Ще има ли затвор за оскверняване на руски паметници у нас?

Предложението е на руското министерство на отбраната
Обновена: 25 юни 2019 11:34 | 25 юни 2019 11:00,
882
Ще има ли затвор за оскверняване на руски паметници у нас?
Снимка: БулФото

В края на миналата седмица стана ясно, че руското министерство на отбраната е подготвило законопроект, който предвижда наказателна отговорност за унищожаване или повреждане на паметници на руски военни, включително и в чужбина. В момента проектът е във фаза обществено обсъждане.

Може ли предложението да засегне активисти в България и какви са последствията?

Обхватът на допълнението към член 243 от Наказателния кодекс на Руската федерация е такъв, че той позволява преследването на извършителите на такива действия не само срещу паметници на Червената армия, а и на такива от Руско-турската война, например. Всичко, което е определено от властите като монумент на войсковата слава.

Ако нарушител е хванат в пределите на Русия го очакват глоби до 3 млн. рубли или около 42 000 евро, присъди до 4 години принудителен труд или лишаване от свобода за същия срок.

За чуждестранни граждани обаче министерството предлага да се забрани достъпът до страната на всички, които са били съпричастни към унищожаване, повреждане или оскверняване на паметници.

Предлага се да се блокират и активите на такива лица в Русия и да им се забрани да извършват каквито и да било сделки със собственост и инвестиции.

България е една от държавите, чиито граждани може да бъдат засегнати, ако новият закон влезе в сила - паметниците на руската войска са из цялата страна.

Марта Георгиева - общински председател на ДСБ, разказа пред Нова, че през 2014 година е прекарала няколко часа в ареста заедно с трима свои приятели, защото изписват върху паметника на Съветската армия в София думата "окупатори".

"Не може в центъра на столицата ни да възхваляваме този, който ни е унизил националното достойнство. И естествено, един човек като родолюбец дори би следвало да каже: "Чакайте хора, вие сте окупатори", каза Марта Георгиева.

Не такова обаче е мнението на друга част от обществото, според които историята трябва да се пази и уважава.

"Tова във всяка цивилизована държава се нарича вандалски акт. Паметници има във Виена, Берлин и те трябва да се пазят, така че фашизмът никога повече да не се възроди", каза председателят на форум "България - Русия" Светлана Шаренкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


882
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
666
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Против съм поругаване на руски паметници, било то и съветски. Но се възмущавам от онези наглеци и ***.оти - русофили и руснаци (и рускини) , които твърдят, че българите сме били НЕблагодарни към Русия.Тия тъ.паци гледат и посочват само онези вандали, които нагло поругават руския съветски паметник, но тия русофилистични тъ.па.ци си ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ, когато българската власт изпраща българските граждани да почистват руския паметник от нечистоиите. Кой чисти този паметник,***? Извънземните ли?
665
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Против съм поругаване н аруски паметници, било то и съветски. Но се възмущавам от онези наглеци и ***.оти - русофили и руснаци (и рускини) , които твърдят, че българите сме били НЕблагодарни към Русия. Тия тъ.паци гледат и посочват само онези вандали, които нагло поругават руския съветски паметник, но тия русофилистични тъ.па.ци си ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ, когато българската власт изпраща българските граждани да почистват руския паметник от нечистоиите. Кой чисти този паметник,***? Извънземните ли?
664
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До рускиня до 705Като разделим едните руски паметници ( от царско време и посветени на Освобождението на България) от другите руски паметници ( от съветско време), които се намират на Българска земя, ще установим, че съветските паметници в България са ПОВЕЧЕ от тези съветски паметници в цяла Европа, включително и в Сърбия!И въпреки паметниците и грижата за тях, ти имаш наглостта да казваш, че българите сме били НЕблагодарници! Ти, рускиня , си ***! Ако ни мразиш, махай се от България
663
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До рускиня до 705А колко са българските паметници на територията на Москва и на цяла Русия? Едва ли са 491 на брой, мила!И да знаеш тъ.па.чке, такова чудо - с руските пам.го няма другаде по света и в Европа, даже и в скапаният ви сателит - Сърбия!Ако махнете единствените 1- 2 български паметника в Москва и за цяла Русия, вие първи ще влошите българо -руските отношения. Ама вие си мислите, че сте невинни и и ,че другите държави ви мразят ей така, без причина и защото сте невинни. НЕ, НЕ сте
662
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако някой ги ***, ще му блокират сметките в Русия и ще го съдят, само да го пипнат в Русия-направо в ГУЛАГ.Тоест, могат да набедят когото си искат и да го отвлекат. Дипломатическите отношения с Просия трябва да бъдат скъсани и всичко проруски камъняци да се матрошат на чалъл за пътища.
661
0
 
3
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 715 (Ей)Ми аз не виждам "Българин" какви "обидни" и "епитетни" думи е използвал?
660
4
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До ЕйПутлераст е диагноза, а не обида. А русофилията е форма на неграмотост, омраза и псевдоправославие. Така, че точно такова същество да говори за качество на мисълта е нонсенс.
659
3
 
13
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До рускиня до 705Първо, това са паметни плочи а не монументи високи десетки метри, които да покажат, че Русия е господар на България. Второ паметната плоча в македония е на действително загинали български войници. Единствените загинали руснаци в България са 42 умрели от употреба на метилов спирт в Бургас и разстреляните от СМЕРШ за издевателства над българското население. Разбираш ли ОГРОМНАТА РАЗЛИКА?
658
3
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До ЕйИ да продължаваме ли да търпим тези жалони на окупацията бе путлераст? разибра се, че трябва да бъдат премахнати.
657
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В страните, които са били окупирани, е имало Съпротива. У нас са били терористи. И никакви униформи не е имало.
656
9
 
5
 
! Отговори
рускиня до 705 преди 4 години
"..ВИЖТЕ СЯ: РУСИЯ СИ Е РУСИЯТУК Е БЪЛГАРИЯ И ЗА РУСКИ ПАМЕТНИЦИ НЕ МОЖЕ И ВЪПРОС ДА СТАВ"Така решили и македонци и разбили плоча на паметника на български воини. така решили молдоване и направили същото на паметник на български воини. Но не знам защо българи реагирали много остро, та чак и нота на външен министър имало. Ами с ваши камъни по ваша глава. Апрапо в Москва има паметник на Христо Ботев - да го махнем ли?
655
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До Анонимен..............Първо - руснаците не са държали България в окупаци..........Защото са разчитали на еничарите си българофоби, наречени още русофили. Русофилите сте вършели черната работа на руснаците. Избили сте повече българи отколкото са загинали през войните!
654
2
 
9
 
! Отговори
Истината преди 4 години
До Анонимен...........Благодарете се, че е дошла съветската армия, за.Така може да мисли единствено примитивен русоид. навсякъде, където е стъпил руския ботуш е имало, глад мизерия и диктатура. Бившата ГДР все още не може да достигне икономическото развитие на ГФР. И това е факт. Всички държави, които не са били окупирани от Русия са много по-напред в развитието си.
653
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито майор Томпсън е бил с униформа, нито се бил с някого. Пратили са го да инспектира партизаните, а те са го утрепали, за да не им разкрие далаверите. Трънския отряд са били същите скъсаняци като всички останали терористи - облечени кой с каквото намери. Никакви английски униформи не е имало, още по-малко отличителни знаци.За 50 години за първи път чувам някой български терорист да е носил английска униформа. Това навремето що го премълчавахте?
652
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо - руснаците не са държали България в окупацияСамият факт, че нямахме улица, кръстена на български цар, а имахме градове като Сталин и Толбухин, е повече от всякакви бази. Комунистическаъа партия със съветските терористи бяха номер 1 по Конституция. В текста на химна бяха вкарали руска агитация и всеки петък Българска телевизия ретранслираше руски програми за наша сметка.
651
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото докато българския народ обича руския=--АЙДЕ КАТО ТОЛКОВА ОБИЧАШ РУСКИЯ НАРОД МАРШ В МАСКВА
650
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма паметници > няма оскверняване > няма затворВсичко е толкова просто.
649
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВИЖТЕ СЯ:РУСИЯ СИ Е РУСИЯТУК Е БЪЛГАРИЯ И ЗА РУСКИ ПАМЕТНИЦИ НЕ МОЖЕ И ВЪПРОС ДА СТАВА...
648
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарете се, че е дошла съветската армия, защото ако от Хитлер щеше да ни освобождава американската нищо чудно София да станеше нещо като Хирошима и Нагасаки. Защото докато българския народ обича руския и го пусна без изстрел едва ли щеше да пусне без бой американците.
647
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От целия Варшавски договор съветската армия е имала бази само в ГДР. За сравнение щатите имат стотици бази по света. Но не ги наричате окупатор и не искате да се махне паметника на американските летци, от чиито бомби са загинали няколко хиляди човека в България, точно толкова колкото и са жертвите на комунистическия режим. Жертвите на комунистическия режим повечето не са бистри води ненапити а на бомбите жертвите почти всички са НЕВИННИ и случайни мирни жители на София и други градове.