Часове преди празника! На Еньовден билките са най-лековити

С тях се лекуват хората и се прогонват зли духове
23 юни 2019 22:00, Красимир Ангелов
7

4483 гледания   |  Още видео

Млади моми от разложкото село Баня събраха билки и преминаха под сплетен венец от черница за здраве. Ритуалът е част от подготовката за празника Еньовден, който е утре.

Според народните вярвания набраните билки рано сутринта, преди изгрев слънце на Еньовден, имат най-голяма лечебна сила.

Много от поверията и обичаите на днешния ден са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Вярва се, че сутринта на празника, който види изгряващото слънце, ще бъде здрав през годината.

Еньовските билки и венци се окачват на различни места в дома и през годината се използват за лек. Докато билките, които се берат на Гергьовден се използват за лекуване на добитъка, то еньовденските билки са за хората.

С тях се лекуват бездетни жени, прогонват се зли духове, правят се магии за любов и омраза, разказва в свой репортаж телевизия Bulgaria ON AIR.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Victimized преди 8 месеца
"На Еньовден Православната Църква почита и празнува с благоговение Празника Рождество на свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен"

Еньов ден се празнува лятното слънцестоене, празника е пред-християнски, църквата е препознала доста такива стари празници, когато е асимилирала не-християните в късната античност и ранното средновековие.
5
0
 
3
 
! Отговори
Бит и естетика преди 8 месеца
Момите едно време ставали рано, отивали на закътана поляна, пеели ритуални песни и се въргаляли голи росната трева за бъдеща плодовитост. А селските ергени ако не ги мързи се скривали в храстите и снимали с телефоните!!!
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На Еньовден Православната Църква почита и празнува с благоговение Празника Рождество на свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен - Истинската дата на този Свят Християнски Празник е на 7 юли , а не 24 юни.
3
7
 
6
 
! Отговори
Митко-любопитко преди 9 месеца
Тоя Еньов ден всъщност колко дена е ? Щото още от петък са се задръгнали да го празнуват - зер да се повидим няколко деня поред - белким ни забележат !
Боковите циркаджии са във вихъра си ...
2
4
 
7
 
! Отговори
коБИЛКИНА преди 9 месеца
И веселите гъби са по-весели.
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това означава ли, че и конопът е най-силен?