За над 50% от българите лятната почивка – химера! Плащаме за море на юг

Турция и Гърция са най-предпочитаните дестинации в чужбина
27 юни 2019 11:10,
251
За над 50% от българите лятната почивка – химера! Плащаме за море на юг
Снимка: БулФото

Малко над 2 милиона и 300 хиляди са пълнолетните граждани, планиращи почивка това лято, а над половината от сънародниците ни не смятат, че ще стигнат до отпуската.  Над половината от планиращите (54%) ще почиват у нас, а приблизително една трета (32%) в чужбина. Гърция и Турция са фаворитите на българите като дестинации за почивка в чужбина през лятото. Това са основните изводи от ново представително проучване на социологическата компания "Тренд" и вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо летния  туристически сезон.

Данните показват, че 43% от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Младите и живеещите в Столицата са в най-голяма степен планиращи почивка - близо три четвърти от 18-29 г. и две трети от тези на възраст между 30 и 39 години.

Противоположна е  тенденцията, която регистрираме при най-възрастните групи и живеещите в селата, което е обяснимо с по-трудната мобилност, по-ограничените финансови възможности и здравословното им състояние, коментират от "Тренд".

Над половината (54%) от планиращите почивка това, посочват българското Черноморие като предпочитана дестинация. Приблизително една трета от планиращите  предпочитат да изкарат лятната си почивка в чужбина. За 16% от планиращите пък водеща опция през лятото е почивка в планината.

Очаквано за планиращите да ходят в чужбина на почивка това лято, най-предпочитано място е Гърция (57%), следвана от Турция с 29%.

"Близостта на двете ни съседки е едно възможните обяснения, като не е за подценяване и предлагането на икономически изгодни оферти, което засилва интереса на нашите съграждани", се казва в анализа на компанията.

Оказва, че българите предпочитат южното ни Черноморие, за сметка на Северното.

От другата страна - малко над половината от анкетираните (53%) са тези, които не планират почивка това лято.

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка това лято, е липсата на финансови възможности (62%), като тук се регистрира и динамика спрямо образователния статус – живеещите в Столицата и тези с висше образование в най-малка степен изтъкват финансовия аргумент.

Приблизително една пета (19%) от българите, които не планират почивка това лято, декларират, че не са почивали лятото през 5-10 години. Същият дял са и тези, които споделят, че не са ходили на почивка през лятото повече от 20 години, като спрямо възрастовите разбивки, си личи, че това са в най-голяма степен хората на възраст над 70 години.

44% от българите, планиращи да почиват това лято, са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм, а 17% са на мнение, че става по-лошо място. Малко над една четвърт (26%) от българите, планиращи почивка това лято пък са на мнение, че няма промяна в условията за летен туризъм в България.

42% от българите, планиращи почивка това лято, са на мнение, че българските туристи, в сравнение с чуждестранните, не са еднакво обслужвани и не получават същото качество. 44% са на противоположното мнение и смятат, че са еднакво обслужвани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: отпускапочивкатренд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време не искахте нищо турско ама като видяте каво плюскане пада по хотелите им и се отказахте от клетвата си, даже за багажника ви остава от минибара нали ?
193
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То по тая статистика излиза че почти всички работещи ще почиват. Пенсионерите от какво да почиват??? Също така мисля че вече на всички им е ясно, че трябва да се учиш, да се усъвършенсваш, ето излиза че тия с лошото образование взимат ниски заплати, ами то и това е нормално. Затова и милеят по едно време имаше бази и ги водеха по тях, а сега не си ли даваш зор гориш.
192
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой като ми каже ходя в гърция и веднага ми е ясен, че е дрипаа. Ходи на евтиното с пълен багажник и се мисли за нещо :) Алооо селата около границата ни всеки може да отиде. Ана не всеки може да отиде на златните или слънчев бряг. Там е скъпо. Колкото и да плюете България е лукс дестинация. Ходете по гръцките села и по тиху.
191
16
 
4
 
! Отговори
вредни спасители преди 4 години
Аз вече не ходя в Приморско, защото преди три години щяхме да се сбием с един свирчо.Наредили се разни "спасители" и свирят ли свирят. Хората на море на почивка ли са отишли или разни разпасани "спасители" да слушат. Нали за това сме на море - да се намокрим в морето. Те като че ли им е бащиния не дават да се влезе, свирят оглушително. Трябва да има къде да се оплакваме почиващите и въобще за какво са ни такива?
190
4
 
12
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 4 години
До Пол ЛазаридисПолинчо, съседи сме, християни, не е колегиално така... И ти не си дошъл от хубаво в България, но няма да те питам за хала ти в Гърция. Аз съм по-ларж, няма да те питам колко сте "мегали" сега близо 500 млрд. дълг (!!!), нито колко сте били мегали в миналото с тая крадена и скалъпена история. Ако искаш да ти разкажа за "гръка" Филип Македонски, който потапя вашия юг в кръв, или пък за "гръка" Александър Македонски, но който гръцкия му е втори или трети език, ама хайде...
189
2
 
13
 
! Отговори
плажьор преди 4 години
Явно не му разбираш. Водата в Средземно море има 35 грама сол на литър. Когато плуваш очите изгарят като от хлорта в басейн. Черно море има 14 г сол на литър и е по-щадящо очите. Ама ти явно си поет и обичаш да стоиш на брега и да съзерцаваш вълните.
188
14
 
10
 
! Отговори
Пол Лазаридис преди 4 години
Вие българите, имате ли еврос за Мегалли Еллада ?? ММ ?Аз не мисля че сте богати , за да идвате в моята Родина . Като ви знам на 95 процебта--вие сте навлеци, пълните багажника с ядене от вашата кочуна за поне 4-5 дена, и аиде в Гърция -- НА МОРЕ НА АВАНТАС !
187
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До края на юлиЗащо ти е морски курорт, ако водата не е солена. Тогава *** на река, язовир, или гьол.
186
7
 
31
 
! Отговори
българин преди 4 години
Вече няколко години почиваме в Турция или в Гърция. Това е почивка.-чисто, спокойно, без мутри завладели плажовете, хотелите и заведенията.
185
5
 
2
 
! Отговори
До Минаващ преди 4 години
Ти определено не си запознат с българското черноморие и те тресат комплекси.А плажа на снимката е на-кофтия във Варна. Явно репортера е искал да хване кораба или просто му разбира колкото и минаващия.
184
5
 
10
 
! Отговори
До 185 преди 4 години
Почивай си в Албена.Въобще не ти завиждам.Хахахахаха
183
14
 
10
 
! Отговори
края на юли преди 4 години
Аз ще заведа булката в Милано да си накупи дрешки и да видим как живеят италианците. После ще отидем да плуваме по един ден на всички плажове от Шабла до Лафинските камъни. Ще прекараме полезно и приятно по българското черноморие защото плажовете са по-хубави и водата не е толкова солена.
182
5
 
27
 
! Отговори
Минаващ преди 4 години
Народа се усети и който има възможност предпочита да почива в чужбина.В България плащаш за почивка и получаваш удар под кръста.Гадна храна,намусени сервитьори,мръсно море и т.н. Трезво мислещ човек не почива в България.Просто нашите хотелиери НЕ заслужават пари.Почивам в чужбина и се радвам на живота.
181
10
 
12
 
! Отговори
retro преди 4 години
От двадесет години почивам САМО и ЕДИНСТВЕНО в Турция!!!
180
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече 6-7 години почиваме в Албена и никога не са ни трябвали дезифектанти или пък някой да се е разболявал. Иначе предпочитам планината, но кой ме пита мен :)
179
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ходите на кафявото бетономорие пийте ''Глупедиум'' за да не седите на тоалетната чиния.Задължително ще се сблъскате влизайки в морето с кебапчето,което сте изходили сутринта.Пийте ''Глупедиум'' за да ви дойде акъла къде отивате,защо се мъчите и дали почивате като отивате там!
178
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как се прави статистиката.Отива се в Созопол и се питат няколко баби дали ще ходят на море. Бабите гледат изумено, защото те живеят на морето. После се пита някоя баба на колко е години. Тя отговаря, примерно, 85. И накрая резултатът е следният: "85% от българските пенсионери ще почиват на море това лято!!!"
177
9
 
14
 
! Отговори
asdf преди 4 години
До Анонимен 180Съгласих се с тебе, затова тази година съм в гърция. С отвращение ще си харча парите там. Нека ми е зле.
176
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 161В цялата провинция се работи за МРЗ и около нея. КРИБ не искат да плащат и МРЗ, а се пазарят с правителство и синдикати да плащат минимума за оцеляване, който минимум е около 300- 350 лв.Никой не плаща 2000лв. в Прованса.
175
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бахтиии глупостите, аз съм израстнал на морето от дете до сега никога не съм хващал нищо от водата. Ако някой нежно шопчеее е свикнало да пие хлор вместо сол... Това си е негов проблем. Всеки разумен човек, ще си зададе въпроса - ако водата е ***... Значи цяла Варна и Бургас, ще са в болницата :) Нелепи *** пишат тук. Мислете с тея глави.