30 години след 10 ноември: Eдва половината българи вярват в демокрацията

Ситуацията е сходна и в съседните на България държави
26 юни 2019 18:15, Красимир Ангелов
296
30 години след 10 ноември: Eдва половината българи вярват в демокрацията
Снимка: Reuters

Вярата в демокрацията у нас изглежда в опасност, сочат резултатите от проучване, проведено от световната асоциация "Галъп интернешънъл" в 60 държави и сред повече от 60 000 души.

Като цяло 76% от хората по света се съгласяват с твърдението, че демокрацията може да има недостатъци, но е най-добрата форма на управление. У нас също има мнозинство в подкрепа на това твърдение, но значително по-малко – 52%. По този начин в България, в третото десетилетие след началото на демократичните промени, отношението към демокрацията остава по-скоро положително, но в по-ниска степен спрямо света.

Като цяло през последното десетилетие се наблюдава лек спад в подкрепата на демокрацията - от 79% на 76%. В България има сходни белези – от 60%, съгласните с твърдението спадат за десетилетие до 52%.

У нас се наблюдава известно съзвучие със страните в Източна Европа, които споделят по-скоро позитивни оценки за демокрацията, но не в особено висока степен. А дори и на фона на Източна Европа, България е под средните стойности, сочи изследването.

Данните отчитат, че в хода на третото десетилетие след демократичните промени у нас, 52% от българите са съгласни, че макар и да има своите недостатъци, демокрацията все пак е най-добрата форма на управление. Една трета от нашите сънародници обаче не могат да се съгласят с това твърдение, а 16% не знаят как да отговорят.

У нас и спадът в последното десетилетие като че ли е още по-осезаем – 52% процента одобряват демокрацията сега срещу 60% преди десетилетие. А делът на българите, които не смятат, че демокрацията е най-добрата форма на управление, се е повишил с една десета – от 23% на 32%.

Ситуацията е сходна и в непосредствено съседните на България държави. Впечатление прави Румъния, държава, с която България сподели в последните десетилетия общ път на демократично развитие. Там, например, през 2005 г. делът на съгласните, че демокрацията е най-добра система е бил 80%, а през 2015 се стопява до 58%.

Така може да се отбележи, че се наблюдава повишаване на съмнението и критичността по отношение на демократичното управление у нас и това е в съзвучие с настроенията страните от региона. Разбира се, следваща вълна на изследване ще покаже дали и доколко тази тенденция е устойчива. Ако у нас наистина убедеността в качеството на демокрацията трайно спада, въпросът следва да получи адекватно внимание, защото е повод за тревога, отчитат от "Галъп интернешънъл".
 
В дела на харесващите демокрацията се отбелязва разколебаване във всички изследвани региони. Най-осезаема е разликата в Азия, Африка и в Източна Европа, сочат данните.

Възприемането на демокрацията като най-добра форма на управление днес е широко разпространено във всички демографски групи по света. Подкрепата по отношение на демокрацията е висока, независимо от нивото на религиозност и се среща практически сред всички вероизповедания. Закономерно, колкото по-високо е нивото на образование и доходите, толкова по-висока е и подкрепата на демократичното управление.

Ако погледнем картината по региони, през 2015 г. демокрацията е най-харесвана в Северна Америка (82% мнозинство съгласно, че демокрацията е най-добра форма на управление) и в Западна Европа (80%). От друга страна, нивата на съгласие с твърдението, че демократичната система е най-добра са най-ниски в Източна Европа (64%) и Северна Азия (55%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
1
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 230 Ако оставим "народа " да решава като си знаем манталитета, свършено е с държавата.
218
8
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 232 Социализма ни съсипа мисленето. С това мислене както построихме социализма , така ще построим и капитализма.Надежда всяка оставете.
217
6
 
10
 
! Отговори
Слава на комунизма преди 4 години
Да живее Народна Република България!Поклон поред паметта на Другаря Живков!
216
3
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До Waffen SSХубаво си описал ПРАВОИМАЩИТЕ преди 89 г.Мръсните кадесарски и БКП партийни бонзи!Ха сега продължи със съдружника на Маджо и Пашата!Маджо и Пашата са продукти на демокрацията,но нещо не мога да си спомня преди 89 да съм виждал хора да ровят в кофите за ***,за да хапнат коричка хляб в свирепа конкуренция с бездомните кучета,както и препускащи,безнаказано каруци с индианци по улиците
215
2
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Много ми е интересно дали някой може да даде изчерпателно определение на демокрация.Когато се дава определението за демокрация,трябва да се спомене за някои явления,които я съпровождат като:за свръх богати и свръх бедни,за елитаризма,за кръга от недосегаеми,за разрухата,за престъпността,за липсата на адекватно правосъдие,за достъпа до еднакви медицински услуги за всички,за отсъствие на държавността,за корупцията на всички нива,за лицемерния брътвеж,че нещо зависи от индивида и че е свободен и т.
214
0
 
13
 
! Отговори
www преди 4 години
В БЪЛГАРИЯ 30 ГОДИНИ Е ВСЕ ОЩЕ МУТРЕНСКА ДИКТАТУРА - ТОЛКОВА СМЕ ДАЛЕЧ ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА...
213
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, цели 52% вярват в дядо Коледа.
212
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половината даже е твърде добре!На фона на тоталната медийна пропаганда от платените медии, колко е "лоша" демокрацията!
211
1
 
14
 
! Отговори
гг преди 4 години
За последно демокрация е имало в древногръцките градове-държави, където са били шепа хора и всеки е можел да участва във вземането на решения. В днешни дни ни баламосват с избори - веднъж на 4 години гражданинът уж има власт, надявайки се, че избраниците му ще работят в негова полза. Но ако се окаже другояче, гражданинът не може да направи нищо, освен да чака до другите избори. Или да гране оръжие. Няма как да победиш системата, играейки по нейните правила.
210
14
 
7
 
! Отговори
Спомен от соца... преди 4 години
Спомнeте си липсата на тоалетна хартия, опашките за всичко, невъзможността да излизеш зад граница, жителството, чакането 20-25 г. за жигули, москвич или трабант, панелката-отмъщението на социализма, "модерните" заводи със скапана съветска техника и технология, ДС, МВР, партийните секретари, комсомол,профсъюзи,15 милиарда долара дълг, замърсяването на околната среда, регулярното спиране на тока, лагерите,Белене, капачките за буркани и т.н. и т.н.
209
16
 
5
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 4 години
Кремиковци, долината на смъртта Девня, безумния, безсмислен и струващ милиарди на държавата завод за тежко машиностроене в Радомир, корупционната изядена в аванс атомна централа Белене и много други безсмислено построени и работещи на загуба заводи и фабрики, бетонни гета-панелките , които наричат жилищни квартали ! Хората бяха бедни и закрепостени по местораждане, без право на свободно изразяване на мнение и хранени с бооклуци- бяхме роби на шайка ***. Ако сега да си правиш зимнина е просто каприз, тогава беше въпрос на оцеляване !
208
13
 
5
 
! Отговори
да не забравяме преди 4 години
То ако беше хубаво по времето на социализъма, нямаше да има 10 Ноември 1989г.Да не казваме, че на 25 Декември 1989 румънците си застреляха вожда и учителя Чаушеско, аналог на правешкия комунистически диктатор бай Тошо.Застреляха го неговите хора от секуритате, щото и на тях беше им дотегнало.
207
17
 
4
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 4 години
Какво си спомням аз от началото на 70-те години?Бях дете, дават ми пари и ме пращат до магазинада купя "нещо". Каквото има, защото обикновено няма.В магазина-опашка. Чакат да докарат "нещо". Нареждам се и аз. След половин час докарват шунка!Ура! Но следва разочаровано: О-о-о! Самоедин калъп!.. Няма да има за всички.! Месарятобявява, че ще дава най-много по триста грама..Докъдето стигне! Опашката кима безропотно..Месарят вади ножа и отрязва яко парчеот калъпа. После го налапва пред очите наопашката...
206
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не сме постигнали демокрация защото няма върховенство на закона. Няма също свободен пазар и гражданско общество. Когато узреем тогава. Все пак само 30 години опит имаме.
205
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социализъм имало в България... Къде?Социализмът е преходен режим водещ до комунизъм (или капитализъм) Т.е. всичко би трябвало да се движи към обществена собственост, цените се понижават и тн. Кога в България са се снижавали цените за последен път? Отделно - предполага се "диктатура на пролетарията" - по модерному - пряка демокрация или просто демокрация. И това липсва дори като наченка и преди и сега. Не ми е ясно, изобщо замисляте ли се какво означават всички тези понятия, с които боравите?
204
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно - тук там проблясва мозъчна дейност. Но все пак - демокрацията е управление на гражданите. Някой попита ли ни за данъците, за разходите, за образованието, за влизане в ЕС, в НАТО, за разходите на нашите народни представители? Щом това не се определя от народа, то каква демокрация е това. Аз не виждам НИТО ЕДИН "народен представител" да изказва дори 1% от моето мнение на гражданин.Следователно, това никак не прилича на никаква демокрация.
203
11
 
3
 
! Отговори
До 228 преди 4 години
И как унищожиха род и родина или ти просто повтаряш.България е била и ще бъде , въпреки всички русофили , които сънуват нейната гибел.
202
4
 
18
 
! Отговори
Z преди 4 години
Каква демокрация ги гони тия? 30 години анархия и унищожаване на род и родина! Това беше и си е! Айде глупости за демокрация...
201
4
 
8
 
! Отговори
Маркс брадатия преди 4 години
Аз си живея добре. Бедните да го Д. За вас не знам. Сега е така - човек за човека е вълк. При социализма - човек за човека е брат, ама социализма свърши - кой ***, ***.
200
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бай Тошо вата теоремаСложната тодорема Стана на Борисов Догматична лема.