Суперкомпютърът в София ще пести средства на бизнеса

Той ще заработи до края на 2020 година
25 юни 2019 22:40, Нели Христова
62

3850 гледания   |  Още видео

Суперкомпютърът, който ще бъде изграден в България е толкова мощен, колкото е и такъв на НАСА. Той ще заработи до края на 2020 г., а страната ни е една от 8-те в Европейския съюз, които получиха привилегията да построят съоръжението.

Още по темата

 Сред сферите на приложение са медицината и онкоизследванията, околната среда, киберсигурността и др. ЕК ще вложи 1 млрд. евро в развитието на тази важна сфера. За проекта у нас страната ни ще отдели 12 млн. евро, а от Брюксел ще дойдат още 6 млн.

Освен в България, центровете за европейски суперкомпютри ще бъдат разположени в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания.

Осемте центъра ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.

Заместник-председателят на Българския форум на бизнес лидерите Ираван Хира коментира в студиото на Bulgaria ON AIR, че целта на инвестицията у нас е тя да бъде достъпна за бизнеса в България.

По думите му Европа има голямо изоставане от останалите сили в света, които разполагат със суперкомпютри.

"Днешните технологии събират страшно голямо количество информация в реално време. Тази информация се изчислява и се правят различни опции или сценарии и водещият може да избере", посочи Хира. Той обясни, че суперкомпютърът ще може да прави неща, проби, изследвания, изчисления за много малко време, което ще пести и много средства на бизнеса.

"Най-хубавото на този проект е, че този суперкомпютър няма да бъде за специални нужди. Целта на тази инвестиция е да бъде достъпна за малкия и среден бизнес", добави Ираван Хира пред Bulgaria ON AIR.

Зам.-председателят на БФБЛ посочи още, че все още не се знае колко точно ще струва достъпът до суперкомпютъра, но идеята му е да е достъпен.


62
Още от Общество
Майка се похвали: 9-годишният й син управлява кола
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поредните напразно похарчени пари. За науката този суперкомп ще е безползезен, тъй-като изисква специално обучени хора които да пренаписват всяка програма за съответната ОС и за паралелно изпълнение. Това са безумни пари и е безмислено ако са необходими резултати в реално време. Аз за бизнеса и обикновен калкулатор е достатъчен. В същото време в университетите се чака с години за нов компютър и оборудване по ЗОП. Там е валидно " Във вода гази жаден ходи". Има пари които отиват в избраните фирми.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добре че купиха суперкомпютър иначе никога няма да можем да измислим общата цена на апартаментите на Цветано Цветани и брат му Пу.т.ко Мафани.За пипания от три папи ББ даже и тоя компютър не може да сметне краденето както и на конния гвардеец амазонка Нинова и тримата угоени фашиста от обединени мафиоти.Имам блестяща идея.Нека всички тези се обединят и се нарекат коалиция Обединени крадци.Опозиция ще им е ДПС.Ще е, ако Катадайъ най-накрая проговори членораздено български без да заеква тотално.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имаме привилегията да похарчим 24 милиона лева и да плащаме тока на сървъра на Западна Европа. Те ще го използват, а ние ще плащаме.
56
0
 
3
 
! Отговори
nz преди 3 седмици
Ако супер компютърът направи партия,на следващите избори ще гласувам за него.Усещам ,че той е новият спасител на майковината.
55
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 седмици
На гол тумбак, чифте пищови! Кому е нужно това суперсъоръжение, когато хората намаляват в геометрична прогресия? Алоооу, управляващите, стига безумни харчове!!!
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пропаднала държава с още по пропаднала скапана столица сифиа
53
1
 
6
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 3 седмици
Имам въпрос към ИТ колегите:
Колеги, супер-компютър може ли да те направи супер-богат? За един приятел питам
52
1
 
8
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 3 седмици
ай честито на "бизнеса" таз година за полупроводници, до година цели
51
1
 
5
 
! Отговори
V преди 3 седмици
do 48 Ааа купихме и преди 10 години.От както тиквата е на власт този е третия суперкомп който купува с наще пари.През 2008 г купихме пак ,,суперкомп,, който дори не беше сред 500 те най бързи в света ,но беше сред 100 най скъпи :)Хвърлиха го в БАН и още не е изцяло разопакован :)През 2014 тиквата пак купува с наще пари суперкомп за подслушвания и МВР ту .От както дойде на власт герб удвои дълга ,а насреща няма нищо което да се ползва.Три ,,суперкомпютъра от както е на власт ,а няма ел.правителст
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пране на пари.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тоя компютър щом е като на наса сигурно ще прави фалшификации за марс и луната
48
3
 
5
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 3 седмици
дали има много бакър в платките и кабелите, след като помогне на "бизнеса" да остане нещо и за електората
47
1
 
3
 
! Отговори
Правец преди 3 седмици
Сега разбирам защо не купихме суперкомпютър преди 10год. За да не пестим от милиарди похарчени за АЕЦ Белене, за фалирали банки, за саниране, за електронно правителство, за "магистрали"... Сега май не остана и ще "пестим"!
46
1
 
11
 
! Отговори
абсурдистан преди 3 седмици
Ние все още нямаме здравна карта !
лекуваме Децата си с есемеси !
Народа жадува за лек и храна - олигархията за още и още милиони !
Е,нема такава държава !
45
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В БЪЛГАРИЯ ИМА ЕДИН ГОЛЯМ БИЗНЕС - УСВОЯВАНЕ НА ПАРИ ОТ ЕС. ТОЗИ БИЗНЕС СЕ ДЪРЖИ ОТ ДВА ГОЛЕМИ ХОЛДИНГА.
44
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какъв бизнес може да има в една феодална държава?
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Солитерът ще хвърчи на новия суперкомпютър.
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Айде стига с тоя бизнес, бе. Пари щели да му спестяват... Бизнеса цъфти и връзва, смазвайки служителите си.

Смърт за бизнеса.
41
0
 
3
 
! Отговори
учен преди 3 седмици
До Лъжат!

АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ.
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ОЧАКВАМ ДА ОБЯВЯТ ЧЕ СУПЕРКОМПЮТЪРА ЩЕ ЛЕКУВА И АКНЕ, СВЕТОВЪРТЕЖ, ЩЕ ТЪЛКУВА СЪНИЩА И ЩЕ ПЪРЖИ МЕКИЦИ ХАХАХА