За над 50% от българите лятната почивка – химера! Плащаме за море на юг

Турция и Гърция са най-предпочитаните дестинации в чужбина
27 юни 2019 11:10,
251
За над 50% от българите лятната почивка – химера! Плащаме за море на юг
Снимка: БулФото

Малко над 2 милиона и 300 хиляди са пълнолетните граждани, планиращи почивка това лято, а над половината от сънародниците ни не смятат, че ще стигнат до отпуската.  Над половината от планиращите (54%) ще почиват у нас, а приблизително една трета (32%) в чужбина. Гърция и Турция са фаворитите на българите като дестинации за почивка в чужбина през лятото. Това са основните изводи от ново представително проучване на социологическата компания "Тренд" и вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо летния  туристически сезон.

Данните показват, че 43% от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Младите и живеещите в Столицата са в най-голяма степен планиращи почивка - близо три четвърти от 18-29 г. и две трети от тези на възраст между 30 и 39 години.

Противоположна е  тенденцията, която регистрираме при най-възрастните групи и живеещите в селата, което е обяснимо с по-трудната мобилност, по-ограничените финансови възможности и здравословното им състояние, коментират от "Тренд".

Над половината (54%) от планиращите почивка това, посочват българското Черноморие като предпочитана дестинация. Приблизително една трета от планиращите  предпочитат да изкарат лятната си почивка в чужбина. За 16% от планиращите пък водеща опция през лятото е почивка в планината.

Очаквано за планиращите да ходят в чужбина на почивка това лято, най-предпочитано място е Гърция (57%), следвана от Турция с 29%.

"Близостта на двете ни съседки е едно възможните обяснения, като не е за подценяване и предлагането на икономически изгодни оферти, което засилва интереса на нашите съграждани", се казва в анализа на компанията.

Оказва, че българите предпочитат южното ни Черноморие, за сметка на Северното.

От другата страна - малко над половината от анкетираните (53%) са тези, които не планират почивка това лято.

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка това лято, е липсата на финансови възможности (62%), като тук се регистрира и динамика спрямо образователния статус – живеещите в Столицата и тези с висше образование в най-малка степен изтъкват финансовия аргумент.

Приблизително една пета (19%) от българите, които не планират почивка това лято, декларират, че не са почивали лятото през 5-10 години. Същият дял са и тези, които споделят, че не са ходили на почивка през лятото повече от 20 години, като спрямо възрастовите разбивки, си личи, че това са в най-голяма степен хората на възраст над 70 години.

44% от българите, планиращи да почиват това лято, са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм, а 17% са на мнение, че става по-лошо място. Малко над една четвърт (26%) от българите, планиращи почивка това лято пък са на мнение, че няма промяна в условията за летен туризъм в България.

42% от българите, планиращи почивка това лято, са на мнение, че българските туристи, в сравнение с чуждестранните, не са еднакво обслужвани и не получават същото качество. 44% са на противоположното мнение и смятат, че са еднакво обслужвани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: отпускапочивкаТренд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
15
 
13
 
! Отговори
С преди 4 години
Не съм "почивал" лятото от повече от 20 години. Като дете съм ходил и смътно си спомням. Просто не изпитвам желание лично за мен. Не разбирам и тази мода с тези "почивки". Кой казва, че точно така трябва да се "почива" лятото? За мен това е излишно напрежение и в общи линии, някой ще каже ли, че не е имал някакви перипетии по транспорта, самия хотел, почивката. .. дето казват старите хора "г.з път да види" нищо друго.
173
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А голям процент, от тези, които са заявили, че ще почиват в България това лято, всъщност ще "почиват" при баба на село и ще и помагат със затварянето на бурканите.
172
7
 
17
 
! Отговори
4 звезди Л4номорие преди 4 години
В нашето море с деца ви трябват денонощно дезинфектанти да пиете за да не получите инфекция от губички тиня и мухъл по стаите Само така може да оцелеете през българска кухня в която в супата можеш да намериш чорап.В млечният сос хубава зелена храчка и в карамела косми подарък от бармана и сервитьорката на които някой не им е плащал заплати.Те си го изкарват на туристите по лай4номорието.Пак там само може да видиш Сопнат персонал от татуирани-темерутчета с свръх високо мнение.Това е в 4те звезди
171
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 175Благодаря за съвета. Бъди жив и здрав.
170
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 173Като ходите до Варна само се моли да не вали повече, моята кола миналата година за кратко стана на лодка по варненските улици. Един проливен дъжд и сте във Венеция на балканите.
169
9
 
25
 
! Отговори
Раста преди 4 години
95% от всички вече почиват в Гърция защото там си имат или вили или къщи или наемат за по месец а почивката им е почивка.Храната-храна-облужването на светлини години Това Авдира Порт Лагос,Халкидики да не изброявам зове Българите.Успех пожелавам на Лъайнумориският Батка бизнесмен чакащ да натири убитаци във фекалните води от които се изприщваш и получаваш Витилиго Херпес Гангрена Дезинтерия Хепатит-ABCD и намазваш почивка'с виддиотяваща музика побоища и 35 кинта само чадър без шалте аре улево
168
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох, с моята половинка мъжът ми се разбрахме да си почиваме в България. Но няма да се глезим на нашата почивка, защото вече започваме и двамата да откачаме и полудяваме от това градско софийско напрежение. Имаме нуждата да си отдъхнем, иначе няма да имаме физическите и психическите сили за работа. А и сега е много потискащо човек да седи през лятото в българската столица. Ще отидем на планина за за няколко дни, а след това, закратко - до Варна, но не за плаж, а да видим красотата на този град.
167
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се ходи на море, където и да е, е възможно най-идиотската и просташка форма на ваканция. Има толкова много възможности и алтернативи, ама не - стадото си иска да си пържи кожата на препикан пясък на 40 градуса.
166
1
 
17
 
! Отговори
asdf преди 4 години
До Анонимен 151Еми да ама тука за 30 кинта получаваш само чадър и 2 шезлонга, само. А за това, че не си се разболял ти завиждам, явно имаш здрав корем.
165
1
 
5
 
! Отговори
asdf преди 4 години
До Анонимен35 000 си е доста приличен автомобил, доста по-добър от лада (имал съм лада и знам).
164
19
 
6
 
! Отговори
Почиващ в Гриис преди 4 години
Много съм Куул като хейтя по Българско море да речем.Адски е найс като съм в гръцко,дори и да съм си пазарувал на промоция храна от Кауфланд която си взех с мен ,защото там не е чип ама изобщо.Изкарвам си имбеливабъл Ю Ной уот ай'м дек хаус.
163
5
 
13
 
! Отговори
Унгел преди 4 години
кои ходи наморе ве немат пари хората
162
6
 
22
 
! Отговори
Местен Помориец преди 4 години
Моля само не ми хвалете нашето море!
161
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До149.Жигули ,ново струваше 6 000 лева,втора ръка 3500-4000.Шкодата- 4000Сега един автомобил трета ръка струва толкова.При 100лв заплата колко да струва?60 заплати за Жигули.Сега с 60 минимални, не средни заплати дори си купуваш доста сносна кола с всички екстри.
160
3
 
20
 
! Отговори
Като немаш пари.... преди 4 години
Почиваш на село..... На барата!Всеки да се простира според чергата си.
159
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 135А заплата спрямо положения труд сега е три пъти по-ниска,съответно и пенсийте.Е виж тук имаш право.Навремето седиш и си клатиш краката и накрая на месеца 100 лв заплата за 0 свършена работа.
158
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КРИБ мрънкат, че българите се мръщят на 1000 лева.Тук ни убеждават, че 70% работели на МРЗ :)
157
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега новите автомобили са десетки пъти по-скъпи от колкото при соцаМнда. Жигули (издялан по съветски ФИАТ, разбирай) 6000 лева, но на МРЗ около 100. За ред чакаш 15-20 години. Сега МРЗ е 560, значи колата трябва да е 35000 лева.
156
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1422000 заплата получават чиновниците по ведомствата или ИТ.МРЗ е 430 лв. нето. 70% от населението в Бг работи за МРЗ или около МРЗ.Аман от платени *** в сайта!Ами аман, махай се вече!За минималната заплата работят в тото пунктовете по 4 дни в седмицата и то на 4 часа.За МРЗ вече няма кой да се хване и на бензиностанция.2180лв е средната заплата в община Челопеч.ИТ за толкова пари няма да си мръдне пръста.
155
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Forever Много хора видяха какво се предлага в Турция,дори и не си помислят повече да стъпят на българското ЧерномориеПък брат ми след едно посещение в Турция каза, че повече няма да стъпи там.