Македония да чества Гоце Делчев: Провокация или груб ход?

Докъде София е склонна да приеме македонизма?
23 юни 2019 15:00,
55

Провокация ли е от страна на Северна Македония честването на рождението на Гоце Делчев?

"Думата провокация е прекалено недипломатична. Както каза нашият председател, проф. Ангел Димитров, това безспорно беше един грубоват ход да се види докъде София е склонна да приеме македонизма". Това каза в предаването "Видимо и невидимо" доц. Наум Кайчев, заместник-съпредседател на  Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси с Република Северна Македония.

Още по темата

По повод обвиненията от страна на доста българи, че комисията отстъпва от защитата на националните интереси, историкът Наум Кайчев коментира, че това е създадена публична представа.

"За една година, въпреки сложната обстановка, в която работим - и политическа, и обществена, постигнахме с колегите от Северна Македония разбиране по основни личности от нашата обща средновековна история – за светите братя Кирил и Методий, за техните ученици Св. Климент Охридски, Св. Наум Охридски, за цар Самуил и това не е никак малко", настоя Койчев.

Той припомни колко различни мисления и различни посоки има в София и Скопие.

"Въпросът е наистина да има прогрес, да се усеща, че макар и не толкова бързо, крачим в положителна посока", допълни историкът.

Повече по темата - в предаването "Видимо и невидимо", неделя, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
13
 
! Отговори
язе па сам шоп преди 4 години
И сега аз македонският университет Св. Климент Охридски в София ли завърших? С маке-диплома? Аз викам да ги надереме сите политици! И наши, и техни. Мамавишейба!
24
2
 
7
 
! Отговори
данте преди 4 години
тия не са ни критерий не сме решили не сме се напили не сме ги сгазили .казах стига с тия провокаций българите сме страшно търпелив народ но стане ли беля ..можеме да бутнем половината свят защото ние знаем и 2 и 200 стита глупости сте пидали българия е била на три морета .. И ПАК ЩЕ БЪДЕ НЕ Е ДОШЪЛ ДЕНЯТ .. КАЗАХ
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не искат да признаят българска държава и ние прекъсваме отношения с тях и си остава както досега. То и без това ЕС и НАТО не са ни нужни щом не са наша страна. България излиза от ЕС и НАТО, а Македония влиза.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя герой Г. Делчев стана по честван от Карл Маркс. Две държави да немогат да си разделят обичта си. За сега поета Н. Вапцаров е на спокойствие.
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20Македонския е разновидност на бълтарския език. Например такива разновидности имат испанкия и английския.
20
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какъв български език пък точно е македонския като нищо не му се разбира?Че той сръбския е по разбираем от македонския бе!Вие шопята може и да разбирате мат-пат ама ние нищо не му разбираме,даже и по телевизора изписват субтитри като дават някое маке да приказва!
19
2
 
23
 
! Отговори
Един Българин преди 4 години
"Македонци", т.е. българи от западните покрайнини, престанете да се правите на ***! Т.н. "македонска държава" съществува от 1991 г.! Преди това беше област в пределите Югославия /от 1944 г/. Така, че вие имате история като държава от 1991 г! Всичко друго е българска история, която си присвоявате и български исторически личности, които считате за свои! Нямаме нищо против да чествате нашите герои, дали тласък на историята ни, но ги назовавайте Българи, каквита са си!
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След историята идва още по-големия проблем за езика. Трябва да е български език а не македонски както Македония призна албански.
17
2
 
21
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Па щом честват български герой и они са българи !!!
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЦК на ГЕРБ ви спусна поредната дъвкачка за джвакане белким се отвлечете от мизерното си съществуване!Каква ли пак прeebaвка е замислило за народа ЦК на ГЕРБ!Винаги щом пуснат някоя въдица после следва поредното увеличение на нещо!
15
3
 
20
 
! Отговори
Искамбългаривкомисия преди 4 години
...постигнахме с колегите от Северна Македония разбиране по основни личности от нашата обща средновековна история... в тая комисия работят безродниц. За каква обща история говорят. Няма обща история, има българска история, освен ако в средновековието е нямало Българо Македонска федерация. Аре спрете с подаръците за за БЮРМ. Явно историците в комисията не са българи, а татари.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дреме ми, кой какво и как празнува!Това ли е най--важно??!!
13
4
 
9
 
! Отговори
ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ преди 4 години
БРАВО ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ БРАТЯТА НИ ОТ МАКЕДОНИЯ .НАгли престъпници на власт в София насъскват народа на Дунавска БЪлгария срещу БЪлгарите живеещи в МАкедония около Вардара.
12
0
 
6
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
До Анонимен 12Много е просто не си крадат историята и за това нямат проблеми помежду си.
11
2
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 4 години
Присъединяването на една област към друга държава от едно време до сега става единствено със съгласието на великите сили . Например Косово ще изчакат удобния момент да се присъеднят към Албания . През 1903 и в Странджа се обявява република ... въстанниците са очаквали признаване от Великите сили . Турция заплашва България със война ако се намеси . Тихомълком от казармите е изкарано много оръжие и офицери и войници са пуснати в безсрочна отпуска и хиляди доброволци и четници влизат в турция
10
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе комплексарчета какъв ви е проблема че имаме втора българска държава.Има две немски ,две английски ,две испански ,две гръцки, две румънски ....
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как може да правят каквото те искат а не това което ние искаме. Това е прекалено!
8
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не искал македонските земи в България ,никой ...Великите сили ,балканските съседи ,даже македонските комити го осъзнават и чертаят планове за автономия или федерация и независима държава.Затова и има северна Македония ,а не Санстефанска България.
7
1
 
18
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Тиквата ще направи всичко което му наредят големите началници и макетата много добре го знаят ще бъдат приети и в НАТО, и ЕС въпреки нас.
6
2
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
безродник, айде не се обаждай неподготвен