Плащания, сметки... Как да се предпазим от измами за летните ни резервации?

4% от всички жалби са за туристическите услуги
24 юни 2019 13:00,
17
Плащания, сметки... Как да се предпазим от измами за летните ни резервации?
Снимка: БулФото

Огромното предлагане на различни оферти за летни почивки крие големи рискове, свързани с нелоялни търговски практики или дори фалшиви обяви. Специалистите препоръчват да спазваме няколко прости, но ефективни правила, когато избираме и резервираме нашата лятна ваканция.

При пакетните пътувания основните проблеми са свързани с неточна или заблуждаваща информация, настаняване в различен от договорения хотел, по-лоши условия от показаните на снимки или проблеми с транспорта, предава bTV.

Още по темата

Специалистите препоръчват на пътуващите да се поинтересуват предварително за точното място на дестинацията и броя на нощувките, както и за крайната цена и евентуална неустойка при отказ.

От Комисията за защита на потребителите пък съветват преди да се плати екскурзията да се провери подробно туроператора и внимателно да се прочете договора.

"Преди да подпишем и да платим трябва да се убедим, че се договаряме с регистриран туроператор. Те са задължени да поддържат валидна застраховка Професионална отговорност - това е единственият източник за удоволетворяване на финансови претенции при евентуални проблеми", предупреждава председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Важно е и да пазим всички документи и договори по подготовката на пътуването и да не се доверяваме на устни обещания от страна на туроператора.

Димитър Маргаритов обясни, че от всички жалби в КЗП, свързаните с туристически услуги са малко над 4%.

"Това не изглежда много, но това е на фона на около 23 хил. жалби по различни въпроси, свързани с пазаруването. Всеки конкретен проблем в туризма предизвиква доста сериозни неприятности", допълва той.

Данните от миналата година показват, че Комисията е направила 8 000 проверки, от които при близо 10 % са открити нарушения, издадени са 116 заповеди за затваряне на обекти и са разкрити 83 случая на нелоялни практики.

При подаване на сигнал към КЗП, специалистите разглеждат казуса в рамките на месец. В курортите са разпределни повече инспектори, за да се намали времето за реакция. Глобите могат да достигнат до 30 хиляди лева.

"Никога не трябва стойността на почивката да се плаща на частно лице или на частна сметка". Това съветва Одисей Спасов, който е представител на една от големите туристически агенции в страната. Той също изтъкна застраховката като важен фактор при избора на турагенция.

При проверка на дейността на даден туроператор, потребителите трябва да следят дали те са регистрирани като фирма, имат ли удостоверение от Министерството на туризма, имат ли сключена застраховка и откога е на пазара.

"При създаването на един хотел се правят страхотни снимки, има добра презентация на сайта. С течение на времето конкретния хотел се амортизира, правят се козметични ремонти, но снимките си стоят от пускането на хотела", обясни Спасов разминаването между снимки и реална обстановката в хотел. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
пръдня-боя преди 4 години
До SHEFAне става! И без море се живее! Едно време ходухме за чужденки и валута! Няма нужда!
10
1
 
6
 
! Отговори
жалко за морето! преди 4 години
провал след провал!
9
0
 
5
 
! Отговори
баш майстор преди 4 години
До SHEFAза толкова пари - толкова работа!
8
1
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Еми как? Като не отивате при мутри и далавераджии и не им въртите оборот.Нямам желание да стъпвам при тия кожодери на родното черноморие,като има къде-къде по-хубави и свестни места.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почивам на Малдивите или *** Бали.
6
3
 
13
 
! Отговори
ПРЕДПАЗВАМ СЕ преди 4 години
КАТО СИ ПРАВЯ РЕЗЕРВАЦИЯ В ГЪРЦИЯ! МУТРИТЕ - ЯДЕЦ!
5
8
 
9
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Един пушач дава месечно поне 50лв. за цигари. Семейство пушачи дава месечно поне 100лв. за цигари. Това са 1000-1200лв. годишно за пушек. И после ми разправяйте пак че нямате пари. С 1000лв. може да се почива 10тина дена на нашето море. и 4-5 в Гърция.
4
1
 
10
 
! Отговори
хх преди 4 години
продължавайте да си плащате през агенции, пфф
3
2
 
3
 
! Отговори
dj dance machine преди 4 години
Ами също като другото место да излезнат на пътя документи гледат господа къде сте ви питам 50 катастрофи на ден това що за държава е анархия лие засрамете се лист хартия вие важен а другото жалки бюрократи
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямаме летни резервации. Няма да ходим на почивка. Доходите ни стигат, колкото да преживеем месеца.
1
3
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Почивайте в хотелите на властта. Там няма измама !Всички други дребни и средни бизнесмени в бранша са маскари. Това искат да внушат тази статия и подобните на нея поръчкови материали.