Ще има ли затвор за оскверняване на руски паметници у нас?

Предложението е на руското министерство на отбраната
Обновена: 25 юни 2019 11:34 | 25 юни 2019 11:00,
882
Ще има ли затвор за оскверняване на руски паметници у нас?
Снимка: БулФото

В края на миналата седмица стана ясно, че руското министерство на отбраната е подготвило законопроект, който предвижда наказателна отговорност за унищожаване или повреждане на паметници на руски военни, включително и в чужбина. В момента проектът е във фаза обществено обсъждане.

Може ли предложението да засегне активисти в България и какви са последствията?

Обхватът на допълнението към член 243 от Наказателния кодекс на Руската федерация е такъв, че той позволява преследването на извършителите на такива действия не само срещу паметници на Червената армия, а и на такива от Руско-турската война, например. Всичко, което е определено от властите като монумент на войсковата слава.

Ако нарушител е хванат в пределите на Русия го очакват глоби до 3 млн. рубли или около 42 000 евро, присъди до 4 години принудителен труд или лишаване от свобода за същия срок.

За чуждестранни граждани обаче министерството предлага да се забрани достъпът до страната на всички, които са били съпричастни към унищожаване, повреждане или оскверняване на паметници.

Предлага се да се блокират и активите на такива лица в Русия и да им се забрани да извършват каквито и да било сделки със собственост и инвестиции.

България е една от държавите, чиито граждани може да бъдат засегнати, ако новият закон влезе в сила - паметниците на руската войска са из цялата страна.

Марта Георгиева - общински председател на ДСБ, разказа пред Нова, че през 2014 година е прекарала няколко часа в ареста заедно с трима свои приятели, защото изписват върху паметника на Съветската армия в София думата "окупатори".

"Не може в центъра на столицата ни да възхваляваме този, който ни е унизил националното достойнство. И естествено, един човек като родолюбец дори би следвало да каже: "Чакайте хора, вие сте окупатори", каза Марта Георгиева.

Не такова обаче е мнението на друга част от обществото, според които историята трябва да се пази и уважава.

"Tова във всяка цивилизована държава се нарича вандалски акт. Паметници има във Виена, Берлин и те трябва да се пазят, така че фашизмът никога повече да не се възроди", каза председателят на форум "България - Русия" Светлана Шаренкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


882
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари