30 години след 10 ноември: Eдва половината българи вярват в демокрацията

Ситуацията е сходна и в съседните на България държави
26 юни 2019 18:15, Красимир Ангелов
296
30 години след 10 ноември: Eдва половината българи вярват в демокрацията
Снимка: Reuters

Вярата в демокрацията у нас изглежда в опасност, сочат резултатите от проучване, проведено от световната асоциация "Галъп интернешънъл" в 60 държави и сред повече от 60 000 души.

Като цяло 76% от хората по света се съгласяват с твърдението, че демокрацията може да има недостатъци, но е най-добрата форма на управление. У нас също има мнозинство в подкрепа на това твърдение, но значително по-малко – 52%. По този начин в България, в третото десетилетие след началото на демократичните промени, отношението към демокрацията остава по-скоро положително, но в по-ниска степен спрямо света.

Като цяло през последното десетилетие се наблюдава лек спад в подкрепата на демокрацията - от 79% на 76%. В България има сходни белези – от 60%, съгласните с твърдението спадат за десетилетие до 52%.

У нас се наблюдава известно съзвучие със страните в Източна Европа, които споделят по-скоро позитивни оценки за демокрацията, но не в особено висока степен. А дори и на фона на Източна Европа, България е под средните стойности, сочи изследването.

Данните отчитат, че в хода на третото десетилетие след демократичните промени у нас, 52% от българите са съгласни, че макар и да има своите недостатъци, демокрацията все пак е най-добрата форма на управление. Една трета от нашите сънародници обаче не могат да се съгласят с това твърдение, а 16% не знаят как да отговорят.

У нас и спадът в последното десетилетие като че ли е още по-осезаем – 52% процента одобряват демокрацията сега срещу 60% преди десетилетие. А делът на българите, които не смятат, че демокрацията е най-добрата форма на управление, се е повишил с една десета – от 23% на 32%.

Ситуацията е сходна и в непосредствено съседните на България държави. Впечатление прави Румъния, държава, с която България сподели в последните десетилетия общ път на демократично развитие. Там, например, през 2005 г. делът на съгласните, че демокрацията е най-добра система е бил 80%, а през 2015 се стопява до 58%.

Така може да се отбележи, че се наблюдава повишаване на съмнението и критичността по отношение на демократичното управление у нас и това е в съзвучие с настроенията страните от региона. Разбира се, следваща вълна на изследване ще покаже дали и доколко тази тенденция е устойчива. Ако у нас наистина убедеността в качеството на демокрацията трайно спада, въпросът следва да получи адекватно внимание, защото е повод за тревога, отчитат от "Галъп интернешънъл".
 
В дела на харесващите демокрацията се отбелязва разколебаване във всички изследвани региони. Най-осезаема е разликата в Азия, Африка и в Източна Европа, сочат данните.

Възприемането на демокрацията като най-добра форма на управление днес е широко разпространено във всички демографски групи по света. Подкрепата по отношение на демокрацията е висока, независимо от нивото на религиозност и се среща практически сред всички вероизповедания. Закономерно, колкото по-високо е нивото на образование и доходите, толкова по-висока е и подкрепата на демократичното управление.

Ако погледнем картината по региони, през 2015 г. демокрацията е най-харесвана в Северна Америка (82% мнозинство съгласно, че демокрацията е най-добра форма на управление) и в Западна Европа (80%). От друга страна, нивата на съгласие с твърдението, че демократичната система е най-добра са най-ниски в Източна Европа (64%) и Северна Азия (55%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
1
 
9
 
! Отговори
волен доволен преди 4 години
За мен демокрацията дойде, когато спрях да съм опозиция на Бойко. Преди това влизам в обществено място - фоайе на НАТФИЗ и питам охраната за едни дето биха Чуколов, дойде полиция, изхвърлиха ме навън, Бъчварова се смееше под мустак, полицай ме държи, бияч на властта ме бие. Оправдан е. Мен бития ме осъдиха. Сега съм малкия партньор и на воля си ходя по про ститутки. Вестниците и телевизиите не ме обиждат хвалят ме. Живея в демокрация, никой не ме арестува и не ме бие.
238
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България има демокрация за елита - Бойко Пеевски, Домусчиев,Цацаров, компирите, Фанъкова, за останалите е диктатура - Иванчева, Банев, Нинова - коли я блъскат редовно, българския целокупен народ, ромите и турците, арменците и тн
237
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Спомен от соца...Не 15 а дълга е бил 8 милиарда. Сега е 30. Да ти припомням ли как капиталиста Бойко изтегли 16,4 милиарда лева за една година.
236
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
днес България не произвежда хладилници, компютри, микропроцесори, електрокари, мотокари. След десети ноември западът съсипа цялата икономика на България за да си осигури българския пазар за своите стоки. Отне ни и оръжейните пазари. Бяхме шеста страна по износ на оръжие в света. ТОВА Е БРАТСКАТА ПОМОЩ НА КАПИТАЛИСТИТЕ, БЕДНОТИЯТА ОТ ПРЕХОДА ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ СЕ ДЪЛЖИ НА БРАТЯТА ОТ ЗАПАД. създаде се наркомафия, която да трови българските деца.
235
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в капиталистическа България в резултат на всевъзможния геноцид населението се ромеизира и турцизира, ислямизира и намяля с три милиона души. ТАКЪВ ГЕНОЦИД НЕ Е ИМАЛО И ПРИ ТУРСКАТО НАШЕСТВИЕ. В света днес има 4 социалистически страни - Китай икономика 1, а пукайте, Виетнам, икономика номер 9, а пукайте, Куба, икономика номер 52, с ПО-ВИСОК СТАНДАРТ ОТ БЪЛГАРИЯ СПОРЕД ООН, А ПУКАЙТЕ, И Корея, с прекрасното метро в Пхенян - гледайте от гугъл ърт колко е красиво в тези страни не пропагандирай ЛЪЖ
234
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сПОМНЯМ СИ ЕЖЕДНЕВНИЯ КАЧЕСТВЕН ТОПЪЛ ХЛЯБ, СПОМНЯМ СИ ЧЕ КОЛА СИ КУПИХ ЗА ТРИ ГОДИНИ ЧАКАНЕ, ТЕЛЕВИЗОР ЗА ЕДНА. КОЛИТЕ БЯХА ПОЧТИ НА НИВОТО НА ЗАПАДНИТЕ ТОГАВА - ЕЙ ВИЖТЕ ФОЛКСВАГЕН ТРАНСПОРТЕР ИЛИ КАСТЕНУРКА ОТ ОНЕЗИ ГОДИНИ, В ГОРСКОТО ОЩЕ РАБОТЯТ КАМИОНИТЕ ОТ СОЦИАЛИЗМА ПРИЯТЕЛ СИ КУПИ ЯПОНСКИ ДЖИП ГРЪМНА МУ ДВИГАТЕЛЯ НА ПЕТ ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРА ПРОБЕГ. ИЛИ ОПЕЛ РЕКОРД - ВСЕ ЕДНО ВОЛГАХЛАДИЛНИКА МИ СЕГА СЕ РАЗВАЛИ НА ТРЕТАТА ГОДИНА А МРАЗЧЕТО МИ РАБОТИ 35 ГОДИНИ. ТОЛКОВА ЗА МИТА ЗА КАЧЕСТВОТО!!
233
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До да не забравямеФашисти, изгледай процеса срещу Чаушеску, и адвоката му го обвинява. Това е един жалък фарс. Само че има господ и после всичките престъпници един по един господ си ги прибра в ада, където им е мястото. При Чаушеску по време на митинг в негова подкрепа западни агенти взривяват бомба. Дело на специалистите по майданите. НО ВЛАСТТА ИМ СВЪРШВА И ВТОРИЯ ИМ ОПИТ ЗА ПРЕВРАТ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА НЕ МИНА. дНЕС СИ ГОВОРЯ С РУМЪНЦИ ОГРОМЕН БРОЙ ОТ ТЯХ СА ПРИЗНАТЕЛНИ НА чАУШЕСКУ
232
7
 
7
 
! Отговори
Спомен от соца... преди 4 години
Спомнeте си липсата на тоалетна хартия, опашките за всичко, невъзможността да излизеш зад граница, жителството, чакането 20-25 г. за жигули, москвич или трабант, панелката-отмъщението на социализма, "модерните" заводи със скапана съветска техника и технология, ДС, МВР, партийните секретари, комсомол,профсъюзи,15 милиарда долара дълг, замърсяването на околната среда, регулярното спиране на тока въпреки, че работеха и 6-те реактора на АЕЦ Козодуй, лагерите, Белене, капачките за буркани и т.н. и т.н.
231
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Спомен от социализмазащо лъжльо моите спомени са по-различни от твоите. Защо хладилниците на всички бяха пълни а? Разбираемо акцентираш върху празните магазини, които бяха направине година-две преди 10 ноември за да се проведе кантрареволюцията от продалата се на запад номенклатура окоо Горбачов. Три години преди това си имаше достатъчно стоки в магазина. А хората сега работят като роби и едвам връзват двата края с кредити, магазините са пълни, пълни със залижали стоки защото хората нямат п
230
7
 
4
 
! Отговори
да не забравяме преди 4 години
То ако беше хубаво по времето на социализъма, нямаше да има 10 Ноември 1989г.Да не казваме, че на 25 Декември 1989 румънците си застреляха вожда и учителя Чаушеско, аналог на правешкия комунистически диктатор бай Тошо.Застреляха го неговите хора от секуритате, щото и на тях беше им дотегнало.
229
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много от достиженията на социализма сега са отречени, защото държавата просто не може да ги постигне. Пишат се и се пренаписват учебници, в които фашизма се идеализира и се хвалят само хубавите неща, а социализма се отрича като се пише само за лошите неща и хубавите се преиначават.НАПРАВЕН Е ПАМЕТНИК НА ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА КАТО НА НЕГО ФИГУРИРАТ ИМЕНАТА НА УБИЙЦИ, ИЗНАСИЛВАЧИ, И ВЪПРЕКИ ТОВА ЕДВАМ СА СЪБРАНИ 8 ХИЛЯДИ, А ЛЪЖАТ ДЕСНИТЕ ЧЕ ЖЕРТВИТЕ БИЛИ 30 ХИЛЯДИ АБЕ ДАЙТЕ ГИ ПО СПИСЪК ЕЙ ЛЪЖЦИ
228
7
 
5
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 4 години
Какво си спомням аз от началото на 70-те години?Бях дете, дават ми пари и ме пращат до магазинада купя "нещо". Каквото има, защото обикновено няма.В магазина-опашка. Чакат да докарат "нещо". Нареждам се и аз. След половин час докарват шунка!Ура! Но следва разочаровано: О-о-о! Самоедин калъп!.. Няма да има за всички.! Месарятобявява, че ще дава най-много по триста грама..Докъдето стигне! Опашката кима безропотно..Месарят вади ножа и отрязва яко парчеот калъпа. После го налапва пред очите наопашката...
227
2
 
13
 
! Отговори
Докога комунистите? преди 4 години
Повече от 29 години гледаме филма "Комунистите отложиха комунизма и станаха капиталисти милионери!". Докога?
226
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социализъма - безплатно образование, безплатно здравеопазване, 26 та икономика в света. Да някои стоки в магазина свършваха, защото хората имаха покупателна способност а не кедити. пАНЕЛКИТЕ СЕГА СА ПРИМЕРНО МОЙ ПОЗНАТ СИ Я ПРОДАДЕ 120 КВАДРАТА ЗА 118 ХИЛЯДИ ЕВРО, А БАЩА МУ Я КУПИ ЗА 6 ХИЛЯДИ ЛЕВА. Ниска престъпност, масов и елитен спорт заменен сега с тревоманщина и гейщина. Висока култура заменена с чалгарщина и шоуто на Слави патирицата на Бойко. Двупартийна система а сега ГЕРБ и патерици
225
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе то ако при "социализЪма" границите беха отворени,както е сега,немаше да останат повече от 600-700 хиляди човека....
224
5
 
10
 
! Отговори
Джини преди 4 години
Нали беше зор за коли, екскурзии и банани? Те ви сега, всичко изпълнено.
223
3
 
10
 
! Отговори
кристина преди 4 години
добро утро на форума.. добре колеги, допитали сте се до българите в българия, ха сега се допитайте и до онези 2/3 българи, принудително избягали икономически емигранти.. и после не се учудвайте, че избирателната активност била ниска никой недолюбва нито шайката борисов, нито царя, нито бсп, за ахмед доган не говорим.. демокрацията е само за недосегаемите, половината от българите и онези 2/3 'навън' не се вписват в нея :(
222
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото построихме социализма, толкова ще построим и демокрацията. Нашето племе може само да руши, затова са ни наричали варвари едно време. Нямаме градивен ген, а сме като xлебарките и все гледаме да отмъкнем нещо.
221
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както казва дядо: Абе убав беше соца ама добре че се маана и младите могат да обикалят по света, а ние старите имаме нови телевизори и банани.
220
3
 
15
 
! Отговори
дедо Йов преди 4 години
"безсмислено построени и работещи на загуба заводи и фабрики" хм, в Кремиковци товарехме композиции стомана за износ към ЯПОНИЯ!!! Пазя си един доклад от посещение на българска делегация в САЩ 80-те години където американските ни другари отчитат че дела на българските цигари в СССР е 85%, а редица американски компании биха искали да стъпят на съветския пазар! Отговорни другари взеха едни тлъсти комисионни и потопиха държавата в най мракобесния режим "мутренския" 90-те години.