Вълчев успокои: Учебниците по история са спрени, ще се коригират

Някои факти в тях са минимизирани, призна министърът
25 юни 2019 18:10, Анисия Иванова
81
Вълчев успокои: Учебниците по история са спрени, ще се коригират
Снимка: БТА, архив

Не са утвърдени в момента новите учебници по история и са направени препоръки към издателствата да ги коригират. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан за новите учебници по история за десети клас, които трябва да влязат в сила от учебната 2019/2020 г.

Последната седмица в публичното пространство се надигна недоволство, че в тях има подмяната на факти и събития от комунистическия период и прехода към демокрация, че темита в тях са манипулативно и тенденциозно представени.

Министърът каза, че учебниците са спрени и след като бъдат коригирани, ще бъдат издадени.

Направени са препоръки на издателствата, допълни Вълчев и припомни, че през миналата година беше утвърдена програмата по история за десети клас. Тази програма обхваща цялата история на България, всичките периоди, включително и най-новата история.

За съжаление, в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят и са дискусионни, каза образователният министър.

"Затова и през миналата година стана дискусия, че сме акцентирали върху социалистическия период, че по-подробно сме изписали елементите на режима, като репресивен апарат, Народен съд, Държавна сигурност, включен е и Възродителният процес. Тази програма ние я защитихме тогава.

Това време ние сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим. Това време е имало своите предимства и своите недостатъци и все пак сме направили политически и цивилизационен избор, който включва определени ценности и историята е един от предметите, който формира отношение на учениците към света. И тези базови характеристики на режима трябва да присъстват и в учебниците", коментира Вълчев, цитиран от БТА.

Той обясни, че учебниците се изготвят от авторски колективи, които са подбрани от самите издателства и се предлагат за одобрение на МОН. Тези учебници са минали оценката на оценителите и на учителите, получили са положителна оценка, но това, което видях и аз, и колегите е, че има минимизиране на факти, има недостатъчен акцент на базови характеристики на периода и на режима.

"Има също така опит да се даде положителен акцент върху други - не толкова съществени елементи. Има и няколко откровено провокативни текста и затова съм дал препоръки на издателствата да ги коригират. Не са утвърдени в момента тези учебници", отново заяви министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука масово лъжат,Народния съд е иницииран от международна комисия,не е българска прищявка,Държавна сигурност пазеше държавата и населението,а Възродителния процес е отговор на турските атентати из цяла България.
27
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НА МЯСТОТО НА МАВЗОЛЕЯ ДА СЕ ПОСТРОИ ОБЩЕСТВЕНА ТОАЛЕТНА.
26
18
 
8
 
! Отговори
привет из Германии преди 4 години
Нека да пишат за руските издевателства над българския народ ! Кво ги криете тези факти ?!
25
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете да си врете носовете в обучението на децата и в специалности,които не са ваши!!!Оставете на мира историците да си пишат историята,а не политици да си пъхат носа в работа,в която не са специалисти и да побъркват децата.
24
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВ ПОЛША ОТДАВНА ИЗГОРИХА ЧУЧЕЛОТО НА КОМУНИЗМА! ТАМ УБИВАТ КОМУНИСТИТЕ!
23
16
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
До до СТРАНДЖАТАДа, подкрепям ГЕРБ. Но това не е тайна.
22
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"На други места (Полша, Чехия, Литва) за подобен гаф министърът би си подал оставката"В България гербавите подават оставки само когато се нагушат с пари и имоти.
21
8
 
21
 
! Отговори
златен полувек преди 4 години
1944-1989 г. има най-много успехи в историята на 1300 г. България и най-важното запазване на териториалната цялост на страната и увеличаване на населението.
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На други места (Полша, Чехия, Литва) за подобен гаф министърът би си подал оставката
19
5
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Сегашното банкянско чудо е реплика на същото правешко такова.
18
4
 
8
 
! Отговори
до СТРАНДЖАТА преди 4 години
"Правя икономически, финансови и политически анализи и прогнози. Тук не влизам всеки ден само от време на време за да подкрепям добри каузи като тази."Ти не просто си тук от време на време, ти не излизаш от форума и цял ден пишеш оди за Бойко и бандата му. Тези "икономически анализи" кодовата ти дума за тролене ли са?
17
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До външен дългБорисов е с 38 милиарда евро външен дълг. и източен фискален резерв от 20 милиарда лева.
16
7
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Слава на комунизма ,най-великия период от българската история!Американските въшкари вън!
15
14
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
До АнонименПравя икономически, финансови и политически анализи и прогнози. Тук не влизам всеки ден само от време на време за да подкрепям добри каузи като тази. Социализма ще си отиде само като го изритаме. Всеки нормален човек знае това и трябва да помогне. За да бъде България по-хубава.
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жзелев и Борисов признаха македонски език.
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гербавите комунисти за да са на власт и майките си ще продаддат
12
3
 
17
 
! Отговори
външен дълг преди 4 години
Истината за външния дълг при Живков 7 милиарда долараЖзелев и Костов 11 милиарда долараВиденов 10 милиарда долараСакскобурготски 55 милиарда евроБорисов 38 милиарда долара
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че ще са съкратени някои факти. Все пак всички в ГЕРБ са комунисти.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе краварите знаят - най добре се управлява скаран народзапиши му го скарването още в учебника и си гледай кефаощ еповече че има излишък на антибългари и обикновени некадърници дето немогат да си изкарат хляба с друго и са гьон.сурати като банкянскотоабе айде
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя, що ми прилича не дотам умрел? Какво му липсва на тоя министър? Може би един удар с "трудовашка" лопата по тиквата?!