Какъв би бил ефектът в България от по-ниското ДДС?

Владимир Каролев с експертен коментар в "Брюксел 1"
22 юни 2019 21:45,
63

Какво показват цифрите, как стои въпросът в различните европейски страни, за да погледнем и към това как би се отразило едно намаляване на ДДС у нас?
Още по темата

"Първо искам да е ясно на зрителите какъв ще бъде ефектът и то, ако при намаление на данък ДДС въобще се намали цената. Казвам "ако", защото в повечето случаи това въобще не се случва. Имаме примери. В България нямаше ДДС върху лекарствата до 2002г., беше въведено ДДС върху лекарствата 2002 г., през 2003 г. цената на лекарствата се увеличи по-малко отколкото цената на индекса на инфлацията т.е. реално не е имало увеличение в цената на лекарствата, въпреки че е имало ДДС. По-важното обаче е, че зрителите не знаят за какви евентуални "спестявания" става въпрос. За 10 стоки, основни стоки – 9 хранителни плюс лекарства съм сметнал ако стане 0 лв. ДДС и цялото спестяване, т. е. намали се цената на тези стоки, какво ще е спестяването на човек от населението – на месец 13 лв.", коментира икономистът Владимир Каролев пред Bulgaria ON AIR.

Как го изчислихте?

"Взимам статистиката на НСИ, виждам цената на бял хляб, на сирене, на кашкавал, на мляко, след това вадя 20% от тази цена и считам, че ако се махне ДДС-то, всичките производители и търговци ще намалят цената с 20%. Това няма да стане, но даже и да стане само 13 лв. на месец е намалението на човек. Умножено по броя българи е някъде към 80 млн. лева.", допълни още той.

Нучете повече по темата във видеото на "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бре ! Не можеш да разхвърляш по равно 13 лв върху младежа дето си купува бира и цигари и върху пенсионера дето дава 150лв за лекарства от мизерната си пенсия всеки месец, тогава за пенсионера няма да е 13лв. Правиш се че не разбираш или напразно си ходил на училище. Много си ритал топка май.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не ти е казвал че ДДС поевтинява стоката. Ако го е казал някой то те е заблудил.Този Данък - ДДС е данъка на продуктивността. Който пройзвежда го слага в цената на продукта си. А който консумира и е краен купувач няма как да го отчете. Просто му влиза в хранопровода.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В цяла Европа с пазарна икономика ДЕЙСТВАЩА. Този Данък Добавена Стойност ДДС НЕ Е Проблем за фирмите. Те са 90% частни и се развиват. Тук 90% п. А ра зити с- консуматори и реват. Защото са крайни потребители.За човек който действа и печели ДДС не е накакъв проблем.
14
1
 
12
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Тоя е пълен ***!
13
4
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Когато въведоха ДДС,ни убеждаваха яко,как видите ли стоките ще ...поевтинеят!Е да,ама не!Кой ще плати този данък,за да "поевтинее"нещо,върху което е наложен въпросният данък?Може би Господ?Ай сикти.р.
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четейки някои коментари по долу разбирам , че и 20 % ДДС на българите им е малко . Не случайно сме в това състояние . Матрял :) ще каже Бойко и е прав .
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако 20% са 13 лева означава , че ядем за 65 лева на месец . Браво Каролев . Явно българите пазят здрава диета .
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каролев, Каролев да ти таковам и аритметиката. Смяташ го на глава от населението, аре стига с тази статистика. като си толкова можещ и знаещ дай реално какво ще се получи на практика не само върху "кошницата" от стоки. Защото в нея влиза дори и пиано.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Което разбирам, е, че страховете ви са, че търговецът ще се възползва от липсата на ДДС, като го остави в образуването на цената, но го сложи в джоба си, или купи кожено палто на любовницата си. А няма ли някакъв контрол върху ценообразуването.Някакъв, поне?
8
0
 
16
 
! Отговори
:):) преди 4 години
този като цяло приказва глупости, но в едно е прав ,за потребителя няма полза. Просто производители и прекупвачи ще се наместят в тези освободени 20%
7
4
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Каролев е 100% прав в случая. Намаленото ДДС просто ще увеличи печалбите на тези отрасли. Или някой си мисли, че в нашата мила родина бизнеса ще реагира веднага и ще намали цените. В началото ДА, за да се подлъжем, но после ще си го вземат с лихвите! И накрая ние ще платим сметката. Ще ни вдигнат данъците сигурно или друга простотия. И ще стане така, че хем ще купуваме по-скъпо, хем ще плащаме по-високи данъци. Големите печеливши ще са търговците в тези отрасли...
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хляб всеки купува. А лекарствата? Какво ще кажете за един пенсионер, който си дава половината от "огромната" пенсия за лекарства? Как ще му се отрази?Не знам с чии пари сте учили.С държавни или с на бащите ви. И в двата случая сте трошили пара за няма нищо!
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така и не разбирам къде е "пазарния механизъм" и "конкуренцията" в това, че едни и същи "експерти", дрънкат "врели не кипели" в всички телевизии, с централи в София.Лев не давам за тях, а пък са навсякъде. Тука има измама.Щом ми казат "онче", аз веднага залагам на "бонче". А от време на време фърлям чоп. Нема да знаят те, що си си мислим Я.Много умни биле, брей!
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ефекта ще е нулев, защото търговците няма да намалят цените и ще продължат да продават на същите, като с включено ДДС.
3
4
 
12
 
! Отговори
частник преди 4 години
Проблема не е в ДДС за хляба. За мен е важно горивото от Лукойл да е с 1лв. на литър по евтино. На хляба и 1лв. Да е нагоре да бъде и по качествен е добре.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ли тоз "защитник" на правдата - винаги е със силните на деня и да има знания ,никога не е казвал реалните неща , а само това ,което е изгодно на го..с по..до..р..че..тата му , че се опитва като Слабаков за човек с различна позиция ,уж де , от властимащите.. към тази групичка спокойно може да се постави и пишман професора Константинов пен..ки..лер по всичко въпроси ,но пак у угода на ба..ба..и тите..подозирам ги ,че извън общественото представяне се подиграват на обикновените хора
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във времена на търговска война,България може да вдигне митата за вноса на руска стока и да си изравни търговското салдо