За субсидиите – БСП: Фиаско, НФСБ доволни, ГЕРБ чака доклад

В НС не са разочаровани от отлагането за партийните пари
Обновена: 21 юни 2019 12:06 | 21 юни 2019 11:07, Камелия Цветанова
11
За субсидиите – БСП: Фиаско, НФСБ доволни, ГЕРБ чака доклад
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отлагането на обсъждането на промените в бюджета, с които субсидиите за партиите падат от 11 лева на 1 лев на действителен глас, явно не разочарова депутатите.

Според социалиста Румен Гечев обаче това е фиаско за премиера Бойко Борисов, защото идеите му "за антиевропейски и антидемократични промени във финансирането на политическата система" не са се осъществили.

Още по темата
Според него искането на премиера субсидията да бъде драстично орязана е притеснило дори и депутатите от ГЕРБ.

"Ние приведохме аргументи, че това, което предложи г-н Борисов и разпореди на българския парламент да бъде осъществено, са антиевропейски решения, антидемократични решения, които стреснаха и собствените му хора", коментира Гечев.

Според него оттук нататък отлагането на въпроса ще бъде безкрайно. Целта е докато върви отлагането, да кацнат едни F-16, които ще бъдат произведени след 4-5 години и българският народ ще плати 2,2 млрд. лв.

"Цялата пушилка беше заради впрягането на българския народ да плати 2,2 млрд. за чертежи. Това беше целият цирк, ако не сте го разбрали - вече го знаете", отсече червеният депутат.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който вчера поиска преди да бъде орязана субсидията за партиите, да се събере Коалиционен съвет, днес благодари на ГЕРБ за това, че е бил чут и въпросът е отложен засега.

"До момента прибързано се коментира. Прекалено под емоция се обсъжда този въпрос, а той е много важен, защото може да доведе до ликвидиране на многопартийната демокрация в България", допълни още Симеонов.

Той посочи, че очаква Коалиционен съвет след завръщане на премиера Бойко Борисов. Според него е необходимо обсъждане в по-широк обхват в парламента за размера на субсидиите.

А шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че след като бъде готов докладът на бюджетната комисия в НС, промените в бюджета ще бъдат обсъдени окончатело в пленарната зала.

Промените предвиждат партийната субсидия да бъде намалена от 11 лв. на 1 лв. от 1 юли до 31 декември 2019 г.
Между двете четения на законопроекта постъпиха редица предложения от парламентарните групи.

На заседанието на ресорната комисия бе прието предложението на управляващите общините и държавата да предоставят безвъзмездно офиси на политическите партии, както и това на ДПС да отпадне ограничението физически и юридически лица да финансират политическите формации.

Предложението на ДПС бе заложено в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се изменя Законът за политическите партии.

В досега действащите разпоредби дейността на политическите партии се финансира от собствени приходи и от държавна субсидия.

Депутатите от комисията отхвърлиха другото предложение на ДПС - за 0 лв. партийна субсидия за действително получен глас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
2.2 Милиардa за F16 преди 4 години
До БГ: А съгласен ли си с твоите и въобще с парите от данъците да се купуват самолети F16 за 2.2 милиарда лева? Ако с това си съгласен не трябва да са ти проблем и субсидиите. Те са дребни пари в сравнение с тези милиарди.Ако партиите получават по лев за глас (без рекета от фирми за обществени поръчки за управляващите), това означава, че всяка партия ще може да осигури на всеки от електората си едно кебапче и една лимонада за цялата година. Накъде с едно кебапче, на на етноса дават 20-30 лева.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гербавите са *** на дпс
6
1
 
3
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Аз не искам с мойте и въобше с парите на данъкопладците да разхождат с автобуси по БУЗЛУДЖА И ДРУГИ ТАКИВА ЦИРКОВЕ ДА ИЗВАДЯТ ТЯХНИ ПАРИ ,ТО ВСЕКИ МОЖЕ С ЧУЖДА ПИТА ПОМЕН ДА ПРАВИ
5
1
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Той ще си дойде Бойко и ще видите тогава отлагания. Каза ли ви човека 1 лев? Каза. Какво се мотаете
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама вие наистина ли наивно вярвахте, че ще се откажат от десетки милиони държавни пари всяка година.
3
1
 
5
 
! Отговори
Бойко от Брюксел преди 4 години
Бойко се е обадил от Брюксел, че електората нещо се колебае и трябва още да се замажат нещата. Взе да проличава и скритата коалиция ГЕРБ-ДПС и патриотите зорнан подскачат. Ще го позабавят, дежурните лаладжии Тома Биков, Спас Гърневски и т.н. ще зомбират още електората и преди парламентарната отпуска ще го гласуват заедно с 2.2 милиарда за Ф16 и ще се разбягат.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опит за диктатура и еднопартийна система, при която всички фирми се отчитат законно на ръководната партия, а тя им дава обществени поръчки и еврофондове.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представленията на цирк"Банкянски"край нямат.Но така ще е докато има кой да ги гледа и да се прехласва по тях.Нема такъв народ никъде,дори в амазонската джунгла.