Таен клиент разкри: За нова книжка в КАТ - София – 6 часа на опашка!

Чиновниците - нелюбезни, искат ненужни документи
Обновена: 20 юни 2019 14:17 | 20 юни 2019 14:00, Камелия Цветанова
81
Таен клиент разкри: За нова книжка в КАТ - София – 6 часа на опашка!
Снимка: Булфото, архив

Дълго чакане на опашка за определена административна услуга, нелюбезни служители и изискване на ненужни документи. Това са част от проблемите, открити при проучване по метода „таен клиент“, резултатите от което бяха представени на конференция в Министерския съвет.

Още по темата
След  сигнали за нередности близо месец и половина десет тайни клиенти наблюдават как 13 администрации в страната предоставят 15 услуги.

Служителите наблюдавали доколко се спазвали нормативните изисквания, фиктивно ли се предоставя услугата, както и дали администрациите си обменят информация.

Освен, че част от администрацията има проблем с отзивчивостта, тайните клиенти открили, че често от гражданите се изискват документи, които не са необходими по закон, обясни Здравко Сечков, цитиран от БНР.

Дългото чакане за определена административна услуга е друг проблем.

"Най дълго време за получаването на услуги имаме регистрирани в столичният КАТ при  завяването на услуга "Подмяна на свидетелство за правоуправление на МПС" - шест часа.

Администрациите имат месец, за да отстранят проблемите, каза Красимир Божанов, директор на дирекция "Модернизация на администрацията" в МС.

"Не навсякъде ще се наложи лично санкциониране. Трябва да се очаква после подобрение чрез конструктивни мерки, ако естествено има виновни служители ще приветстваме да има и наказания".

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев предупреди с писма администрациите да отстранят в едномесечен срок всички констатирани проблеми. Предстоят нови проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз книжка не можах да взема - човека преди мен му дадоха да кара само направо, а мен като ме видяха, че нося ризка и панталон какво са си казали - дай още малко пари да му вземем за повторно явяване. Има го и това за жалост !
10
11
 
11
 
! Отговори
Хихи преди 4 години
До РусенецЪТочно кат русе ги набутах с поне 2000 лева актове и фишове. Натрупани за глупости. Без колан докато се влачиш в задръстване с 5 км в час, за непуснати светлини в ярък слънчев ден, за говорене по телефон - пак в задръстване и т.н. Решението е, караш като мишка три години, толкова карах аз с изтекла книжка, отиваш в НАП, даже да "грейнеш", правиш в свободен текст искане за изтекла давност /нещо 183 беше като член/ и след седмица си чист!
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди време разговарях с един чужденец, вече две години живеещ в България.Човекът недоумяваше как е възможно, при такава развиваща се ИТ индустрия, да е такава бюрокрация. За всичко - на гише, с малки изключения. Мотаене, опашки, безумни документи. И вездесъщият син мокър печат на всичко.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да не ги харесвам кат Софияпреди няма и месец регистрирах колапреди години ти заминаваше целият ден ако не и двасега доста по културнотеглиш билетчегонят те навън като мръсно кучевикате една нацупена лелка и ти се кара 20 минутиизлизаш прекарваш на каналапогледжат дали колата има двигател щот знае ли човекразбира се никакви проверки за нищо и излизаме от каналаоще 30 минути чакаш за номер и си тръгваш за под 2 часапак е зле де да не си помислите нещо друго
7
3
 
17
 
! Отговори
Ивайло преди 4 години
Аз бях в КАТ София точно за подмяна на книжка. Чаках около 4-5 часа и накрая в 16:45 дойде моя ред на гише 27, където изключително любезна жена ме изчака да си до оформя документите. Благодарих, че не ме изгони, въпреки че беше вече 17:10.
6
0
 
18
 
! Отговори
пепе преди 4 години
Че той бързо е минал!
5
0
 
12
 
! Отговори
Тарикат преди 4 години
До РусенецЪНяма проблем,*** до НАП..Техните системи не са свързани и за това те пращат към НАП,съответно ако имаш АКТ то от НАП няма как да го постнат и излизаш с ЧИСТ документ за това че не дължиш нищо.Аз преди време така си взех книжката която ми е бяха взели с АКТ за 700 лв и от НАП ми дадоха документ че не дължа нищо,предоставих документа в КАТ и си взех книжката като първия пич без да дам и 1 стотинка...Освен за таксито до нап и обратно де :)....
4
2
 
42
 
! Отговори
РусенецЪ преди 4 години
6 часа ли ?!?! Щастливец гаден! Я ела в Русе да видиш какво е!!! Отивам на датата за новата книжка.Опашка, часове. Руса, дебела тотя ми заявява, че няма да ми даде книжката докато не и представя документ от НАП, че нямам неплатени актове и фишове към КАТ. "Ама чакайте", дудна аз. Нали сте пред компютъра? Вижте там. За 20 години шофиране нямам дори фиш за неправилно паркиране! Тотята обаче е неумолима. Аре НАП, опашки, документ след няколко дни. Пак в КАТ, опашки .... ужас някакъв е това!
3
1
 
35
 
! Отговори
Край преди 4 години
Томислав Дончев какво точно симулира, че работи???Някой да знае за 2г. да е оптимизирал някаква процедура.Само питам, не че нещо.
2
0
 
26
 
! Отговори
SS преди 4 години
КАТ-София от край време си е така и никога няма да се оправи.Първо минават тези които са платили на хора, да им УЖ помогнат с документите, после минават Автокъщите, после фирмите и за тези които са отишли да си прехвърлят колицата по редовния път не остава време, хващат ги на каналите за глупости щото не са си платили на правилният човек.Всички са навързани като сви..ки че...ва.Кога и там ще влезе някой със скрита камера.Пълен цирк е.
1
1
 
33
 
! Отговори
Чикън преди 4 години
По-нелюбезни служителки от тия в КАТ няма никъде! Репчат се и държат тон на всеки, който им се мерне пред очите! От 10, 9 са такива!