Вълчев успокои: Учебниците по история са спрени, ще се коригират

Някои факти в тях са минимизирани, призна министърът
25 юни 2019 18:10, Анисия Иванова
81
Вълчев успокои: Учебниците по история са спрени, ще се коригират
Снимка: БТА, архив

Не са утвърдени в момента новите учебници по история и са направени препоръки към издателствата да ги коригират. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан за новите учебници по история за десети клас, които трябва да влязат в сила от учебната 2019/2020 г.

Последната седмица в публичното пространство се надигна недоволство, че в тях има подмяната на факти и събития от комунистическия период и прехода към демокрация, че темита в тях са манипулативно и тенденциозно представени.

Министърът каза, че учебниците са спрени и след като бъдат коригирани, ще бъдат издадени.

Направени са препоръки на издателствата, допълни Вълчев и припомни, че през миналата година беше утвърдена програмата по история за десети клас. Тази програма обхваща цялата история на България, всичките периоди, включително и най-новата история.

За съжаление, в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят и са дискусионни, каза образователният министър.

"Затова и през миналата година стана дискусия, че сме акцентирали върху социалистическия период, че по-подробно сме изписали елементите на режима, като репресивен апарат, Народен съд, Държавна сигурност, включен е и Възродителният процес. Тази програма ние я защитихме тогава.

Това време ние сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим. Това време е имало своите предимства и своите недостатъци и все пак сме направили политически и цивилизационен избор, който включва определени ценности и историята е един от предметите, който формира отношение на учениците към света. И тези базови характеристики на режима трябва да присъстват и в учебниците", коментира Вълчев, цитиран от БТА.

Той обясни, че учебниците се изготвят от авторски колективи, които са подбрани от самите издателства и се предлагат за одобрение на МОН. Тези учебници са минали оценката на оценителите и на учителите, получили са положителна оценка, но това, което видях и аз, и колегите е, че има минимизиране на факти, има недостатъчен акцент на базови характеристики на периода и на режима.

"Има също така опит да се даде положителен акцент върху други - не толкова съществени елементи. Има и няколко откровено провокативни текста и затова съм дал препоръки на издателствата да ги коригират. Не са утвърдени в момента тези учебници", отново заяви министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чакам с нетърпение фондацията памет - захранвана от краваристанда повкигне въпроса за комунисти които сега са министърпедседателиили в народното събрание или като министри на правосъдиетода ама не- тия са правилните комунистите утре ако им наредят първи ще дса на опшката за обрязванезащото са обикнаовени антибългари и продажнициотносно жертвитеот 23 до 44 година българия е в гражданска война -жертвите са десетки хилядислед 44 е също - връщат сино бай тодор го огроничи до едно поколение
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СТРАНДЖА, сподели точно какво работиш, щото нон стоп си във форума, дори в работните дни.
6
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да пише и за избитите от комунистическите партизани деца и стари хора.
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
eee да беше изчакал някой и друг ден след изявлението на фондацийката захранвана от сащдето сее раздори между българитетакава скалъпена работа- точно по гербераскикраварските фондацийки надигат глас и герб изпълняватщеше да е смешно ако не беше гнусно
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да драснат два реда и с какво са се занимавали днешните "евроатлантици" през този период. Кой партиен член, кой комсомолски секретар, партиен секретар...
3
10
 
16
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Корегирани ??? Тоест ще измените историческата истина !!! А за отрязаните човешки глави,за които фашистите са плащали по 50 000 лева кога ще влезат в историята ???
2
20
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
СОЦИАЛИЗМЪТ ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ САМО В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ ЗА ДА СЕ ПОМНИ ЗЛОТО! НЕГОВИТЕ ПРОДУКТИ ТРЯБВА ДА ОСТАНАТ НА ПОЛИТИЧЕСКОТО БУНИЩЕ!
1
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БРАВО ЦВЕТАНОВ, БРАВО КОВАЧЕВ! БРАВО ГЕРБ!