Над 2 млн. пенсионери с по-високи пенсии от 1 юли, скокът – 5,7%

277 млн. лв ще струва на държавата повишаването на парите за възрастните
24 юни 2019 09:53,
58
Над 2 млн. пенсионери с по-високи пенсии от 1 юли, скокът – 5,7%
Снимка: архив "Булфото"

Над 2 130 000 пенсионери ще получат увеличение с 5,7 процента на пенсиите си от 1 юли тази година, съобщиха от пресцентъра на Националния осигурителен институт /НОИ/.

Още по темата

С увеличената социална пенсия = 2,5 филийки на ден

Промяната е в изпълнение на предвиденото в Кодекса за социално осигуряване увеличение на всички пенсионни плащания, отпуснати с начална дата до 31 декември 2018 година. Увеличение със същия процент от 1 юли ще има и при пенсиите, приравнени на минималния размер за съответния вид пенсия, включително и за отпуснатите през 2019 г. Така, независимо от датата на отпускането, минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще нарасне от 207,60 на 219,43 лева, а социалната пенсия за старост ще се увеличи от 125,58 на 132,74 лева. Нови ще са и минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност, както и несвързани с трудова дейност, които се определят в процент от посочените минимални размери, пише БТА.

За тези увеличения са заложени общо 277 милиона лева допълнителни разходи за пенсии спрямо Закона за бюджета на ДОО за миналата година.

Вследствие на предвиденото повишаване на максималния размер на получаваните една или повече пенсии на 1200 лева от 1 юли, около 43 000 пенсионери, чиито изплащани размери на пенсиите в момента са ограничени на 910 лева, ще започнат да получават техните действителни размери. Пенсиите на 26 000 пенсионери ще продължат да са ограничени на новия, по-висок "таван". В резултат на увеличението се очаква средният размер на пенсията на един пенсионер у нас през 2019 г. да достигне 386,27 лева, посочват от осигурителната институция.

За новите размери на пенсиите няма да бъдат изпращани разпореждания на хората. Те ще могат да се информират за тях чрез електронната "Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК" на интернет страницата на НОИ или като заявят безплатното получаване на екземпляр от разпореждането в съответното териториално поделение на института.

Изплащането на пенсиите от НОИ ще започне на 8 юли
/понеделник/ и ще приключи на 22 юли /също понеделник/. Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 юли 2019 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега, проблемът е, че от тези деца държавата не може да вземе и 1 стотинка осигуровки и/или данъци и за да изплати пенсиите на техните родители, се налага да вземе тези пари от нас, оставащите в България, след като вече ни е взела парите, нужни за изплащането на пенсиите на нашите родители. Това гласи КСО.
19
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До House M.D. 17Емигриралите са най- големият "инвеститор" в Бг. Забравяш кой внася най- много милиони всяка година в Бг. Не са държавните чиновници, нито бизнеса, нито учителите, нито чуждите компании, които нещо ги няма през последните 5-6 год. Сети се сам кой налива милиони в страната всяка година! И си тръгнал да пишеш за справедливост и закон и да настройваш обществеността срещу едни пенсионери. *** да пише за справедливост! Ти да видиш!
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17 МАDЧовече *** се прегледай може и нищо да ти няма, но се съмнявам! Децата са в чужбина, защото такива като теб освен да крадат и да гласуват за БСП и ГЕРБ друго не правят! А БСП и герб са едно и също нещо, покровители на мафията и олигарси!
17
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държава в ЕС, срам и позор, в Македония и Сърбия минималната пенсия за стаж и възраст е 400 лв! В България 207 лв за какво говорим!Но пари за Белене 1,2 млд, за КТБ 3.2млд за кражбите от Европа, пари винаги се намират!И това ще е така докато 300 000 пенсионери в София си стоят кротко и е излизат на улицата и под кабинета на Боко. Щом не излизат, значи са доволни и сити.
16
6
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега #16, обръщате се към неправилния човек. Не аз определям цени, пенсии и заплати. Ако прочетете КСО, ще разберете защо изплащането на пенсии за старост и на пенсионери с емигрирали деца, е не само несправедливо, но и незаконно.
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До House M.D. 13Не е справедливо и да работиш по 10-12 часа 6 дена в седмицата, да те осигуряват на 4 часа и да ти плащат 200 Е заплата, нали? Ама го правите. От 30 години.Не е справедливо да замразите за 3 години МРЗ и пенсиите, а през това време да повишавате цените на всички стоки и услуги всеки месец, ама го направихте, нали?!
14
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5,7%- срам и позор!А 2.2 милиарда за самолети може. Държавата богата.
13
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бг е на последно място по разходи за пенсия. Отдавна излезе класация за това по колко разходи се заделят от държавата за пенсии в страните от ЕС. Бг е на дъното, пак.Какви пропагандни заглавия пишете- СКОК на пенсиите!!!10-15 лв. на месец скок ли е?!Колко станаха заплатите на депутатите и министрите?
12
13
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Пенсията за възраст трябва да се премахне. Не е справедливо да получаваш пари, само защото си достигнал определена възраст.Съгласно КСО не е справедливо пенсионери, чиито деца са емигрирали, да получават пенсии.Но ние виждаме, че и двете несправедливости са налице. Как искате да бъдат увеличени пенсиите до справедливи размери?
11
1
 
20
 
! Отговори
Бойколандия преди 4 години
Пенсионер да си в България.....да се молиш да умреш преди да дочакаш пенсия.Защото доживееш,ли я започва бавна умирачка.
10
3
 
16
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
5,7%...зашеметяващо...
9
5
 
10
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 4 години
До Анонимен 7277 млн. лв. няма да ги плати държавата, политиците и т.н., а българския данъкоплатец.Ами пенсионерите като не са си плащали осигуровки ще плащаме ние.
8
5
 
20
 
! Отговори
ех мечти преди 4 години
Румъния - мин.заплата 446 евра , мин.пенсия 245 евра .
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
277 млн. лв. няма да ги плати държавата, политиците и т.н., а българския данъкоплатец.
6
4
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Швейцарското правило...натресено и практикувано при...ерата на Тиквуний,стопира необходимата индексация на пенсиите отпуснати за трудов стаж и възраст.Застопори милиони пенсионери,получили право на пенсия преди десет и повече години,на дъното на едно мизерно съществуване.По...голям съвременен геноцид над възрастни хора,може би има само някъде из Африка.И тоя ходи да ми се...усмихва и прегръща с европейските лидери,колко е...велик.Какво ли му се смет зад гърба.Трябва да го е срам.
5
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това дори не го коментирайте.Защото е срам и резил за управляващите,които вече 10 години се гаврят с българските пенсионери.От 1.07.скачат ток,вода,парно и всичко това ще изяде мизерното увеличение.Погледнете румънците,вече с други не можем да се сравняваме.ЕС,стабилност...бла,бла,бла.Докога ще търпите???
4
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гошо...ТъпотоНищо такова няма да се случи.Не се филмирай.Прееваните от БСП ще си останат преевани.Другите, които се осигуряват ще получават толкова колкото са се осигурявали.Ето сега тавана става 1200лв.След няколко години когато мошениците заради, които беше въведен тавана си отидат по естествен път и тавана ще отпадне напълно.
3
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МИНИМАЛНАТА УВЕЛИЧЕНИЕ 13 ЛВ.МАКСИМАЛНАТА УВЕЛИЧЕНИЕ 300 ЛВКОЙТО Е НАПИСАЛ ФОРМУЛАТА ТРЯБВА ДА ГО СЪДЯТ ЗА ГЕНОЦИД.
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fake news. Nema video s 100 pansioneri...
1
9
 
34
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Народът е много търпелив.На това разчитат тези,които се изредиха да го...яхат,но и това...волско търпение си има край.Кога ли вулкана ще се...взриви,а румънския сценарий при свалянето на Чаушеско,ще е като...приспивна песен.