Суперкомпютърът в София ще пести средства на бизнеса

Той ще заработи до края на 2020 година
25 юни 2019 22:40, Нели Христова
62

Суперкомпютърът, който ще бъде изграден в България е толкова мощен, колкото е и такъв на НАСА. Той ще заработи до края на 2020 г., а страната ни е една от 8-те в Европейския съюз, които получиха привилегията да построят съоръжението.

Още по темата

 Сред сферите на приложение са медицината и онкоизследванията, околната среда, киберсигурността и др. ЕК ще вложи 1 млрд. евро в развитието на тази важна сфера. За проекта у нас страната ни ще отдели 12 млн. евро, а от Брюксел ще дойдат още 6 млн.

Освен в България, центровете за европейски суперкомпютри ще бъдат разположени в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания.

Осемте центъра ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.

Заместник-председателят на Българския форум на бизнес лидерите Ираван Хира коментира в студиото на Bulgaria ON AIR, че целта на инвестицията у нас е тя да бъде достъпна за бизнеса в България.

По думите му Европа има голямо изоставане от останалите сили в света, които разполагат със суперкомпютри.

"Днешните технологии събират страшно голямо количество информация в реално време. Тази информация се изчислява и се правят различни опции или сценарии и водещият може да избере", посочи Хира. Той обясни, че суперкомпютърът ще може да прави неща, проби, изследвания, изчисления за много малко време, което ще пести и много средства на бизнеса.

"Най-хубавото на този проект е, че този суперкомпютър няма да бъде за специални нужди. Целта на тази инвестиция е да бъде достъпна за малкия и среден бизнес", добави Ираван Хира пред Bulgaria ON AIR.

Зам.-председателят на БФБЛ посочи още, че все още не се знае колко точно ще струва достъпът до суперкомпютъра, но идеята му е да е достъпен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Суперкомпютърът може да изчисли точно колко милиарда лева ще откраднат от вас герберите за още 10 години на власт.
35
1
 
4
 
! Отговори
Комсомолец преди 4 години
Супер Правеца ще отводнява сам шахти и дори ще събаря незаконни постройки върху терасите. Може и да завира чистачките отзад на крадците, на задното стъкло има предвид, другари.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мечти.....мечти.......
33
1
 
13
 
! Отговори
Правец8С преди 4 години
Ако може да изчисли всичко изкрадено през последните 30-40 години ...
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквам силно да го натоварят с изчисления академиците и нАучните работници от БАН и другите институти.
31
0
 
2
 
! Отговори
V преди 4 години
Това нещо може да се използва или за мощни кибер атаки или за сървър на МВРту за да шпионират и подслушват хората. На запад ги използват в Церн да търсят бог ли?части от него ли?и те не знаят и да правят симулации които се правят с далеч по бавни компове .Проблема е че да използваш това нещо ти трябват огромен брой източници на информация .Суперкомпотите са най близко до сървърите и повечето от среден клас са с интел Ксенон ядра .А те са на остаряла 16 нм. тех. Този комп струва 200 пъти по малко
30
0
 
21
 
! Отговори
Лъжат! преди 4 години
В България няма нито учени нито бизнеси които да работят с този компютър. Тук по принцип няма интерес към такива неща.Иситнското предназначение на този компютър е да обработва базата данни които ще се събира от бъдещите системи за сигурност на МВР. Ако не сте забелязали вече навсякъде в градовете се поставят камери за видео наблюдение които имат опция за лицево разпознаване. Това ще се върже и със бъдещата 5G мрежа.Всичко това е за по добро следене и шпиониране на населението в стил 1984.
29
1
 
12
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 4 години
Ся, предлагам да се откажем от този суперкомпютър още преди да сме дали 12 млн. за проект. На Домуса и компания може и да трябва за нещо, на останалите българи, които ще платят масрафа (което случайно е пропуснато в статията)- няма да потрябва. Тва тия работи дето ги плещи тоя, че малкия и среден бизнес (дето е задушен) щял да го ползва- тва е бошлаф. Някой едър бизнесмен ще го ползва .. ама това не означава, че неговите служители ще се облажат, напротив- най- много да станат излишни част от тях
28
1
 
2
 
! Отговори
V преди 4 години
Към края на 2016 г. обаче и двата най-мощни суперкомпютъра в света са китайски Sunway TaihuLight и Tianhe-2[3]. Особено интересен е TaihuLight, построен изцяло с проектирани и произведени в Китай процесори.
27
3
 
1
 
! Отговори
V преди 4 години
Четири години по-късно той представя 80 мегахерцовия Cray 1, който става един от най-успешните суперкомпютри в историята. Cray-2 е пуснат през 1985 г. и има 8 процесора с течно охлаждане. Работи с производителност 1,9 GigaFLOPS и е вторият по бързодействие в света, след суперкомпютъра М-13 в Москва.Hitachi SR2201 постига върхово изпълнение 600 GFLOPS през 1996 г. с помощта на 2048 процесора, свързани чрез бърза триизмерна напречна мрежа. Intel Paragon може да има между 1000 и 4000 Intel i860 процесори
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
програмистите са много богати и взимат много заплата.Защо държава им помага със суперкомпютири , а не им вдигне данъците?
25
0
 
12
 
! Отговори
Мухаха преди 4 години
"Суперкомпютъра" е само един безполезен железен сандък със свръхскъпи електронни компоненти АКО НЯМА ПРОГРАМИСТИ КОИТО ДА РАБОТЯТ С НЕГО . И макар че в БеГето все още се намират няколко кадърни компютърни специалисти които още не са побягнали към Терминалите на Летището знаейки СУПЕР високата корупция на управляващите ни , най-вероятно да работи с него ще бъде избран братчеда на кмета на село Х .... "дето бил многу добър на CS и кУмпютрити многУ ги разбирал....
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Заместник-председателят на Българския форум на бизнес лидерите Ираван Хира коментира в студиото на Bulgaria ON AIR, че целта на инвестицията у нас е тя да бъде достъпна за бизнеса в България."Целта разбира се е друга и няма нищо общо с подпомагането на местния бизнес. За какво ще разполагат суперкомпютър и в Люксембург, при положение, че там определено не са го закъсали с бизнеса и парите?
23
3
 
0
 
! Отговори
V преди 4 години
Основния спор беше че АБЕм казваха че компютрите ще са само суперкомпютри за индустриални,военни цели и банкови сървъри.И отказваха да развият персоналните компютри.Стив Джобс прибави хард диск където машината може да съхранява огромни тонове с информация,и макар в тая памет да не може да ги обработва,това вече я превръщаше в самостоятелна персонална машина.А що се отнася до суперкомпотите всичко зависи от конфигуриране на паметите,а Интелските процесори нямат памет на Л3 ниво което ги подходящи
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като познания,съм нуль.Но изказванетона ираван хира ми подсказва, че тазидържава има наднормено тегло откалинки.Банките си имат собственисупер компютри.Виждал съм ги.Там непрекъснато работят климатици.Няма лете- зима.Как банка ще си даде базаданни на клиентите на друг.Как оли-гарха,който припада от съмнения,щеси повери мошенничествата на друг.Как и суджук майтап,ще се пусне попързалката.Тогава какво ще правипет етажен комп.Дето се каза,да копа.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ortodoksalna offshorna bg diktatura. Vsichki za edin patriarh. Star skuchen film.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2"Опциите и сценарии" са два.Сега ли да откраднем парите или след 2 минути.Ето това са "сценариите" на Боко и Ко.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
14Архитектурата, начина на работа, изчислителните способности на едно PC и един супер компютър са съвсем различни. Говориш за запалка и термоядрен реактор. Разбира се, че Джобс ще използва трикове за да продава продуктите си. Apple продават дизайн! Айфон се произвежда от Фокскон (огромна фабрика в Китай), с части произведени в Китай на себестойност 10% от пазарната цена. Не вярвай на хитри търговци, вярвай на учените, невидимите герой на прогреса.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Суперкомпютърът в София ще пести средства на бизнеса"ХА-ХА-ХАМедиите се превърнаха в глашатаи на глупостите сътворявани от политиците.Гань една улица не може да асфалтира а те за супер-компютри ми дрънкат.П.П. Ще ви кажа какво ще стане с тази щайга.До няколко месеца след пуска ще започне да кОпа крипто.За чия сметка?Ами много ясно, за собствениците на държавата, Боко и Пеевски.
17
0
 
2
 
! Отговори
а преди 4 години
До Анонимен 18Бе те изчисленията могат да бъдат и от типа, еди колко си хиляди тука в банковата ми сметка + еди колко си лева от субсидии по евро проекти за абсолютно безсмислени неща, нали се сещаш. Иначе си прав, истинската наука заслужава уважение, "суперкомпютрите от средно ниво, които ще се ползват от умрелия/несъществуващ бизнес в България" - не.