Сделката за ЧЕЗ е по чешките закони, напомни Петкова

КЕВР ще я проверява, ако се стигне до продажба
13
Сделката за ЧЕЗ е по чешките закони, напомни Петкова
Снимка: архив, БТА

Сделката за ЧЕЗ се реализира по реда на чешкото законодателство и българската държава няма отношение към този процес. Това припомни енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти в парламента.

Вчера стана ясно, че Еврохолд ще плати 335 млн. евро за активите на ЧЕЗ у нас, ако регулаторните органи разрешат сделката.

Още по темата
Шефът на КЕВР Иван Иванов увери, че комисията следи ситуацията и ако се стигне до сделка, ще извърши проверка. По закон комисията се произнася след останалите институции, стана ясно от думите му.

"В крайна сметка, ако се стигне до нас, ние сами ще се постараем да създадем обективните критерии. Надявам се действително, ако се стигне до тази проверка, да бъдем подпомогнати в изработването им", каза Иванов.

Теменужка Петкова заяви, че няма да бъде направено нищо, което да нанесе вреда или да постави под риск енергийната сигурност на страната и българските потребители. Тя каза, че не е имала срещи нито с "Инерком", които не успяха да купят ЧЕЗ, нито с новия купувач.М

Министърът припомни, че всеки потенциален купувач на активите на ЧЕЗ ще премине през оценка от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за финансов надзор (КФН) и българския енергиен регулатор - КЕВР.

Петкова и Иванов участваха в заседание на парламентарната комисия по енергетика, на което бяха обсъдени промени в Закона за енергетиката, регламентиращи либерализацията на пазара на природен газ. В заседанието участва заместник-директорът на Генерална дирекция "Енергетика" в ЕК Клаус Дитер Борхард.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
сделка с БЪЛГАРСКИ активи,ДЕЙСТВАЩИ В България,се извършва по..."ЧЕШКИТЕ ЗАКОНИ"?!?!?!?!САМО ЗА ТОВА "уточнение" на тая ТРЯБВА "да хвръкне главата",НЕ В БУКВАЛЕН смисъл,разбира се!!!Дори вече не сме и територия /за "държава"-да не говорим!/Съвременните бг еничери превърнаха хилядолетната ни държава в..ПОНЯТИЕ,просто НАЗВАНИЕ..."Боже,пази България!"?....Е не я опази,защото сте БЕЗБОЖНИЦИ!!!Като почнеш от баба Пена и свършиш с "политико-бизнис елита"...а Тиквун е 1,нещо "нон плус ултра"
8
2
 
5
 
! Отговори
Боко Тиквуня преди 4 години
Няма по-нагли от гереберунгелите=тотална мафия !
7
2
 
5
 
! Отговори
млада счетоводителка преди 4 години
България е малка и незначителна страна. Цените на тока и на всичко друго се определят от едни дебели чичковци и лелки някъде другаде. И да скачате и да се хвърляте, няма значение.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а защо обект от националното значение на страната се търгува по чужди закони??
5
3
 
8
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
А сделката за ТЕЦ Варна по кои закони е...?
4
1
 
5
 
! Отговори
PILOT преди 4 години
Народа като е *** така е , после като им вдигнат цените ще реват , но късно !
3
1
 
5
 
! Отговори
Мишо Бирата преди 4 години
Гинчоо...и да почерпиш
2
2
 
15
 
! Отговори
ЮнкерИшиаса преди 4 години
гинчето е пренаписала сделката и най накрая успя да лапне това което и се полага по рождение. еваларката гинче. жалко че абонатите (плащащите) ще свършат след две три години ама нищо. до тогава лайф ис лайф.
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи Дон Бидон все пак успя да купи ЧЕЗ чрез мутрите си от Еврохолд.След като първият опит с Гинка Жилетчицата се провали.