Суперкомпютърът в София ще пести средства на бизнеса

Той ще заработи до края на 2020 година
25 юни 2019 22:40, Нели Христова
62

Суперкомпютърът, който ще бъде изграден в България е толкова мощен, колкото е и такъв на НАСА. Той ще заработи до края на 2020 г., а страната ни е една от 8-те в Европейския съюз, които получиха привилегията да построят съоръжението.

Още по темата

 Сред сферите на приложение са медицината и онкоизследванията, околната среда, киберсигурността и др. ЕК ще вложи 1 млрд. евро в развитието на тази важна сфера. За проекта у нас страната ни ще отдели 12 млн. евро, а от Брюксел ще дойдат още 6 млн.

Освен в България, центровете за европейски суперкомпютри ще бъдат разположени в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания.

Осемте центъра ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.

Заместник-председателят на Българския форум на бизнес лидерите Ираван Хира коментира в студиото на Bulgaria ON AIR, че целта на инвестицията у нас е тя да бъде достъпна за бизнеса в България.

По думите му Европа има голямо изоставане от останалите сили в света, които разполагат със суперкомпютри.

"Днешните технологии събират страшно голямо количество информация в реално време. Тази информация се изчислява и се правят различни опции или сценарии и водещият може да избере", посочи Хира. Той обясни, че суперкомпютърът ще може да прави неща, проби, изследвания, изчисления за много малко време, което ще пести и много средства на бизнеса.

"Най-хубавото на този проект е, че този суперкомпютър няма да бъде за специални нужди. Целта на тази инвестиция е да бъде достъпна за малкия и среден бизнес", добави Ираван Хира пред Bulgaria ON AIR.

Зам.-председателят на БФБЛ посочи още, че все още не се знае колко точно ще струва достъпът до суперкомпютъра, но идеята му е да е достъпен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредните напразно похарчени пари. За науката този суперкомп ще е безползезен, тъй-като изисква специално обучени хора които да пренаписват всяка програма за съответната ОС и за паралелно изпълнение. Това са безумни пари и е безмислено ако са необходими резултати в реално време. Аз за бизнеса и обикновен калкулатор е достатъчен. В същото време в университетите се чака с години за нов компютър и оборудване по ЗОП. Там е валидно " Във вода гази жаден ходи". Има пари които отиват в избраните фирми.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че купиха суперкомпютър иначе никога няма да можем да измислим общата цена на апартаментите на Цветано Цветани и брат му Пу.т.ко Мафани.За пипания от три папи ББ даже и тоя компютър не може да сметне краденето както и на конния гвардеец амазонка Нинова и тримата угоени фашиста от обединени мафиоти.Имам блестяща идея.Нека всички тези се обединят и се нарекат коалиция Обединени крадци.Опозиция ще им е ДПС.Ще е, ако Катадайъ най-накрая проговори членораздено български без да заеква тотално.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме привилегията да похарчим 24 милиона лева и да плащаме тока на сървъра на Западна Европа. Те ще го използват, а ние ще плащаме.
53
0
 
3
 
! Отговори
nz преди 4 години
Ако супер компютърът направи партия,на следващите избори ще гласувам за него.Усещам ,че той е новият спасител на майковината.
52
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
На гол тумбак, чифте пищови! Кому е нужно това суперсъоръжение, когато хората намаляват в геометрична прогресия? Алоооу, управляващите, стига безумни харчове!!!
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропаднала държава с още по пропаднала скапана столица сифиа
50
1
 
6
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
Имам въпрос към ИТ колегите:Колеги, супер-компютър може ли да те направи супер-богат? За един приятел питам
49
1
 
8
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
ай честито на "бизнеса" таз година за полупроводници, до година цели
48
1
 
5
 
! Отговори
V преди 4 години
do 48 Ааа купихме и преди 10 години.От както тиквата е на власт този е третия суперкомп който купува с наще пари.През 2008 г купихме пак ,,суперкомп,, който дори не беше сред 500 те най бързи в света ,но беше сред 100 най скъпи :)Хвърлиха го в БАН и още не е изцяло разопакован :)През 2014 тиквата пак купува с наще пари суперкомп за подслушвания и МВР ту .От както дойде на власт герб удвои дълга ,а насреща няма нищо което да се ползва.Три ,,суперкомпютъра от както е на власт ,а няма ел.правителст
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пране на пари.
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя компютър щом е като на наса сигурно ще прави фалшификации за марс и луната
45
3
 
5
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
дали има много бакър в платките и кабелите, след като помогне на "бизнеса" да остане нещо и за електората
44
1
 
3
 
! Отговори
Правец преди 4 години
Сега разбирам защо не купихме суперкомпютър преди 10год. За да не пестим от милиарди похарчени за АЕЦ Белене, за фалирали банки, за саниране, за електронно правителство, за "магистрали"... Сега май не остана и ще "пестим"!
43
1
 
11
 
! Отговори
абсурдистан преди 4 години
Ние все още нямаме здравна карта !лекуваме Децата си с есемеси !Народа жадува за лек и храна - олигархията за още и още милиони !Е,нема такава държава !
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В БЪЛГАРИЯ ИМА ЕДИН ГОЛЯМ БИЗНЕС - УСВОЯВАНЕ НА ПАРИ ОТ ЕС. ТОЗИ БИЗНЕС СЕ ДЪРЖИ ОТ ДВА ГОЛЕМИ ХОЛДИНГА.
41
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв бизнес може да има в една феодална държава?
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Солитерът ще хвърчи на новия суперкомпютър.
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде стига с тоя бизнес, бе. Пари щели да му спестяват... Бизнеса цъфти и връзва, смазвайки служителите си.Смърт за бизнеса.
38
0
 
3
 
! Отговори
учен преди 4 години
До Лъжат!АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ.
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОЧАКВАМ ДА ОБЯВЯТ ЧЕ СУПЕРКОМПЮТЪРА ЩЕ ЛЕКУВА И АКНЕ, СВЕТОВЪРТЕЖ, ЩЕ ТЪЛКУВА СЪНИЩА И ЩЕ ПЪРЖИ МЕКИЦИ ХАХАХА