Човечеството е застрашено заради климата, не си дава сметка какво го очаква

Може да се стигне до фатални последици
25 юни 2019 09:35,
111
Човечеството е застрашено заради климата, не си дава сметка какво го очаква
Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Човечеството е застрашено заради климатичните промени. Това обясни в "България сутрин" климатологът Антоанета Йотова. Тя бе категорична, че промените в климата на Земята могат да доведат до фатални за човешкия род последици.

Още по темата

Годината на страшния съд – през 2050 климатът ще ни надвие

Йотова заяви, че покачването на температурите ще доведе до по-екстремни прояви на времето и повече катаклизми.

"Климатичната система има една особеност - заради малки промени може да се развият процеси, които няма да можем да спрем, и те ще застрашат човечеството. Преди да се разрази климатична криза трябва да бъдат взети мерки. Наближава момент, в който няма да имаме полезен ход. Това че се покачват температурите означава, че ще има по-екстремни прояви на времето. Проблемът не е само в повишаването на температурите. Ние не си даваме сметка от какво сме застрашени", каза тя.

Климатологът също така поясни, че една от основните причини за промените в климата е индустриалния период в човешкото развитие. Според нея глобалната температура ще се покачи с повече от 2 градуса до 2100 година.

"Трудно е да бъде спряно глобалното затопляне. Вече са предприети мерки на международно, европейско и национално ниво за смекчаване на промените в климата и адаптиране към тези, които вече се случват. В историята на Земята е имало и по-горещи периоди, и по-сериозни катаклизми. Цивилизацията обаче напредва изключително бързо през последните столетия и това допринася за климатичните промени. Според Парижкото споразумение ще има покачване с 2 градуса на средната глобална температура до 2100 година, спрямо прединдустриалния период. Вече имаме 1 градус повишение и това означава, че със сигурност ще преминем тази граница", разказа Йотова пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
2
 
! Отговори
venix преди 4 години
До Анонимен #96Не Москва, а над Вашингтон! Там е центъра на тероризма.
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2 градоса повече, означава изчезването на цели екосистеме, екстремни климатични явления и какво ли още не. Има различни модели и всичките са страшни. Реално май мещата са вече необратими, просто повечето хора не го знаят. Дори днес да се спрат всички заводи и всички коли емисийте ще са равни на 0, а те трябва да са отрицателни.
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно заради такива безотговорни простаци се случва всичко това
91
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрънканици на ляво либерални комунисчета Пълни глупости
90
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо Гугъл, ползвайте търсачката ecosia - те засаждат дървета.
89
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТакова изказване може да направи само човек, който си няма идея от проблема. На климата много дори му има - поинтересувай се и чети. На английски има доста информация. Положението е наистина сериозно и не се прави достатъчно
88
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аПроблемът с глобалното затопляне не е малко повече жега, а разтапянето на ледовете, покачването на нивото на световния океан и изобщо редица страшни катаклизми, които биха последвали. Това е много сериозен сценарий, не бива да се допуска! Всеки може малко да допринесе с по-отговорно отношение.
87
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономисвайте електричество и вода, засаждайте дървета, предпочитайте обществен транспорт, не перете излишно, намалете или изключете месото, не ползвайте пластмасови съдове и найлонови пликчета. Употребявайте каквото може повторно, рециклирайте и ползвайте/давайте неща за втора употреба. Всеки може да прави това. Да се отнасяме отговорно, Земята е една!
86
3
 
2
 
! Отговори
а преди 4 години
"Според нея глобалната температура ще се покачи с повече от 2 градуса до 2100 година."Хубаво е да се каже, че това е СРЕДНАТА температура. В България средно ще стане от 40 на 50 градуса през лятото в близките 10-15 години, само така като сравнение. Те и затова немците толкова се борят да се направи нещо, уви, на никого не му пука - руснаците са доста на север, американците може да избягат в канада, а и са достатъчно богати да противодействат, главно ние на тея географски ширини го дух аме..
85
4
 
5
 
! Отговори
Г. Сомов преди 4 години
На Баба й Фурката !
84
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"статистика за последсвията от Чернобил, има ли такива"А за последствията от Фукушима? Ааа, забравих, тя е демократична авария. А за последствията от масовото гърмене на ядрени взривове в атмосферата по време на студената война? Но и за това не се говори, не е "демократично".
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В историята на Земята е имало и по-горещи периоди, и по-сериозни катаклизми. Цивилизацията обаче напредва изключително бързо през последните столетия и това допринася за климатичните промени.----------Имало е, вярно, е и? Да спрем развитието, цивилизацията? Ами както сте тръгнали с ИК, Пактове за миграция и др подобни - натам отиваме!В Африка е чисто, няма производство, защо *** бягат от там и искат при мръсния въздуг и горещината?Интересна работа!
82
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Вече са предприети мерки на международно, европейско и национално ниво за смекчаване на промените в климата и адаптиране към тези, които вече се случват.--------Кои са мерките? Вдигането на данъците и акцизите? Това ли?Я обяснете, на нас простосмъртните, къде и как ще утилизирате литиево-йонните батерии? Да разберем, да знаем, като си купуваме електромобили на 5торна цена?Обяснете, защо се прави всичко възможно, за да се запушва тарафика в големите градове? Дали не е пак заради нови данъци?
81
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 80,кво дишаш бе геврек,чист въздух,гмо храни,пиеш отровна вода ,ръсят те с кемтраил.А при соца беше живота.да те питам,кой набор си,защото си закъснял с раждането
80
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите евроатлантически партньори САЩ са единственините които пускаха атомни бомби над цивилно население и избиха стотици хиляди души.
79
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо демократичните свободни медии още не са изнесли информация и статистика за последсвията от Чернобил, има ли такива? Това може да се провери много лесно от статистиката на здравните министерства. Цял филм направиха, надуха ни главата за Чернобил, а свободните демократични медии по цял свят досега никакви цифри и статистика не са дали, много интересно.
78
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами първи са защо обичните ти ко.муняги скриха за Чернобил и отровиха цялата страна с добива на уран за да имат у.шанките атомни бомби и да се дървят на свободния свят
77
9
 
17
 
! Отговори
до 80 преди 4 години
При замърсения индустриален въздуъх на соца България беше 9 милиона, а при чистия въздух на демокрацията когато нищо не се произвежда и всичко се вняся, България намаля на 5 милиона и българите са първи по смъртност в света.
76
8
 
10
 
! Отговори
До 73 преди 4 години
Преди 50 години в разгара на соц индустриализацията бил дишал чист въздух!? Не вие съвсем скъсахте лентата, в сравнение с преди 50 години, днес дишаш кристално чист планински въздух секта-плиткоумнико.
75
2
 
13
 
! Отговори
Формат преди 4 години
И се яви Бог на Ной и му каза:- Прави бекъп, че ще форматирам.На природата накрая ще й писне от нас и ще се отърси от нас като куче от бълхи.Но сами сме си виновни!