Вълчев успокои: Учебниците по история са спрени, ще се коригират

Някои факти в тях са минимизирани, призна министърът
25 юни 2019 18:10, Анисия Иванова
81
Вълчев успокои: Учебниците по история са спрени, ще се коригират
Снимка: БТА, архив

Не са утвърдени в момента новите учебници по история и са направени препоръки към издателствата да ги коригират. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан за новите учебници по история за десети клас, които трябва да влязат в сила от учебната 2019/2020 г.

Последната седмица в публичното пространство се надигна недоволство, че в тях има подмяната на факти и събития от комунистическия период и прехода към демокрация, че темита в тях са манипулативно и тенденциозно представени.

Министърът каза, че учебниците са спрени и след като бъдат коригирани, ще бъдат издадени.

Направени са препоръки на издателствата, допълни Вълчев и припомни, че през миналата година беше утвърдена програмата по история за десети клас. Тази програма обхваща цялата история на България, всичките периоди, включително и най-новата история.

За съжаление, в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят и са дискусионни, каза образователният министър.

"Затова и през миналата година стана дискусия, че сме акцентирали върху социалистическия период, че по-подробно сме изписали елементите на режима, като репресивен апарат, Народен съд, Държавна сигурност, включен е и Възродителният процес. Тази програма ние я защитихме тогава.

Това време ние сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим. Това време е имало своите предимства и своите недостатъци и все пак сме направили политически и цивилизационен избор, който включва определени ценности и историята е един от предметите, който формира отношение на учениците към света. И тези базови характеристики на режима трябва да присъстват и в учебниците", коментира Вълчев, цитиран от БТА.

Той обясни, че учебниците се изготвят от авторски колективи, които са подбрани от самите издателства и се предлагат за одобрение на МОН. Тези учебници са минали оценката на оценителите и на учителите, получили са положителна оценка, но това, което видях и аз, и колегите е, че има минимизиране на факти, има недостатъчен акцент на базови характеристики на периода и на режима.

"Има също така опит да се даде положителен акцент върху други - не толкова съществени елементи. Има и няколко откровено провокативни текста и затова съм дал препоръки на издателствата да ги коригират. Не са утвърдени в момента тези учебници", отново заяви министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така както я карат, скоро ще има Народен съд 2. И не толкоз на социална основа колкото манипулатори срещу манипулирани. Нетърпими наглеци!
47
0
 
21
 
! Отговори
българин преди 4 години
Защо в "демо9кратично" уж време.В етажите на власвтта и министерства.Се почвяват мутри които са живели и помнят "комунизма"?! Тая дама с очилата.Се опита да ни убеди.Че в България нещата са били най зле! Сякаш Живков е бил НАЙ ГОЛЕМИЯТ "ДИКТАТОР" В целият соц лагер! Май че само бивши неуспели кандидат комунисти с измислени "титли" и купени в началото на демокрацията дипломи и степени са днес във властта!! Къде са читавите хора бе братче? А само отхвърлените тогава "кандидати" като НЕКАДЪРНИ!!!
46
3
 
21
 
! Отговори
дърт преди 4 години
А в раздела за най-новата история на България ще пише ли за реставрацията на капитализма и катастрофалните последствия от нея?
45
4
 
19
 
! Отговори
До 46 чичо преди 4 години
Това сега не е демокрация а сороскагендария
44
1
 
5
 
! Отговори
До 40 преди 4 години
Открил е, че има доста голямо разширение на едно място от ежедневно интигриране с бежанците.
43
5
 
17
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Каквото и да се мрънка, е факт, че миналия режим беше в пъти и по много показатели) по-добър от сегашната прехвалена демокрация.
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво, какво ? Нещо насхванах ! Издателство си избира авторски колектив който пиле учебниците по история и не само а и по други предмвти ! Значи аз сега правя печатница и събирсм познати и приятели , и започваме да пилеме учебници каквото ни харесва ! И между другото учебниците се пишат от сороскиНПОта. А аз се чудя защо в учебниците имс толковапростотии и безмозчниписания ! Какво става в тази скапана държава ? Има ли изобщо държава вече ?
41
0
 
11
 
! Отговори
Пиииснами преди 4 години
Какво става бре . Защо творите простотии и после си ги отменяте.Бъдете като мъже . Като мъжете не джендерязи. Защитавайте си мал . О умията. Патента ви е та ако в
40
2
 
8
 
! Отговори
защо преди 4 години
"затова съм дал препоръки на издателствата да ги коригират."Историята се пише от ВРЕМЕТО скъпи, не от победителите. Затова сме толкова объркани и висим във въздуха.
39
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За златния век на България най-добре говореха оцъклените витрини в края на 1989 г. и опашките за хляб, мляко и нафта."Златен" век ХА ХА ХА ХА
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШибиРибиБАН са направили много научни открития и продължават да правят ,а ти какво научно откритие си направил?Сподели,че да видим,като си по-умен от учените от БАН!
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сегашните, ще ги и ти поста в историята следващите. На всяко действие има реакция. Колкото по агресивно е действието, по жестока ще е реакцията.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако мине...
35
0
 
4
 
! Отговори
поправка преди 4 години
лъжЕте
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новите учебници по история - по бай тошево време беше по зле. Следващ урок - бойко борисов и златния век на България....
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да хвърляте вина върху българите за нещо,което не са извършили по собствена воля и са невинни!Държавите победителки от ВСВ организират Народния съд,а в България са избити най-малко хора,около 1000-2000 души,докато в други държави са десетки и дори стотици хиляди избити!Няма да лъжите и да слагате петно върху България,която е била невинна и е изпълнявала чужда воля,под натиск!
32
3
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Трябва да се пишат всички факти и всеки да си прави изводите. За ДС, за БКП и партийните функционери както и за отрязаната глава на Стефан Стамболийски, за отрязаните глави на партизаните, за убитите деца в Ястребино и даването по 50 000 лв за предаден партизанин, за концлагерите преди 9 септември, закото те не са измислени от комунистите, а са наследство... абе всичко на масата по ред, както е било през годините
31
4
 
14
 
! Отговори
Роки маунтинс преди 4 години
И да не забравите да напишете, че Роско е бил на протест на 10-ти ноември.
30
5
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Работя *** що и аз като вас си плащам сметките и ми плащат за да защитавам властта.
29
9
 
10
 
! Отговори
НСС преди 4 години
За жалост онова време винаги ще разделя и поляризира. Наред с хубавите неща на режима като образование, възпитаване на ценности итн. имаше и купища глупости, ограничения и прочие. Историята ще оцени какъв наистина е бил тоталитарният режим в България. А за икономика и външен дълг нека дискутират икономистите. Факт е че 1989 година държавата беше в тотален фалит със 7 милиарда долара външен дълг, равняващ се на почти 100% от БВП. За двата други фалита през 60-те и 70-те да не говорим...