ОмбудсМая: Без закон за частния фалит - Терминал 2 или сивия сектор

4,7 милиарда евро са просрочените ни задължения
Обновена: 25 юни 2019 15:07 | 25 юни 2019 14:40,
75
ОмбудсМая: Без закон за частния фалит - Терминал 2 или сивия сектор
Снимка: БулФото

Липсвата на закон за частния фалит оформя два потока - към сивия сектор и към Терминал 2. Това каза омбудсманът Мая Манолова, съобщава 24 часа. Тя бе домакин на дискусия, посветена на проекта на закон за гражданската несъстоятелност.

Манолова припомни, че страната ни е единствената държава в Европейския съюз, която няма законодателна уредба за несъстоятелност на физическите лица.

Още по темата

Темата за вечния длъжник остава болезнена, посочи Манолова и за да поясни, че трябва да се търси баланс, посочи, че все пак е важно кредиторите да удоволетворят своите вземания, а държавата да предпази гражданите.

По данни на Манолова, през 2017 година задълженията са 4,7 милиарда евро, като само потребителските са около 400 милиона евро. Така над 12 на сто от всички заеми попадат в графата лоши кредити. Това е три пъти повече от средното за Европа.

От друга страна състоянието на законодателството дава превес на монополистите и ощетява откъм права гражданите, посочи Манолова.

Проектът предвижда, законът за частния фалит да подкрепи хората, които са изпаднали във временна невъзможност да плащат заемите си, като се предлага бърза процедура пред съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
6
 
! Отговори
Гюро Кюмюро преди 4 години
Мая ми мяза малко на Ал Пачино - само че изрусен, с фон дьо тен и червилце...
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мянолова,наследяванетонакредитиот роднини нормално лие? Това е престъпление към хора,които не са взели нищо от никой,може и да не знаят,че. роднината им е взел кредит. По същата логика утре може роднини да лежат в затовра за престъпление извършено от техни вече мъртви роднини.Какви закони приемате в НС?
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе,че защо ги довеждате до частен фалит физическите лица или до несъстоятелност на физическите лица,хайде де за юридическите може да се предположи причини,но за физически значи не им плащате полагаемо полагаемите заработки заработени по кодекси и норми,а правите нормативни бази по уредби и наредби,че и кредиторите на заеми по вид-бързи,кратки и дългосрочни да се удовлетворят във вземанията сякаш на гишетата не ги обследват как клиент на кого могат да разчитат по изисквани справки по формуляри.
41
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая *** не е наясно че Терминал-2 не те спасява от фалита.От друга страна, приемането на закон за чатният фалит ще оскъпи финансирането защото към цената му ще бъде добавена премия за "фалиращите".Или добросъвестните и ОТГОВОРНИТЕ ще трябва да плащат допълнително за неграмотните и мърлячите.Естествено, Мая от намкое си село няма как да знае тези неща защото е необразованаи популистка до мозъка на костите си.Простите ще затрят тази държава а те са МНОЗИНСТВО (99%) в Бг.
40
7
 
3
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 35Еми хайде пък аз да ти кажа щом питаш.Ако не беше Мая Манолова, теб щяха да те карат сега да гласуваш задължително, а партиите щяха да си получават толкова оспорваните субсидии в пълен размер!
39
2
 
6
 
! Отговори
Кимон преди 4 години
Мая,поискай лятна снимка и не в близък план.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минали сме периода на плаващия доларов курс, фалита на банките, кредитните милионери, приватизацията за 1 лев, компенсаторките, заменките, ремедетата, фалитът на КТБ. Пак стари номера за грабеж. Виждаме, че от всеки закон се възползват кметовете, престъпниците, а народът накрая им плаща джакузитата и басейните.
37
1
 
13
 
! Отговори
Мосю Густав преди 4 години
Преди месец също избрахме със семейството ми Терминал 2...
36
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 15г избрах Терминал 2. За нищо не съжалявам и ако искате да живеете нормален живот и вие ще направите същото. На запад има закони, спазват се, мафия липсва и най-важното живееш спокойно...
35
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде сега някой да ми каже т.н. Мая Манолова какво е направила за обикновенните хора. Не на приказки ами конкретно . Ходи като цветарка на разни протести и се прави на умряла лисица и накрая си отива в милионерското имение и си пие уискито, като се възмущава от беднотията на хората.
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На днешно време цената на живота изпреварва доходите. Те повечето теглят кредити от немотия. А фирмите за бързи кредити са на онези които създават неравенство! То иначе ако дадеш на всички хубава заплата, ще я похарчат в Гърция или в Кушадасъ. Дръж си ги на каишка, какво ще ми се размотават по почивки!
33
3
 
13
 
! Отговори
По скоро преди 4 години
Трябва да се помисли за роднините, които наследяват кредит на техните починали майки и бащи, но не са богати, за да го върнат. Същото важи и за поръчители, които не са роднини на кредитополучателя и той е избягал в чужбина, но така е преццаккал своя поръчител да плати чужд заем.
32
4
 
3
 
! Отговори
мая е дрън дрън преди 4 години
дет се казва "добрия полицай" - да си мисли матряла ,че има на кой да се оплаче .а мъжа и миков,свинаров и сие са с герб и пречат на Нинова .мая я сложи Бойко !
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги съм се чудел, защо хората са толкова наивни. Мая Манолова гради имидж за шеф на БСП. Те с Нинова се надпреварват от много години. Да ама не. И двете кокошки не стават и за *** за зеле.
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май наистина трябва да се тръгва към Т2. После защо гласували за Бойко. На всякъде по света има закон за фалит на физически лица. Като не можеш да платиш, не ставаш кредитен милионер, а ти слагат черен печат в кредитния паспорт и повече нямаш право да теглиш кредити. А тук как е ГЕРБерския Артекс лъже селянчетата с непосилно скъпи апартаменти, те не могат да платят, не само ги гонят, ами продават имота на Цветановците за без пари, а главницата остава за горкия човек, за вечни времена.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къщи за гости им построихме, ще трябва да им дадем по някой милион на кредит, за да не зависят от олигарсите, ще им платим джакузитата, климатичните системи, басейните. Не трябва да има беден богаташ в България.
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя дето удря минуси и е против частния фалит е или самият Левон Хампарцумян или някой от кол център на Изи кредит или БНП Париба!
27
0
 
0
 
! Отговори
anon преди 4 години
Йордане, погледни си четвъртия параграф... така си го написал, че нищо не се разбира...
26
3
 
6
 
! Отговори
Дребна работа преди 4 години
По скоро не трябва да има частен фалит за фирми, защото те ущетяват банките с милиони и милиарди, а потребителските кредити на физически лица са дребни суми за банките.
25
2
 
4
 
! Отговори
Не съм експерт, но.. преди 4 години
Ама чакайте сега, по принцип, фалита, без значение дали е на юридическо или физическо лице, не е толкова проста работа. Не става да вземеш едни пари и след 3 месеца да кажеш "ама аз фалирах". Поне по "белия свят" е така. А как ще се прилага в България, вече е съвсем друг въпрос...