Македония да чества Гоце Делчев: Провокация или груб ход?

Докъде София е склонна да приеме македонизма?
23 юни 2019 15:00,
55

Провокация ли е от страна на Северна Македония честването на рождението на Гоце Делчев?

"Думата провокация е прекалено недипломатична. Както каза нашият председател, проф. Ангел Димитров, това безспорно беше един грубоват ход да се види докъде София е склонна да приеме македонизма". Това каза в предаването "Видимо и невидимо" доц. Наум Кайчев, заместник-съпредседател на  Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси с Република Северна Македония.

Още по темата

По повод обвиненията от страна на доста българи, че комисията отстъпва от защитата на националните интереси, историкът Наум Кайчев коментира, че това е създадена публична представа.

"За една година, въпреки сложната обстановка, в която работим - и политическа, и обществена, постигнахме с колегите от Северна Македония разбиране по основни личности от нашата обща средновековна история – за светите братя Кирил и Методий, за техните ученици Св. Климент Охридски, Св. Наум Охридски, за цар Самуил и това не е никак малко", настоя Койчев.

Той припомни колко различни мисления и различни посоки има в София и Скопие.

"Въпросът е наистина да има прогрес, да се усеща, че макар и не толкова бързо, крачим в положителна посока", допълни историкът.

Повече по темата - в предаването "Видимо и невидимо", неделя, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
ApoloN преди 4 години
И Мадона е македонец, и доналд тръмп е македонец, и Луй 16ти е македонец, въобще всеки един на тази земя е македонец от милиони години насам, само дето се сетиха да си направят държавата онзи ден! Смешни отцепници, чак жалки! Няма да ви мине номера! Заслужавате ЕС бойкот!
44
4
 
8
 
! Отговори
Интернето преди 4 години
Тия макета и македонски историчаре, толкова ли нямат интернет, че да прочетат истината за Гоце, Яне, Климент и Наум, др. Викам да им прокараме интернет и всичко да свърши.
43
4
 
7
 
! Отговори
Интернето преди 4 години
Тия макета и македонски историчаре, толкова ли нямат интернет, че да прочетат истината за Гоце, Яне, Климент и Наум, др. Викам да им прокараме интернет и всичко да свърши.
42
3
 
15
 
! Отговори
бай х преди 4 години
До анеНа много от снимките на четите са вижда ясно българския герб на кокардите на калпаците и на прикладите на пушките също българския герб .. хиляди доброволци , офицери + 3 действащи генерали влизат като ръководители на чети .. кой е луд да се бие за свободата на друг народ ... къде са сръбските и гръцките доброволци ?... нито един ... след въстанието населението защо не бяга в сърбия или гърция ами бяга в България ???
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ане Ти си македонец колкото аз съм Моцарт... *** на заплата. ... Споко, то всичко се връща
40
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анеДавайте Северна Македония на албанците и Косово, а Южна Македония на България, защото албанците взеха Косово и Южна Сърбия и ще вземат и цяла Македония и ще ви изгонят и зорлем ще тръгнете бежанци към България.
39
5
 
11
 
! Отговори
Позор! преди 4 години
Каква "обща история" имаме със Северна Македония, като такава държава до 1945 г-нямяше?!! А нашите политици-дупедавци, са готови на всичко,за да изпълнят нарежданията на САЩ, само за да останат на власти не изпуснат какала! Къде са учените-историци или и те изпълняват чужда воля?
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Печалния менестрелОт 2018 г. се появи вече северна македонска история:)
37
27
 
6
 
! Отговори
Јане преди 4 години
Аве *** каков бугарин е Гоце та нали бугарите са му конфискували пушките купени на черно от пидкупните бугарски офицери и на границата са му ги вземали като сме един народ защо е ставало така и още безброй подлости извършвани от бугарските върховисти и двореца. А и ви пиша на български дококкото мога че на македонски азик няма да разберете и половината от написаното. Аиде довидувае тоест довиждане
36
3
 
13
 
! Отговори
до 38 преди 4 години
И кои са българските бомбардировачи, бе промита гъба за мозък? Кой модел? И пиши на кирилица. Албанската азбука е малко по-трудна, ама виждаме, че си хванал основата.
35
5
 
20
 
! Отговори
Печалния менестрел преди 4 години
Най-опасната формулировка е "общата ни история". Каква обща история - това означава, че ние приемаме, че още тогава е имало българи и македонци като две отделни неща. Ами, че по тази логика ние и с Турция, и с Гърция имаме обща история. С Македония обща история ние нямаме, има българска история, а Македонската е ясно - от 1991 г. или както се казва във вица "она една страница".
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да си измислят велики македонци, иначе няма да им понесе, че са си чисти българи.
33
3
 
13
 
! Отговори
petarziz преди 4 години
ако бехте като гръцките политици щях да съм горд защото те защтитават прави или не толкова но защитават родината си и не отстъпват на милиметър от тяхната индентичност а нашите политици освен навеждане друго не знаят каквото им наредят господарите това правят иначе няма кокъл
32
3
 
11
 
! Отговори
От бореца преди 4 години
Македонската свол.ач трябва да чества не само Гоце, но и всеки българин и да му се покланя до земя където го види.!.
31
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не сте постигнали! Време е за тоягата! *** и ограничени същества разбират само от тояга!
30
2
 
4
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
върви се застреляй и не се мъчи повече
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто чакаме моментът, когато руснаците и Путин разберат, че пишат на македонска азбука. Ще е забавно. То е ясно, нашите политици за нищо не стават. Но и монголците пишат на кирилица. Ще са много потресена да разберат, че Чингиз Хан е македонец. Тия такъв си го набиха, че са прекалено тъповати да разберат още.
28
5
 
7
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
Това за паметника на Александър е супер идея! Ама да е "Саше Маке-***"! Ами какво - такъв си е бил човекот. Отзад е харесвал - ово е традиция у макетата.
27
22
 
1
 
! Отговори
Краси Каракачанов преди 4 години
ФИРОМ И БУГЕЕРИА СА ГРЪЦКИ . ДОКАЗВАМ ВЕДНАГА : СОФИЯ = ГРЪЦКА КУЛТУРА, ГРЪЦКА ТОПОНИМИЯ ....СКОПИЕ - ОТ СКОПОН , СКОПЕИА, СКОПОС = ГРЪЦКА КУЛТУРА, ГРЪЦКА ТОПОНИМЯИГРЪЦКО ПРЕВЪЗХОДСТВО НАВСЯКЪДЕ В ЖИВОТА , КУЛТУРАТА И ТЕРМИНОЛОГИЯТА, ОТ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ .
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напук да издигнем насред Софето памятник нерукотворний на Александър Македонски само че с пояснителен надпис "Александър Български "да се пукат от яд макетата!.Все пак балканци сме и по балкански да решаваме спорове..