ОмбудсМая: Без закон за частния фалит - Терминал 2 или сивия сектор

4,7 милиарда евро са просрочените ни задължения
Обновена: 25 юни 2019 15:07 | 25 юни 2019 14:40, Йордан Бързаков
75
ОмбудсМая: Без закон за частния фалит - Терминал 2 или сивия сектор
Снимка: БулФото

Липсвата на закон за частния фалит оформя два потока - към сивия сектор и към Терминал 2. Това каза омбудсманът Мая Манолова, съобщава 24 часа. Тя бе домакин на дискусия, посветена на проекта на закон за гражданската несъстоятелност.

Манолова припомни, че страната ни е единствената държава в Европейския съюз, която няма законодателна уредба за несъстоятелност на физическите лица.

Още по темата

Темата за вечния длъжник остава болезнена, посочи Манолова и за да поясни, че трябва да се търси баланс, посочи, че все пак е важно кредиторите да удоволетворят своите вземания, а държавата да предпази гражданите.

По данни на Манолова, през 2017 година задълженията са 4,7 милиарда евро, като само потребителските са около 400 милиона евро. Така над 12 на сто от всички заеми попадат в графата лоши кредити. Това е три пъти повече от средното за Европа.

От друга страна състоянието на законодателството дава превес на монополистите и ощетява откъм права гражданите, посочи Манолова.

Проектът предвижда, законът за частния фалит да подкрепи хората, които са изпаднали във временна невъзможност да плащат заемите си, като се предлага бърза процедура пред съда.


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво на Мая. Но има Един Човек, на който приятелката му е банкерка. Та затова нема как да стане. Иначе е справедливо. Банка, фирма, може да фалира и да завлече хората, пример КТБ. А хора не могат. Примерна взел си кредит, купил си машини, и мине Бойко, затвори улицата или бутне магазина. И човека на улицата, няма пари, а хиените вият. И почват заплахи и др. Та държавата е няма. Защищава само банките и лих....варите.
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Айде и тая почна да насочва пътепотока.
А не ли е по добре да не вземаш кредити, за щяло и нещяло. Вместо закон за фалита да се порежат по закон фирмите за бързи кредити, генериращи огромни печалби с тежко лихварство.
Така щото, и тука да е гот да се живее смислено.
Пък после който иска да хваща накъдето сърце го тегли.
67
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 9 месеца
рядко обръщам внимание на изявите на г-жа Манолова,и това е добре,защото аз ."по принцип" "ръчкам" дефектните,но виждам,че е доста интелигентна дама..

..Дано да успее да надскочи войнстващата простотия,която със сигурност ще се нахвърли върху нея ,ако реши да "тегли шута" на претъпата даскалка по руски език..
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докато все още сме по социалистическо законодателство, ще бъде така.
Трабва законите да се приемат с оглед капиталистическото развитие на България.
65
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 9 месеца
Принципно би трябвало кредитите да имат застраховка при нетрудоспобност или сериозно намалена такава и при сериозни здравословни проблеми на кредитополучателя кредитът да се покрива от застраховката без да се стига до частен фалит.
64
13
 
4
 
! Отговори
Почтен човек преди 9 месеца
Всички които вземат кредити и не ги връщат, трябва да са в затвора или да се вкарат в заводи и мини за да изработят дължимите суми, и чак след това на свобода. Повечето са мързеливци или хазартно зависими. Фалит- никога , ще го сънуват само. Единствено ,ако имат здравословни проблеми появили се след като са изтеглили кредит, то тогава може да се мисли за фалит.
63
1
 
9
 
! Отговори
БГ преди 9 месеца
до Ванката има и друго имаш ипотека ,но става така ,че ти спират доходите и не можеш да обслужваш кредита..
Съдят те вземат ти имота и ти пак имаш да им даваш така не става а фалита решава този проблем
62
0
 
9
 
! Отговори
БГ преди 9 месеца
те да вземат да закрият бързите кредити ,ако все пак държат да има нещо подобно да понатиснат банките на няква по приемлива лихва
61
5
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 9 месеца
Законът за частния фалит не опрощава задължения, не се заблуждавайте. Който има да си връща, ще си връща. Просто ги разтегля в бъдещето или паузира за определен период, докато почнеш да печелиш. Отделно - за да обявиш фалит (процесът е тромав и бавен, и понякога минават 5-6г.) ще трябва да докажеш, че си гол пищоф, бездомен, безимотен, без възможност, знания и умения за работа.
60
0
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 9 месеца
До Анонимен59-КАТО ДОЙДАТ БАТКОВЦИТЕ-ОБАЖДАШ МИ СЕ 112-ТИ САМО НЕМА ДА СЕ КОСИШ.
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 55. На книга е точно така, обаче ако си взел бърз кредит и сина ти не може да плаща идват едни батковци и ти обасняват, че ако ти не платиш ще се случи нещо лошо с твой близък и плащаш, така че в България всичко е възможно !
58
4
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 9 месеца
Има и длъжници от инат
Като мен !!!!!.За 37 лв сметка за интернет ме осъдиха да платя 1300 .До момента съм похарчил около 2300 лв за да направя така ,че да няма какво да ми вземе ЧСИ-то въпреки ,че въртя добър бизнес и доходите са ми пъти над средните !Ще си остава вечен длъжник от инат!!!
57
0
 
6
 
! Отговори
Смешник преди 9 месеца
Ами когато престъпници пишат законите ги правят в тяхна полза
56
1
 
9
 
! Отговори
Bravo преди 9 месеца
Браво рядко срещано от политик да осъзнае реален проблем
Говори но прави ли нещо?
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен

Роднините не наследяват кредит ако се откажат от наследство, от което първо се удовлетворяват кредиторите. Ако искаш да наследиш активи, наследяваш и пасиви прилежащи към тях. Никой не може да те застави да плащаш чужди кредити, провери законодателството.
54
0
 
1
 
! Отговори
SHEFA преди 9 месеца
До Анонимен-52-НА ТИЕ 150 КГ БИДОНИ ИМ СВЪРШИ ВРЕМЕТО.-РЕКЕТЪТ НЕ Е ПРИЕТ ОЩЕ В НС.АМА ЗНАМ ЧЕ МНОГО РАЗРЕШИТЕЛНИ СЕ РАЗДАДОХА.
53
0
 
3
 
! Отговори
Икономист преди 9 месеца
Честито членство на България в еврозоната. Вече не сама кметовете вземат подкупи в евра, но и г-жа Мая смята просрочените им задължения в евра. Изглежда, че само Бойко Борисов и Владислав Горанов не са разбрали тази новина.
52
0
 
2
 
! Отговори
до 50 преди 9 месеца
то и до оня съд ,ако всеки има достъп дето е изтеглил 1000лв и му търсят 5 ,а той няма един лев , па са му продали заема за 2500 а ,сега го гонят всеки ден със заплахи ,че ще му вземат и къщата..а като вдигне телефона вместо познатия сигнал свободно слуша изврътените заплахи на 150 кг.бидон готов за 10лв да лежи 14г в затвора който му е роден дом... Ти колега ги правиш нещата много итилигентни---а тези сега при тази миграция в няколко големи града които теглят по 100 000лв за апартаменти.....
51
0
 
17
 
! Отговори
SHEFA преди 9 месеца
НА ПРЕКУПВАЧИТЕ НА ДЪЛГОВЕ ИМ СВЪРШИ ВРЕМЕТО.БЛАГОДАРЕНИЕ НА МАЯ.СЕГА НЯМАТ СМЕТКА-ВКАРВАТ МНОГО ПАРА А РИСКЪТ Е ГОЛЯМ.
50
1
 
9
 
! Отговори
SHEFA преди 9 месеца
До Анонимен-44-КОЙТО Е ТЕГЛИЛ КРЕДИТ ДА СИ ГО ВРЪЩА-КАКВО ОБЩО ИМАТ РОДНИНИТЕ?
-АМА И ВИЕ НЕ СИ ЗНАЕТЕ ПРАВАТА-ИМА СЪД В СТРАСТБУРГ.-ТАМ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ЧЕ БАНКАТА ТРЯБВА ДА ВИ ПЛАТИ ЗА ТОРМОЗ.