Ще има ли затвор за оскверняване на руски паметници у нас?

Предложението е на руското министерство на отбраната
Обновена: 25 юни 2019 11:34 | 25 юни 2019 11:00,
882
Ще има ли затвор за оскверняване на руски паметници у нас?
Снимка: БулФото

В края на миналата седмица стана ясно, че руското министерство на отбраната е подготвило законопроект, който предвижда наказателна отговорност за унищожаване или повреждане на паметници на руски военни, включително и в чужбина. В момента проектът е във фаза обществено обсъждане.

Може ли предложението да засегне активисти в България и какви са последствията?

Обхватът на допълнението към член 243 от Наказателния кодекс на Руската федерация е такъв, че той позволява преследването на извършителите на такива действия не само срещу паметници на Червената армия, а и на такива от Руско-турската война, например. Всичко, което е определено от властите като монумент на войсковата слава.

Ако нарушител е хванат в пределите на Русия го очакват глоби до 3 млн. рубли или около 42 000 евро, присъди до 4 години принудителен труд или лишаване от свобода за същия срок.

За чуждестранни граждани обаче министерството предлага да се забрани достъпът до страната на всички, които са били съпричастни към унищожаване, повреждане или оскверняване на паметници.

Предлага се да се блокират и активите на такива лица в Русия и да им се забрани да извършват каквито и да било сделки със собственост и инвестиции.

България е една от държавите, чиито граждани може да бъдат засегнати, ако новият закон влезе в сила - паметниците на руската войска са из цялата страна.

Марта Георгиева - общински председател на ДСБ, разказа пред Нова, че през 2014 година е прекарала няколко часа в ареста заедно с трима свои приятели, защото изписват върху паметника на Съветската армия в София думата "окупатори".

"Не може в центъра на столицата ни да възхваляваме този, който ни е унизил националното достойнство. И естествено, един човек като родолюбец дори би следвало да каже: "Чакайте хора, вие сте окупатори", каза Марта Георгиева.

Не такова обаче е мнението на друга част от обществото, според които историята трябва да се пази и уважава.

"Tова във всяка цивилизована държава се нарича вандалски акт. Паметници има във Виена, Берлин и те трябва да се пазят, така че фашизмът никога повече да не се възроди", каза председателят на форум "България - Русия" Светлана Шаренкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


882
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
646
5
 
4
 
! Отговори
от дойче веле преди 4 години
Военновъздушната база Рамщайн в югозападната част на Германия е най-голямата американска военна база извън САЩ. В и около нея живеят 50 000 американци, от които 8000 са военнослужещи. Базата е нещо като малък град, една малка Америка, създадена за воденето на войни.
645
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КинаПърво - руснаците не са държали България в окупация. Не са имали военни бази. Второ днес сме далеч по окупирани с три американски военни бази у нас. Щатите още държат окупационни сили в Германия, по-големи от немската армия. Трето както и ние защитаваме от поругаване войнишките си паметници в Македония например така и те си защитават своите. Има международна конвенция според КОЯТО ВОЕННИТЕ ПАМЕТНИЦИ СА ЗАЩИТИНИ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА, САМО ВИЕ ДЕСНИТЕ ТОВА НЕ ГО РАЗБИРАТЕ, ЧЕ ПАМЕТ Е НУЖНА
644
7
 
6
 
! Отговори
ПАК НЕГРАМОТНОСТ преди 4 години
Майор Томпсън се е бил с кралска военна унифарма, той открито е носил оръжието си, следователно той е ВОЕНОПЛЕННИК. Партизаните са международно признати комбатанти, специално от Трънския отряд са били с английски униформи, носели са открито оръжието си и също е трябвало властите по тази конвенция да ги третират като военопленници. Не да ги избиват без съд и присъда и да се сноша ват с трупове на партизанки. ЕТО ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ ФАШИЗМЪТ Е ДАЛЕЧ *** ЛОШ ОТ КОМУНИЗМА. НЕГРАМОТНИЯ ФАШИЗЪМ
643
3
 
10
 
! Отговори
Циник до комундето преди 4 години
Хахаха....забравил съм повече - отколкото ти ще прочетеш някога noмиярче русофилско....ти си от тези - обучени да лъжат ... от партията ви ...майкa ви и....
642
4
 
10
 
! Отговори
Кина преди 4 години
Идиотско е да стоят паметници на окупатори. Отдавна трябваше да се демонтират и може би поне по-малките да се поставят в музей на режима 1944 - 1990. А руснаците да си гледат държавата и да спрат да се месят в чужди работи.
641
3
 
9
 
! Отговори
До 692 преди 4 години
Като не е вреден комунизма! Отговори ми другарю *** от Питер, защо съветите завладяха половин Европа и я обрекоха на подчинение и мизерия десетилетия наред?Разберете любимата ви Русия е ретроградна, богата на природни богатства и слаба икономика! Знаете ли защо се получава така? Защото е червива от корупция.И между другото историята няма нищо общо с вас! Вие, освен пропагандистки опорки, нямате нищо друго. Доводите ви са смешни.
640
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави ми натрапчиво впечатление, че десните другари тука, нали фашистите се наричат и те другари, са много слаби по история. Лозунги, емоции, пометници да рушат... Четете хора, господ ви е дал глави, четете, и се отърсете от сатанинското се фанатично луковизиране, смешни сте. Примерно с внуците на Райна Княгиня - първо е един внук и си е виновен, наказателната отговорнаст е лична, като са клали да са мислили. служите си с лъжи и полуистини и се опитвате да заблуждавате хората. Но мен човек запоз
639
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох, кой себе втил за Женевската конвенция... Знаеш ли, че единствената държава, която е отказала да ппдпише Женевската конвенция за хуманна война, е СССР. И според Женевската конвенция партизанинът е терорист и мародер.
638
3
 
13
 
! Отговори
Циник до комундето преди 4 години
***....Сибир те чака!Няма втора друга държава - пълна с русофилски rъзомийници - като нашата!Вие сте вирyc ... yпорит и гнусен като спина!
637
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мандрите са обработвали ограбеното от народа с КОНФИСКАЦИИ-РЕКВИЗИЦИИ мляко за кашкавал за немската армия. -Каква немска армия бе, у род?България е имала мобилизирана 250 000 армия, това всичко е било за нашата армия. Как може 5 млн народ да храни 250 000 армия и да му остава за износ? Вие през комунизма със 7 млн едва хранехте 100 000 армия в мирно време.
636
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НагледциКойто се интересува от история, знае, че фашизмът е много по-вреден от комунизма. Ако фашизма и комунизма бяха еднакво вредни, то Англия и САЩ нямаше да са съюзници на комунизма и да воюват с фашизма. Нямаше днес да има гара Томпсън в България, тя е кръстена на името на английски офицер, пленен в бой като част от Трънския партизански отряд и застрелян от фашагите като военопленник в нарушение на Женевската конвенция за военопленниците. Комунисти военопленници не убиват, фашите да!
635
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето показа си крайната неофашистка същност на Луковист. Пълна лъжа е геройския му подвиг. Няма такъв. Измислен за митологизацията му. Втора лъжа - никога Русия луковисте не е подкокоросвала Сърбия да ни нападне, а в Междусъюзническата командата е за нападение от антибългарския ни немски цар Фердинанд игенерал Савов я изпълнява. Е, сърбите ни разгромяват. Какво е спрял Луков като сме победени от сърбите, че не разбрах? Застрелват го комунистите но и царския дворец празнува. ХАХАХА Любимия ви Боре
634
2
 
7
 
! Отговори
Нагледци преди 4 години
Руснаците искат да не им се пипат завоевателските монументи с оправданието "фашизмът..."!!! Нима комунизмЪТ да не е по-различен от фашизма? Та те са едно и също зло. Съвсем са изтрещели от мания за възраждане на руския империализЪМ.
633
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитатите на Чърчил са истински, вашите цитати на Раковски и тн са фалша. Аз не изпитвам антизападни настроения от цитатите на Чърчил. Вие родата на облизващите царската трапеза и царските ботуши, вие мразите Чърчил, че е казал че престъпниците от царския режим трябва да слязат от властта и да бъдат съдени за престъпленията към собствения им народ и към другите народи
632
3
 
9
 
! Отговори
Циник до комундето преди 4 години
Ген.Луков ... е ГЕРОЙ какъвто вие червената npoказа - никога няма да имате.Сам с шепа овчари - спира цялата сръбска армия - ПОДКУКОРОСАНА ОТ РУСИЯ ДА ВАХЛУЕ В БЪЛГАРИЯ.Вие подлите убийци - го застрелвате пред дома му!Светла памет на този истински българин..мъж...и патриот!
631
3
 
7
 
! Отговори
Истината преди 4 години
САЩ два пъти спасява Франция от Германия, като загиват стотици хиляди американци. Т.е. десетки пъти повече отколкото войници на руската империя за "двойното освобождение на България. И въпреки това Франция води абсолютно независима от САЩ политика, няма паметник на американски президенти пред техния парламент, няма 50 метров паметник на Американската армия освободителка от признателния френски народ в центъра на Париж, няма френско национално движение "Американофили", и *** на американски *** не е вменявано като знак на благодарност към САЩ и задължение во веки веков на всеки францу
630
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До читателТРИ ИМЕНА ТРИ ЛЪЖИ. Толкова си можете. ако човек умре от болест унищожен ли е, ако се самоубие от любов унищожен ли е? Първите двама са и комунисти и пишат комунистическа литература. Ватенка топла за зимния ден. Вашите поругавания на поезията и личността на Пеньо Пенев нямат край и брой, той е ваша жертва на десните ви хули.
629
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОМУНИЗЪМ=РУСИЯ=ПРОКАЗА
628
4
 
4
 
! Отговори
Истината преди 4 години
До Анонимен---------Ще ви цитирам няколко мисли на сър Уинстън Чърчил...............Руската хибридна пропаганда винаги е използвала фалшиви цитати като тези на Чърчил. Русоидите много обичат да ги повтарят за да предизвикат антианглийски и антиевропейски настроения.
627
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЩЕ ИМА ЛИ ЗАТВОР ЗА РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ