктивно ли се предоставя услугата, както и дали администрациите си обменят информация.

Освен, че част от администрацията има проблем с отзивчивостта, тайните клиенти открили, че често от гражданите се изискват документи, които не са необходими по закон, обясни Здравко Сечков, цитиран от БНР.

Дългото чакане за определена административна услуга е друг проблем.

"Най дълго време за получаването на услуги имаме регистрирани в столичният КАТ при  завяването на услуга "Подмяна на свидетелство за правоуправление на МПС" - шест часа.

Администрациите имат месец, за да отстранят проблемите, каза Красимир Божанов, директор на дирекция "Модернизация на администрацията" в МС.

"Не навсякъде ще се наложи лично санкциониране. Трябва да се очаква после подобрение чрез конструктивни мерки, ако естествено има виновни служители ще приветстваме да има и наказания".

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев предупреди с писма администрациите да отстранят в едномесечен срок всички констатирани проблеми. Предстоят нови проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
17
 
! Отговори
Царят дава, пъдарят преди 4 години
Мен ме върнаха, защото исках да си подновя по-рано шофьорската книжка, а не да чакам на голямата навалица след като всички трябва да си ги сменят през 10 години. Законът ми позволява, но лелката на гишето не!
50
9
 
8
 
! Отговори
проблем преди 4 години
В КАТ-СДВР проблемът е обема работа и работещите там. Там от край време има недостиг на кадри, защото работата по обем е много, заплащането е малко. Новопостъпил без един ден трудов стаж сигурно взима 500-600лв, там ги хулят и граждани, и началници. Даже и от провинцията не са съгласни да работят там. Това е основният проблем в КАТ!
49
2
 
10
 
! Отговори
нали преди 4 години
така беше и с нотариусите, че и много по- зле... и как се оправиха нещата? Без таен клиент във всеки случай.
48
2
 
8
 
! Отговори
xph преди 4 години
"таен клиент..." Ало, да не си мислите че това е новина?!!!!!
47
3
 
15
 
! Отговори
Гешо преди 4 години
В Холандия няма КАТ !
46
1
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Не е лошо да се предложат нови услуги. Например човек да сканира и изпраща документите си сам, да получи уникален номер, с който в кат да го чакат поне частично обработени документи.Чудя се дали за откраднат, загубен или повреден при ПТП преден номер трябва колата да се пререгистрира и да се плащат нови номера и талони. В Германия може да си купиш дубликат на табела, поставяш я и караш без да сменяш талони.
45
0
 
15
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
13 администрации предлагат 15 услуги. Горе-долу по една услуга на администрация.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свидетелство за ПРАВОуправлениеЕййй какви журналисти корифеи!?!?!,Ако има за КРИВОуправление свидетелство ,моля кажете на хората .
43
0
 
10
 
! Отговори
шофьор преди 4 години
Трябва да направят няколко пункта на кат в различни части на София - имаше такова предложение. Колите с номера С,СА и СВ са 2 милиона. Ако има поне 3 точки колите/хората ще се разпределят равномерно. В сегашната ситуация няма как да избягаме от опашките, нервите и корупцията.
42
0
 
26
 
! Отговори
xx преди 4 години
Та само в КАТ-София се чака.В КАТ-София Област, ако се доредиш до гишето в някакъв момент идва "наш човек", хвърля на жената вътре един куп документи (документи на такива, които бутат подкупи за да им регистрират колите вместо тях), тя затваря гишето и казва "системата се сринА" и започва да ги оправя тях.....пък ти *** си тегли номерче от предния ден, киснИ от 6ч сутринта там и чакай да си губиш времето.
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НакраткоЕ, какво да се промени? Те и хората са същите или в най-добрия случай роднини на предишните.
40
1
 
3
 
! Отговори
Boto преди 4 години
До АнонименНап и КАТ София отдавна са свързани.
39
2
 
12
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
До Анонимен 13Не пиши глупости! Заради ризката ти решили да те скъсат, айдесега! Всички сме се нагледали и срещали с шофьори, които не знаят къде са и какво правят по улиците, но пък смело си карат колите и се надяват другите да ги пазят. Затова трябва още по-строги и тежки изпити, че да има по-малко некадърници по пътя!
38
1
 
26
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
Калпава администрация е равно на бедна държава.Нищо не се променило от 40 години,в администрацията си работят като по тошово време.Да им мине времето.
37
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Суперкомпютър щели да купуват за една ***, в която не "могат" да вържат НАП с КАТ, например.....
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До в бургасОооо представям си каква смраде
35
0
 
14
 
! Отговори
КАТ Бургас преди 4 години
А в КАТ Бургас регистрация на ново МПС ми струва 9 часа заради недоглеждане от страна на служителите, че всъщност имам валидна гражданска, но те не са я видели, въпреки че я изискват. После ми казаха, че било хубаво да оставя нещо за услугата и ме дръпнаха извън халето, където няма камери.
34
0
 
10
 
! Отговори
в бургас преди 4 години
в бургас е още по-зле като се наредят 10 *** рома а 2 дебели лелки не знаят как да се съберат на стола
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИТ революцията подминава БГТо само ИТ революцията да беше... Но да, там е най-фрапантно, защото уж имаме претенции да сме дигитална Мека, а всъщност още подмятаме документи с печати и се редим по опашки.
32
4
 
2
 
! Отговори
Алфа мъж преди 4 години
Чакането не е проблем,знаете ли как добре се виждат задните части на колежките от близо? Направо не са за изпускане,облизвам се.