За над 50% от българите лятната почивка – химера! Плащаме за море на юг

Турция и Гърция са най-предпочитаните дестинации в чужбина
27 юни 2019 11:10,
251
За над 50% от българите лятната почивка – химера! Плащаме за море на юг
Снимка: БулФото

Малко над 2 милиона и 300 хиляди са пълнолетните граждани, планиращи почивка това лято, а над половината от сънародниците ни не смятат, че ще стигнат до отпуската.  Над половината от планиращите (54%) ще почиват у нас, а приблизително една трета (32%) в чужбина. Гърция и Турция са фаворитите на българите като дестинации за почивка в чужбина през лятото. Това са основните изводи от ново представително проучване на социологическата компания "Тренд" и вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо летния  туристически сезон.

Данните показват, че 43% от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Младите и живеещите в Столицата са в най-голяма степен планиращи почивка - близо три четвърти от 18-29 г. и две трети от тези на възраст между 30 и 39 години.

Противоположна е  тенденцията, която регистрираме при най-възрастните групи и живеещите в селата, което е обяснимо с по-трудната мобилност, по-ограничените финансови възможности и здравословното им състояние, коментират от "Тренд".

Над половината (54%) от планиращите почивка това, посочват българското Черноморие като предпочитана дестинация. Приблизително една трета от планиращите  предпочитат да изкарат лятната си почивка в чужбина. За 16% от планиращите пък водеща опция през лятото е почивка в планината.

Очаквано за планиращите да ходят в чужбина на почивка това лято, най-предпочитано място е Гърция (57%), следвана от Турция с 29%.

"Близостта на двете ни съседки е едно възможните обяснения, като не е за подценяване и предлагането на икономически изгодни оферти, което засилва интереса на нашите съграждани", се казва в анализа на компанията.

Оказва, че българите предпочитат южното ни Черноморие, за сметка на Северното.

От другата страна - малко над половината от анкетираните (53%) са тези, които не планират почивка това лято.

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка това лято, е липсата на финансови възможности (62%), като тук се регистрира и динамика спрямо образователния статус – живеещите в Столицата и тези с висше образование в най-малка степен изтъкват финансовия аргумент.

Приблизително една пета (19%) от българите, които не планират почивка това лято, декларират, че не са почивали лятото през 5-10 години. Същият дял са и тези, които споделят, че не са ходили на почивка през лятото повече от 20 години, като спрямо възрастовите разбивки, си личи, че това са в най-голяма степен хората на възраст над 70 години.

44% от българите, планиращи да почиват това лято, са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм, а 17% са на мнение, че става по-лошо място. Малко над една четвърт (26%) от българите, планиращи почивка това лято пък са на мнение, че няма промяна в условията за летен туризъм в България.

42% от българите, планиращи почивка това лято, са на мнение, че българските туристи, в сравнение с чуждестранните, не са еднакво обслужвани и не получават същото качество. 44% са на противоположното мнение и смятат, че са еднакво обслужвани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: отпускапочивкаТренд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти Гаманов ли си или Гаменов?Кога си ходил на Адмирал че и на плажа да -наеш?Туй по GfogleEarth не може да се види от Масква. Иначе тебеподобните по едно време оставяха динени кори от десет дини на заминаване в стаята. Камариерките изкарваха по една руска заплата само от бутилки. Добре че вече нямат пари и не могат да идват да мърсят пустите
213
1
 
10
 
! Отговори
a преди 4 години
До серьожаА уж сме в ЕС. Само наужким (доколкото немците да си продават *** - които все пак са по-качествени от подобните български продукти - по-евтино).
212
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние пък живеем в Аспарухово, Варна и никой никога не се е тровил с вода, било то морска, чешмяна или с пясък.. Това , че някъде е мръсно е от хорски фасове, шишета, опаковки, пролетта видях един тъпан как смени маслен филтър в едни треви до плажа. Като му казахме да почисти, взе да псува и да плаши!С две думи природата се самопочиства, но ние цапаме-затова е мръсно в България, не само край морето е така.
211
11
 
9
 
! Отговори
серьожа преди 4 години
На балгарите не им трябва почивка едно легенче на балкона с вода и разходки с кучето на каишка и наморник и много ракия за младите наркотици и друго и не трябва
210
1
 
15
 
! Отговори
Кимериец преди 4 години
Химера е за мен . Защото няма кой да ме замести. Патрона не назначава . Рече и отсече . Ако ти изнася. Ще почиваш ама друг път. Ще ти купим и фенер за рождения ден. Да бачкаш и нощем.
209
2
 
29
 
! Отговори
Гаманов преди 4 години
Аз съм по конкретен!? Спрях да ходя на Златните в хот."Адмирал" никакво обслужване от доста години вече,много лоша и не отговаряща на категорията им храна и безбожно скъпо. За мръсния и непочистван плаж и също много замърсеното море е също една голяма причина да не стъпвам повече там!!!
208
11
 
14
 
! Отговори
аха преди 4 години
Нали искаме да сме като американците. Те отпуски нямат
207
3
 
23
 
! Отговори
Сиси преди 4 години
Лятната почивка е хубаво нещо. Всеки да ходи , където му харесва. Но наистина не малко хора в България не си я позволяват.
206
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък няма да ходя никъде щото няма време и пари :)
205
11
 
21
 
! Отговори
Unufri преди 4 години
Абе Пол Лазаридис, Гърция я няма в топ 10 на света, за разлика от Турция. Според всички онлайн статистики, Гърция приема годишно 16млн туристи, точно 2 пъти повче от България, но все пак Гърция има хиляди км плажна ивица, а България само 350км.
204
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fake news.
203
3
 
9
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 4 години
До Пол ЛазаридисГотин, не съм сигурен дали си от Гърция, или се правиш. Второ, не е нормално да злобееш по хората. Гаранция имаш някакъв проблем - търси помощ при психотерапевт, не си играй с тези неща, защото изведнъж става късно. Виждал съм и други като теб - това, приятелю, е диагноза. За бога, търси помощ, моля те като човек.
202
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пол Лазаридис: Празна тиква само за чаша става!
201
22
 
9
 
! Отговори
До Пол Лизаридис преди 4 години
Ходят туристи в Гърция щото им се мазните, щото сте по ниски от тревата и им прислугвате. Затова ви харесват, държава с 500млрд дълг е силна само на приказки а иначе пълно със сервитъори и помощен персонал който е готов на всичко за няколко цента. Като дойда в Гр, и не сте толко ербап ами гледате да ми се мазните та да има някое бакшишче, оня ден си говоря с едни немци с яхта и викат много сме доволни тия са страшни гъzолиzачи, ама нали са фалирали. Хахаха, по зле са само брадчедите ви макета
200
29
 
10
 
! Отговори
Пол Лазаридис преди 4 години
ГЪРЦИЯ Е В СУПЕЕР КЛАСАТА И СУПЕР ЛИГАТА..ТЯ Е В ГРУПАТА ЗЕДНО СЪС ФРАНЦИЯ 65 МИЛ. ТУРИСТИ , ИТАЛИЯ -55-60 МИЛ., И ИСПАНИЯ 50-55 МИЛ., = ГЪРЦИЯ Е С НАД 30-33 МИЛИОНА БОГАТИ ТУРИСТИ ЗА ЕДНА КАЛЕНДРНА ГОДИНА !!....И ТО ГЛАВНО АМЕРИКАНЦИ, ГЕРМАНЦИ , СКАННДИНАВЦИ, ФРАНЦУЗИ , ХОЛАНДЕРИ, И МНОГО ИТАЛИАНЦИ ИДВАТ СЪЩО , РУМАНЦИ И СЕРВИ СЪЩО МНОГО ..ЗА БИЛГАРИ НЕ ИСКАМ ДА ЗНАМ И НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТЕ .Билгария е в ''СЕРИЯ Це'' .
199
5
 
18
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 4 години
САМАТА ИСТИНА: Всеки да ходи където иска. Обобщенията, макар че има доза истина в тях, автоматично стават неверни, прим. "В чужбина е супер" или "В БГ е отврат - не ходете". Винаги могат да се дадат обратни примери, и то не малко. Ходил съм чужбина и съм си прекарвал добре, но си прекарвам супер и в БГ. Защо ли? Защото си го правя и сам, а не търся кефа само във външната среда. В това е праблема на недоволните. Винаги търсят източника на удоволствие извън себе си.
198
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас бих почивал в планината,за морето в Гърция,не нашата клоака станала свърталище на долнокачествена *** руски и европейски алкохолици!
197
3
 
6
 
! Отговори
4 преди 4 години
А "борците " против комунизъма в коя категория са ?
196
3
 
6
 
! Отговори
asdf преди 4 години
До плажьорПо тази логика който се къпе в атлантическият океан би трябвало да се разпада, защото е още по-солен... Е да ама не... А сега де.
195
3
 
8
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 4 години
До Анонимен"Едно време не искахте нищо турско..." Ти си от категорията ***-провокатор, който насърчава пишещите, като ги дразни с абсурдни тези. Каква е целта ти? Да наведеш българите? Добре, успяваш - бъди горд със себе си.