Ужасът от първо лице: Страхът от ваксините уби децата ми!

От началото на годината 500 души умират във Филипините заради морбили
20 юни 2019 07:00, Нели Христова
192
Ужасът от първо лице: Страхът от ваксините уби децата ми!
Снимка: Reuters

Заради нарастващата мода родителите да се обявяват против ваксините, една отдавна забравена, не чак толкова опасна болест, отново се появи на дневен план. Епидемия от морбили пламна по целия свят и уби не един и двама.

Една от най-засегнатите държави в света е Филипините, където повече от 35 хил. души са засегнати. Правителството дори бе принудено да пусне изявление, с което моли гражданите да ваксинират децата си.

Близо 500 души са загинали от началото на годината. Сред тях са и двете деца на Арлин Калос. 

Още по темата

"По-голямото ми дете беше пакостник - винаги тичаше и си играеше. Тя обичаше да си играе с малкото си братче", разказва Арлин пред BBC. Първа се разболява дъщерята й. Момиченцето има треска и обрив. Очите й били силно зачервени. За да я лекува, Арлин й дала парацетамол. Ала нямало ефект, за това семейството се отправило към болницата, където направили всичко възможно да я излекуват.

По-малкото й братче обаче вече било заразено с морбили. Момченцето започва да кашля и едва диша, тъй като е прекалено малко, а гърлото му е пълно с храчки.

Дъщерята на Арлин умира на 27 декември 2017 година. Синът й, Джон Пол, издъхва само пет дни по-късно.

Против морбилите има ваксина, която работи отлично. Появата на ново спорно лекарство срещу денга обаче предизвика бум на разпространения на невярна информация в интернет и социалните мрежи. Много родители светкавично заявиха, че ваксината убива. Започна и бумът на антиваксърството.

"По новините и във Facebook казваха, че много деца умират. За това ме беше страх да ваксинирам сина ми и дъщеря ми", казва Арлин.

Въпреки проверката, която е направена и доказателствата, че няма връзка между смъртта на деца и ваксината, както и изявлението на Facebook, в което екипът на социалната мрежа обяснява, колко е притеснен от разпространението на фалшива информация, много родители отказват да ваксинират децата си.

"Беше много тежко да изгубя и двете си деца. Трябваше да работя по цял ден, за да не стоя вкъщи и да мисля за тях. Когато родя отново, няма да се чудя, ще ваксинирам следващото си дете, за да е в безопасност. Чувствам се ядосана, защото не трябваше да слушам нито Facebook, нито телевизията. Трябваше да предпазя децата си от това, да се разболеят от морбили", категорична е Арлин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
6
 
29
 
! Отговори
Ракия Таймс преди 4 години
Всички тука, дето пишете, днес сте живи и здрави благодарение на ваксините, които са ви били поставени, когато сте били малки. Отричайте го колкото искате, но нямаше и половината от вас да са тук в момента, ако не е съвременната медицина. Прочете малко статистика и факти и стига сте вярвали на ФБ и новините.
119
19
 
14
 
! Отговори
Вреден преди 4 години
Фактите към днешна дата са, че няма ефективни тестове за безопасността на живачните примеси във ваксините. Само се предполага, че са безопасни, но никъде не е доказано. Това е практиката на Щатите, където нещо се забранява за продажба, само ако е доказано вредно, а в Европа даденото нещо се пуска за продажба само след като е доказано, че е безопасно. И с 5G мрежата е същото, никой не е доказал, че е безопасна.
118
15
 
9
 
! Отговори
Хосе преди 4 години
Имаше награда от 100 хил. долара за всеки учен, лекар или журналист, който представи доказателство, че дори минимални количества живак са безопасни за инжектиране на деца. Няма все още такова, но има доказателства за небезопасността и невротоксичността на добавките във ваксините. Хората все още не са развили механизми за елиминирaне на живак. Странно как всички гнусотии съдържащи се във всяка ваксина изведнъж се превръщат в прах от еднорози, щом се приложат върху деца.
117
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе знам че не е по темата, ама много народ са е събрал тука, че да питам. Веган и вaгина едно и също нещо ли е!?
116
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човешката глупост е безкрайна, за жалост огромната част от човечеството е просто стадо овце, готово да повярва всякакви захаросани простотии.
115
4
 
3
 
! Отговори
Жожу преди 4 години
спрете да споменавате 1924 година. тогава дори не е имало дом с водопровод, хигиената е била на ниско ниво. бабите ви в 4:30 сутрин са били на чешмата с менците за вода, скъпи оплакващи се домакини със съдомиялни, сушилни и перални... не всеки е имал кладенец в двора, с хлорирана вода, мм
114
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ваксинирахме и двете си деца. Абсолютно правилното решение! Въпреки това, беше голямо четене по форуми. Моите наблюдения са, антиваксърите ползват фалшиви данни и информация, но я представят като истина. "В едно проучване", "учените са открили", "познавам толкова много хора". Това действа силно психологически на хората, въпреки, че е тотална лъжа. Също така тези хора използват и много тежки думи, което също засилва ефекта на лъжите им. Моят съвет - всеки има право на избор, четете и мислете!
113
5
 
4
 
! Отговори
сър Нелсън преди 4 години
Повече антиваксъри по-малко деца=> повече оксиджън за бай мен.
112
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да разбера защо има хора, които настояват да живеят в каменната ера и не разбират, че ваксините ги спасяват.
111
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 81 АнонименДокторът се поти 5 часа на операция да му спаси живота, той като се събуди от упойката вика "благодаря ти Господи". Ей тва е нивото на матряла.И защо да му благодари ? Да не би доктора да е рискувал своя живот, за да спаси твоя ? Само който с риск за своя живот, инцидентно, в неочаквана ситуация се впуска неподготвен да те спаси той заслужава благодарност. По тази логика вървейки по тротоара трябва да благодарим на всички преминаващи коли, че не са ни сгазили на кайма.
110
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Антиваксърите са за лечение, също веганите и хомосексуалистите.
109
8
 
31
 
! Отговори
Lora преди 4 години
Антиваксърите са едни безмислени хора, които вярват единствено в световната конспирация. Никава наука и доказателства не им действат. Трябва да ги закарат всички за една седмица в Сомалия например или в Конго, за да видят какво се случва с неваксинираните хора. Да проверят дали в усливията на неваксинация няма аутизъм. Да видят епидемия от детски паралич.
108
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питате ли се защо нито една компания не прави застрахпвка срещу поражения от ваксини!-----------ХОДИ СЕ СКРИИ БЕ
107
47
 
13
 
! Отговори
dido преди 4 години
Хомофобията на ваксърите срещу антиваксърите е чудовищна!Като искате да се тровите и убивате, какво интересува останалите!Нали сте си набили асдска смес в тялотео. Спете си спокойно!Само жалко за горките дечица.Както е казал Айнщайн- две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост, като за последното не съм много сигурен!Образовайте се малко и престанете да повтаряте тъпизми от екрана и жълтат преса!Питате ли се защо нито една компания не прави застрахпвка срещу поражения от ваксини!
106
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
колко деца умират в българия на ден от лечими болести поради липса на пари? колко деца са умрели във филипините от лоша хигиена или докато ги е чукал изкилифенчен чичко паричко от англия/белгия/германия/америка? от къде да знаем че историята не е фейкнюз?
105
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хората имащи най-голяма власт на Земята искат всички да са живи и здравиВиж, ако толкова искаха всички да са болни, щяха просто да спрат лекарствата и да затворят болниците. И готово.
104
15
 
15
 
! Отговори
цу преди 4 години
Вие,като виждате какъв е Света и как всички мизерии се правят умишлено,искате да ме убедите,че хората имащи най-голяма власт на Земята искат всички да са живи и здрави и затова ги ваксинират.Колко заспал трябва да е човек,че да не вижда в какъв Свят живее.
103
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДЕВЕТ ОТ ДЕСЕТТЕ НАЙ ГОЛЕМИ ФАРМАЦЕФТИЧНИ КОМПАНИИ (СЛУЧАЙНО ) СА С ЕВРЕЙСКИ СОБСТВЕНИЦИ.СПОРЕД СОБСТВЕНИТЕ ИМ РАЗЧЕТИ НАЙ ГОЛЕМИТЕ ПЕЧАЛБИ ОТ ТЕЗИ КОМПАНИИ НЕ СА ОТ ПРОИЗВОДСТВО НА ЛЕКАРСТВА,А ОТ ПРОИЗВОДСТВО НА ВАКСИНИ ПАК(СЛУЧАЙНО) ТОВА НЕ Е МОЯ ИЗМИСЛИЦА ,А Е ПУБЛИКУВАНО В МЕДИЦИНСКИ ИНТЕРНЕТ ПОТРАЛ-ПУЛС БГ. ТАКА,ЧЕ ХА ПОЗНАЙТЕ ОТ ТРИ ПЪТИ ,КОЙ ПЛАЩА ЗА ТАКИВА СТАТИИ И КАКЪВ Е ЕТНОСА ЗА ПРОПАГАНДАТОРИТЕ НА ВАКСИНИТЕ.
102
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Става въпрос за флипинци, а не за хора! Парацетамола ще спаси света! Това е "новия" аспирин - пенкилЕр от всякъде! РРР- Polite Philosophy and Paracetamol, направо звучи като едно голямо РЕЕ.
101
5
 
1
 
! Отговори
ей преди 4 години
аман от байчовци, бацета и батки. айде и шимпанзетата. аз ви светвам за краставиците, а вие само стари неща претопляте