Гватемала, 1954 г.: Първият преврат на ЦРУ срещу латиноамерикански лидер

В епохата на Студената война било достатъчно да лепнат етикета "комунист" на президента
24 юни 2019 21:30,
98
Гватемала, 1954 г.: Първият преврат на ЦРУ срещу латиноамерикански лидер
Снимка: кадър BBC

Бях на 7 години, когато баща ми беше свален от власт от преврат, организиран от ЦРУ. Така започва разказа на Джакобо Арбенц, синът на бившия гватемалски президент със същото име.

Годината е 1954 г., и през юни месец Джакобо Арбенц - баща става първият латиноамерикански лидер, свален от власт чрез преврат, организиран от правителството на САЩ.

"Спомням си, че трябваше да се крием под леглото по време на бомбардировките", разказва пред BBC синът на Арбенц.

Родителите ни се стараеха да не ни тревожат, но не след дълго стана ясно в каква опасност сме, допълва той.

По това време Гватемала е изостанала страна с остаряла, колониална и почти феодална система. Когато е поел властта на Гватемала, Арбенц предложил земеделски реформи, които представлявали заплаха за интересите на американската компания "United fruit" в страната.

Вашингтон му лепва етикета "комунист" и "United fruit" лобира за свалянето му. Това са годините на Студената война и обвинението е в духа на времето.

Точно така идеята за свалянето на полковник Арбенц е оправдана от ЦРУ.

Планът на ЦРУ е да започне настъпление от съседния Хондурас. Започват да обучават наемници в САЩ и Хондурас.

В началото армията на Гватемала има достатъчно сили да отблъсне настъпващите наемници.

По  това време полковник Арбенц прекарва повечето си време в министерството на отбраната.

"Спомням си, че винаги изглеждаше много притеснен, ходейки напред-назад, пушейки, чудейки се какво да бъде следващата му стъпка", разказва синът на бившия президент.

Когато самолетите започват да бомбардират Гватемала президентът преместил семейството си извън официалната резиденция. Не след дълго офицерите от армията се уплашили и му казали, че вече не могат да го подкрепят.

След 2-седмични военни действия, полковник Арбенц подава оставка като президент на 27 юни 1954 г.

"Взех моментно решение за нашата страна с надежда, че то ще спре инвазията и ще върне мира в Гватемала", казва в речта си полковникът.

Но превратът, организиран от ЦРУ, дава отражение върху хората в Гватемала и след седмиците на протести и военни действия.

Семейството на сваления полковник също не приема добре последиците от превратът. Те бягат от страната, като на децата е позволено да вземат 1-2 играчки. В резултат една от дъщерите на полковника отнема живота си през 1965 г., а другата прави същото през 2004 г.

Полковник Арбенц си отива от този свят разочарован, че това, което се е опитал да направи за страната си, е останало недооценено.

След превратът Гватемала е управлявана от няколко режима, подкрепяни от САЩ до 1996 г. Превратът дава началото на Гватемалската гражданска война, продължила от 1960 до 1996 г., водена от правителството и редица леви партизански групи, подкрепяни от местното население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: превратЦРУГватемала
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
24
 
! Отговори
kireza преди 4 години
ИМАШЕ ФИЛМ ПОСВЕТЕН НА ТАЗИ СТРАНА И ПРЕВРАТА....НАРИЧАШЕ СЕ "ЗЕЛЕНОТО ЧУДОВИЩЕ"...*** КАТО "ЕВРОЛИБЕРАЛЪТ" ДА СИ ЗАВРАТ МНЕНИЯТА,ЗНАЯТ КЪДЕ....ПЪРВО ТЕ САМИТЕ СА ИЗРАЗИТЕЛИ НА НАЦИЗМА,И ТОВА СЕ ВИЖДА В УКРАЙНА,КЪДЕТО С ПОДКРЕПАТА ИМЕННО НА ТАКИВА КАТО НЕГО ДОЙДОХА НА ВЛАСТ ОТКРОВЕННИ ФАШИСТИ,ЧИИТО ДЕДИ СА ИЗБИЛИ ХИЛЯДИ ЕВРЕИ И ПОЛЯЦИ!КАКВО Е ЛИБЕРАЛИЗМЪТ?П....ХОМОСЕКСУАЛИЗЪМ,ПЕДОФИЛИЯ,КРЪВОСМЕШЕНИЕ И УНИЩОЖЕНИЕ НА ЧОВЕКА!!!ЧАДА НА САТАНАТА,КОИТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ВЪРНАТИ В ПРЕИЗПОДНЯТА!!!
36
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ е равно на разруха
35
3
 
0
 
! Отговори
Овчар преди 4 години
Аз сега разбирам защо Боко & Co. така усърдно се борят срещу "Koмунистите" у нас ... добре че беше Борянка да ме просвети!
34
2
 
32
 
! Отговори
FTY преди 4 години
Демократична Америка. Ако ЦРУ убие Американски гражданин е Престъплеие. Ако убие не американски гражданин е Въевеждане на демокрацията. Най-демократичната страна е демократична само за янките. Другите са работна сила която е справедливо да бъде експлоатирана. Всичко което не носи полза на САЩ е не справедливо. ЗА справедливо разпределение на благата 90% за САЩ .Останалото демокртично ще бъде предоставено на САЩ.
33
15
 
4
 
! Отговори
Чик Н. преди 4 години
СССР-то правиха революциите, а САЩ превратите. Сега познайте при кой се живее най-добре. При р-те ,или при п-те.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има един, дето от 4 часа задава загадки и дава оДговори. Плащат му да плюе и не им пука, че е неграмотен и бавноразвиващ.Нека пише, не пречи .
31
34
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питали Чингис хан Каква е тайната на руската душа ?Одговорил .Тегли им ножа и не се занимавай с глупости овцете душа нямат
30
3
 
36
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Стига бе!!! ЦРУ и преврати??? Не може да бъде!!!
29
26
 
3
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
ссср го затрихме Майдана идва и към москва Олгинчета обречени сте
28
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпрос По какво си приличат Ердоган и Нинова ?Одговор и двете имат мустаци и губят на избори
27
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая вечер върхо альоша ще текат фекалий ФАКТ
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по добре не пий на работа кюстендилски както обикновено че бъркаш желаното с невъзможното като да запалиш нива с клавиатура Тук в шaлвaрското сайче все още те търпят на минимална заплата ама никаде другаде няма да те вземат
25
3
 
33
 
! Отговори
Джон Перкинс преди 4 години
Гватемала, Панама, Иран, Либия, Венецуела - сценарият е винаги един и същ - набелязваш богата на ресурси държава (петрол, природни богатства и т.н.) Плащаш кинти на опозицията да се бори срещу корумпираното правителство. Плащаш кинти на демонстранти, които скачат и искат свобода и демокрация. Пада правителството, слагаш своите марионетки. Гепиш природните богатства на държавата - американски компании пускат пипалата си. Изсмукваш държавата с поставени компании.
24
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
русия няма бъдеще
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименкакво очаква запада без руски суровини и китайска продукция - гад и мизерия. Е, кой командва западът ли изтока или изтокът запада.
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
русия блато в северен Китай
21
2
 
6
 
! Отговори
смешници преди 4 години
В момента Путин си има слуга - Тръмп. Вие като слугувате на Тръмп, слугувате и на Путин хахахахахахах измекрярчетаатататата
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Което ми напомна че ленин и ссср капитулираха пред България на времето
19
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украйна започва с Киевска рус ама онова блато московия Кога почва 15 век като монголски откупвач на данаци
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ислямиста тук може да ми попуши УРЕЦАААРусия се развива, България се развива а в Турция 15 процента безработица, и избраха марионетката на запада Имамоглу, сега ще направи от Истанбул един бардак по подобие на Париж.