"Адът идва" – 40-градусови жеги ще ударят Европа

Жегата ще подобри температурни рекорди в Германия, поставени през 1947 г.
26 юни 2019 07:10, Нели Христова
62
"Адът идва" – 40-градусови жеги ще ударят Европа
Снимка: Reuters

Великобритания, Франция, Испания, Италия и Германия ще бъдат ударени от гореща вълна, която ще повиши температурите до 40 градуса. Тя ще бъда придружена с горещ вятър идващ директно от Сахара.

Испанските метеролози предупреждават хората, че "адът ще се отприщи", а във Франция, агенцията Mateo обяви оранжев код за опасни жеги. Дори президентът Еманюел Макрон предупреди хората да са внимателни. В Париж благотворителна организация патрулира из уцилиците на града, за да осигурява на бездомните вода, а властите създадоха климатизирани стаи, където гражданите да търсят спасение. Френският образователен министър пък бе категоричен, че е прекалено горещо за да се учи и за това отмени изпитите на учениците за следващата седмица.

Световната купа за женски футбол също се провежда във Франция. От FIFA обявиха, че ще вземат мерки срещу жегата, които включват почивки за охлаждане по време на мачовете, както и тяхното отлагане, ако топлината стане нетърпима.

В Германия, хората също се готвят за температури над 40 градуса и ще надминат рекорда за най-големи жеги, поставен през 1947 година. Властите в страната предупреждават всички да се грижат за малките деца, както и за възрастните хората, които имат сърдечно-съдови проблеми. Германският вестник Bild призова читателите си да си направят сиеста по време на ранните следобеди и да поставят пижамата си във фризера, за да им помогне да се охладят през нощта.

Някои части на Германия са застрашени от пожари, като рискът е в най-високите си нива през следващите няколко дни.

В Испания метеролозите предупреждават за жеги от 42 градуса, както и огромен риск от горски пожари. Испанският телевизионен метеоролог Силвия Лаплана не спести нищо, като заяви: "Адът идва."

Измерванията показват, че топлинните вълни в Европа стават все по-чести, а учените ги свързват с климатичните промени. Стефан Рахсторф от Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата казва, че "месечните топлинни рекорди се срещат пет пъти по-често днес, отколкото при стабилен климат".

"Тези жеги са от части предсказани от климатичната наука, но и са подпомогнати от промените в климата, предизвикани от горенето на въглища, горива и газове", допълва той.

Дим Куму, учен от Свободния университет в Амстердам, пък твърди, че топенето на арктическия лед засяга циркулацията в атмосферата, което от своя страна води до екстремни температури. "Това превръща кратките слънчеви дни в продължителни горещи вълни", обяснява той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До mdaa..Чул си нещо ама не си разбрал. Горещия въздух в момента идва от Сахара. Соларния минимум няма нищо общо с това.
31
5
 
10
 
! Отговори
mdaa.. преди 4 години
всичко това е заради слънцето.. solar minimum.https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_minimumче ние сме подпомогнали ясно но не чак толкова. трябва да спрем да вярваме на всички "звездобройци" най накрая.
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас си е ад и без жегите.Така че,сме свикнали.
29
10
 
11
 
! Отговори
цу преди 4 години
Въздушните течения в днешно време се насочват изкуствено.Целта не са пари,целта е контрол,парите са само следствие.Световната банка,трябва да каже как се харчат трилионите долари, събирани от квоти за ,,въглеродни емисии" за справяне с проблема,но не казва,Дон Кихот на 21-ви век
28
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в Брюксел е 40. Това изобщо не е нормално.
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен17Във Франкфурт е още 8:43.И вече е 39.Уау.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 23Не знам в кой град живееш, ама в този, който аз живея, откакто се помня 45+, все си има две седмици през които е 36+ градуса.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен28хахахаПреди 150 години никакви следи от самолети нямаше в небето.Даже и следи от автомобили нямаше никакви.Само от подкови на магарета и катъри.Яко си слънчасал.
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До . 23Преди 30 години в града ти имаше ли следиот самолети в небето?! НЕ. Глобалното затопляне е много добре замислена схема за кинти, паникъосване, и редуциране на населението.
23
0
 
17
 
! Отговори
Пинокио преди 4 години
Цитат: Световната купа за женски футбол също се провежда във Франция - да се събличат и да играят голи, тъкмо ще се повиши посещаемостта на мачовете.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Извади си най-накрая главата от гъзa"По добре ти си сложи там твоята, та еле спреш да дрънкаш неща, които хич не са ти ясни."Факт", "доказано", "предсказано" ама друг път. Прочети пак за Торбалан, ако виждаш от където ти е главата, де.
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Сибир също се очакват жеги.
20
3
 
4
 
! Отговори
. преди 4 години
До Анонимен 20Извади си най-накрая главата от гъзa и проумей простата истина, че България може да е един от най-нищожните консуматори в света, но това не ни дава право да стоим в Героична поза и да казваме "Ами ние не сме виновни. Нямаме нищо общо с това", защото то влияе и на нас.
19
8
 
10
 
! Отговори
. преди 4 години
До Анонимен 20Летата стават все по-горещи, зимите стават все по-студени, атмосферните условия стават все по-бурни, глупaците стават все по-активни (т.е. психичните заболявания се изострят). Това е очевидно и е факт! Нарича се парников ефект, предсказан още през 40-те години.Преди 30-ина години в града, в който живея, летните температури рядко надхвърляха 30 градуса. При 32 вече беше бедствие. Сега летните температури рядко са под 30 градуса. Как ще коментираш тези факти? Никак ли?
18
4
 
21
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Някакъв неграмотен и превъзбъден журналяк, написал бомбастично заглавие и всички се възпаляват. Обади ми се, когато стане 40 градуса във Великобритания. А за Франция и Испания е нормално всяко лято температурите да достигат 40 градуса. Нелито Христова пак е объркала компота с нещо друго.
17
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Промените в климата, които са очевидни (вече) за всички ли?"Лятото става топло, страшна изненада. Толкова сте зомбирани екоталибаните, че не се траете. И какво лаете в български форум, ние сме едни от най-нищожните консуматори в света. Тичайте да виете пред американското посолство.
16
13
 
2
 
! Отговори
...тъжно... преди 4 години
Много скоро, тези масови мигрантски вълни ще започват не от Африка и Близкия изток, а от Централна и Западна Европа и ще бъдат насочени към Скандинавските държави, Южна Америка, Нова Зеландия и Австралия. Тогава на никой от нас няма да му е приятно, когато ни сочат с пръст и ни наричат бежанци и навлeци.
15
4
 
1
 
! Отговори
. преди 4 години
До Анонимен 16А кой е Торбалан? Промените в климата, които са очевидни (вече) за всички ли?
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес в франкфурт е 39
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Схемата:1.Посочваш нещо, нарочено за Торбалан.2.Обясняваш на всички, колко е лош.3.Обвиняваш всички, че поименно са виновни, че Торбалан се е появил.4.Изискваш всички да се преклонят пред теб, защото само ти и никой друг не може да се справи с Торбалан.5.Обявяваш всички, които оспорват а/съществуването на Торбалан или б/способността ти да се справиш с него за псхичноболни.6.Яхваш фалшивата вълна и колиш и бесиш както ти е кеф.