Гватемала, 1954 г.: Първият преврат на ЦРУ срещу латиноамерикански лидер

В епохата на Студената война било достатъчно да лепнат етикета "комунист" на президента
24 юни 2019 21:30,
98
Гватемала, 1954 г.: Първият преврат на ЦРУ срещу латиноамерикански лидер
Снимка: кадър BBC

Бях на 7 години, когато баща ми беше свален от власт от преврат, организиран от ЦРУ. Така започва разказа на Джакобо Арбенц, синът на бившия гватемалски президент със същото име.

Годината е 1954 г., и през юни месец Джакобо Арбенц - баща става първият латиноамерикански лидер, свален от власт чрез преврат, организиран от правителството на САЩ.

"Спомням си, че трябваше да се крием под леглото по време на бомбардировките", разказва пред BBC синът на Арбенц.

Родителите ни се стараеха да не ни тревожат, но не след дълго стана ясно в каква опасност сме, допълва той.

По това време Гватемала е изостанала страна с остаряла, колониална и почти феодална система. Когато е поел властта на Гватемала, Арбенц предложил земеделски реформи, които представлявали заплаха за интересите на американската компания "United fruit" в страната.

Вашингтон му лепва етикета "комунист" и "United fruit" лобира за свалянето му. Това са годините на Студената война и обвинението е в духа на времето.

Точно така идеята за свалянето на полковник Арбенц е оправдана от ЦРУ.

Планът на ЦРУ е да започне настъпление от съседния Хондурас. Започват да обучават наемници в САЩ и Хондурас.

В началото армията на Гватемала има достатъчно сили да отблъсне настъпващите наемници.

По  това време полковник Арбенц прекарва повечето си време в министерството на отбраната.

"Спомням си, че винаги изглеждаше много притеснен, ходейки напред-назад, пушейки, чудейки се какво да бъде следващата му стъпка", разказва синът на бившия президент.

Когато самолетите започват да бомбардират Гватемала президентът преместил семейството си извън официалната резиденция. Не след дълго офицерите от армията се уплашили и му казали, че вече не могат да го подкрепят.

След 2-седмични военни действия, полковник Арбенц подава оставка като президент на 27 юни 1954 г.

"Взех моментно решение за нашата страна с надежда, че то ще спре инвазията и ще върне мира в Гватемала", казва в речта си полковникът.

Но превратът, организиран от ЦРУ, дава отражение върху хората в Гватемала и след седмиците на протести и военни действия.

Семейството на сваления полковник също не приема добре последиците от превратът. Те бягат от страната, като на децата е позволено да вземат 1-2 играчки. В резултат една от дъщерите на полковника отнема живота си през 1965 г., а другата прави същото през 2004 г.

Полковник Арбенц си отива от този свят разочарован, че това, което се е опитал да направи за страната си, е останало недооценено.

След превратът Гватемала е управлявана от няколко режима, подкрепяни от САЩ до 1996 г. Превратът дава началото на Гватемалската гражданска война, продължила от 1960 до 1996 г., водена от правителството и редица леви партизански групи, подкрепяни от местното население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: превратЦРУГватемала
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Директен преди 2 месеца
До 50, Пусни си Цайтгайст. Там човек, учавствал в тези процеси говори открито за тези неща. Иран 1953г. - свалянето на Мусадех, Гватемала 1954г., Еквадор 1981г. Знам че до евроатлантиците трудно достига, но това е добре сработена машина за унищожаване на по-слабите и завземането на ресурсите им. И тя работи доста успешно и до днес.
56
0
 
2
 
! Отговори
venix преди 4 години
Хвалете ми САЩ, хвалете ми ги! Потомци на SS-овци от WW2! Нямате си идея на кого се кланяте!
55
0
 
3
 
! Отговори
а преди 4 години
ЦРУ имат доста мръсни тайни през годините. Дори и днес - например тайните затвори за изтезания в Полша и в други държави, отвличането на смятани за опасни хора и "изчезването" им. Главно мишените са религиозни откачалки и опасни манипулатори, но все пак.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До М даТи дори нямаш идея какво е фашизъм. Фашизъм е имало само и единствено в Италия. Правите ми се на много компетентни и пишете едни фермани сякаш имате идея за какво говрите. Пародия.
53
0
 
8
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи само да съм чул некой пиндел тука да ми реве, че руснаците нямали право да управляват чужди държави! Имат естествено, също както краварите имат такова право! Ай да му се невидяло и на хамериканските мечи за световно господство! Когатто те акът по света тогава е домокрация а когато други акът е недопустимо за световния мир! Еми да го ду.... И терористите си заслужават и това, че ги взривяват и още и още! Най малкото бин Ладен е убучаван от ЦРУ не от друг! Така, че да .!.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
добре че е ЦРУ да спасява демокрацията по света. нал ты Мустафа?
51
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЦРУ СВАЛЯЛО *** ОТ ВЛАСТ......ТОВА Е ЧУДЕСНО!ЩО НЕ БУТНАХА ТУКАШНИТЕ КРАДЦИ
50
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле все едно чета работническо дело, то бива комунизъм в тази медия, обаче това минава всякаква граница, а уж имаме закон забраняващ възхвалата на комунистичския режим - къде е прокуратурата? Леви партизански групи били подкрепяни от местното население? Борянка да обясни как го установи това?
49
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СССР МЕ ТРОВИ С УРАН
48
12
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
СЪВЕТСКИЯ ПРЕВРАТ В БЪЛГАРИЯ С ИЗБИТИ НАД 30 000 БЪЛГАРСКИ ПОДАННИЦИ.
47
1
 
12
 
! Отговори
М да преди 4 години
САЩ са държава с идеология близка до фашизма.. Това престъвлява тяхната изключителност. Ако някой има психическата издържливост може да се опита да прегледа техен учебник по История.... Това не учебник а пропагандна помия в която всичко което не изгодно е премахната и всички престъпления на САЩ са описани като постижения...Хитлер ряпа да яде
46
1
 
12
 
! Отговори
Кое как е преди 4 години
Гадостите които са вършили САЩ по света са неизброими... От геноцида над индианците през Хирошима и Нагасаки - най-страшното преступление към човечеството. Минавайки през Виетнам, Ирак,Либия,Афганистан. Нека незбравяме и дори днес България е окупирана от америкаските войски. Който иска повече за тяхните престъпление . Гледайте Неразказаната истпория на САЩ на вликият Оливър Стоун.
45
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЛАГОДАРЯ НА САЩ ЧЕ СПАСИХА СВЕТА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКОТО ЧУДОВИЩЕ.
44
10
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
БРАВО НА ЦРУ! СПАСИ ЛАТИНСКА АМЕРИКА ОТ КОМУНИЗМА!
43
2
 
2
 
! Отговори
уих преди 4 години
a тук как ли е сега?и ние ли сме независима страна?и вземаме независими решения?
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 68САЩ никога не са се месили във вътрешните работи на други страни? Не думай!!!!
41
12
 
15
 
! Отговори
Руските свине преди 4 години
не правят преврати. те само освобождават народите от свободата им!
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ! (68)Момчеее, много си зле с историята, образованието и въобще с главата!Виж та си запиши час на четвърти километър!
39
2
 
18
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
И от тогава като почнаха, та до сега.... та те така, все борба за демокрация по всичките земни кълбета....
38
31
 
6
 
! Отговори
! преди 4 години
Поредната антиамериканска пропаганда. САЩ никога не са се месели във вътрешните работи на други страни за разлика от путинова Русия.