Скорост, отнемане на предимство... Защо катастрофираме толкова?

Последният месец 59 души са загубили живота си
Обновена: 26 юни 2019 14:56 | 26 юни 2019 09:43,
5
Скорост, отнемане на предимство... Защо катастрофираме толкова?
Снимка: БулФото

Само през последния месец 59 души за загубили живота си в катастрофи, а през последните две-три седмици има изключително много инциденти на територията на цялата страна. Това каза пред bTV началникът на отдел "Пътна полиция" комисар Расен Рапчев.

По думите му, статистиката на МВР сочи, че основните причини за трагедиите на пътя са неправилното изпреварване, загубата на контрол над превозното средство и най-вече отнемането на предимство.

Още по темата

"Установили сме, че през лятото има пикови часове на катастрофи. Тези часове са между 17 и 19ч. Шофьорите не трябва да се изнервят, когато попаднат в задръствания и не трябва да предпиемат рискови маневри. Също така призовавам водачите да шофират отпочинали", изтъкна Рапчев.

Превишената и несъобразена скорост остава една от основните причини за катастрофи.

"Не може на път, който не отговаря на изискванията да се движиш с висока скорост, да го правиш", коментира Рапчев.

Той коментира и работата на обявения бъдещ център за безопасност на движението. По думите му той ще координира действието между различните институции.

"Ще има хора от "Пътна полиция", пожарната, Агенция "Пътна Инфраструктура", Автомобилна администрация, както и центровете за спешна медицинска помощ. Това са първите хора, които трябва да дойдат, когато има инцидент на пътя. Те трябва да взимат бързи решения, да пренасочват движението, за да не влязат други хора в тапи. Бързото действие е наистина важно", отбеляза началникът на "Пътна полиция".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3:Кордон имаш предвид, "конвой" е съвсем друго.
4
0
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Трезвомислещ 3 Обществено полезен труд няма. Трудът е полезен за работодателите , защото обществото работи за тях.
3
4
 
2
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 4 години
***, глоби не го плашат. Той е ,,ларж и богаташ,,.*** и да го глобиш, все тая. Няма как да му ги вземеш.Единственото решение е: ПРИНУДИТЕЛЕН ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЕЗЕН ТРУД ПОД КОНВОЙ!!!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност основната причина за нарушенията е неработещия КАТ - без контрол никъде по света не се спазват правилата.Основната причина за катастрофите обикновено е комплексна - лошо състояние на пътя плюс някакво нарушение, заради липсата на контрол. По-рядко е само заради една от тези две причини.
1
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Няма експерти по пътна безопасност в България, а КАТ са доста далеч от разбиранията на експертиет. Колкото до статистиката на КАТ, всеки знае, че тя е из основи погрешна.