За над 50% от българите лятната почивка – химера! Плащаме за море на юг

Турция и Гърция са най-предпочитаните дестинации в чужбина
27 юни 2019 11:10,
251
За над 50% от българите лятната почивка – химера! Плащаме за море на юг
Снимка: БулФото

Малко над 2 милиона и 300 хиляди са пълнолетните граждани, планиращи почивка това лято, а над половината от сънародниците ни не смятат, че ще стигнат до отпуската.  Над половината от планиращите (54%) ще почиват у нас, а приблизително една трета (32%) в чужбина. Гърция и Турция са фаворитите на българите като дестинации за почивка в чужбина през лятото. Това са основните изводи от ново представително проучване на социологическата компания "Тренд" и вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо летния  туристически сезон.

Данните показват, че 43% от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Младите и живеещите в Столицата са в най-голяма степен планиращи почивка - близо три четвърти от 18-29 г. и две трети от тези на възраст между 30 и 39 години.

Противоположна е  тенденцията, която регистрираме при най-възрастните групи и живеещите в селата, което е обяснимо с по-трудната мобилност, по-ограничените финансови възможности и здравословното им състояние, коментират от "Тренд".

Над половината (54%) от планиращите почивка това, посочват българското Черноморие като предпочитана дестинация. Приблизително една трета от планиращите  предпочитат да изкарат лятната си почивка в чужбина. За 16% от планиращите пък водеща опция през лятото е почивка в планината.

Очаквано за планиращите да ходят в чужбина на почивка това лято, най-предпочитано място е Гърция (57%), следвана от Турция с 29%.

"Близостта на двете ни съседки е едно възможните обяснения, като не е за подценяване и предлагането на икономически изгодни оферти, което засилва интереса на нашите съграждани", се казва в анализа на компанията.

Оказва, че българите предпочитат южното ни Черноморие, за сметка на Северното.

От другата страна - малко над половината от анкетираните (53%) са тези, които не планират почивка това лято.

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка това лято, е липсата на финансови възможности (62%), като тук се регистрира и динамика спрямо образователния статус – живеещите в Столицата и тези с висше образование в най-малка степен изтъкват финансовия аргумент.

Приблизително една пета (19%) от българите, които не планират почивка това лято, декларират, че не са почивали лятото през 5-10 години. Същият дял са и тези, които споделят, че не са ходили на почивка през лятото повече от 20 години, като спрямо възрастовите разбивки, си личи, че това са в най-голяма степен хората на възраст над 70 години.

44% от българите, планиращи да почиват това лято, са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм, а 17% са на мнение, че става по-лошо място. Малко над една четвърт (26%) от българите, планиращи почивка това лято пък са на мнение, че няма промяна в условията за летен туризъм в България.

42% от българите, планиращи почивка това лято, са на мнение, че българските туристи, в сравнение с чуждестранните, не са еднакво обслужвани и не получават същото качество. 44% са на противоположното мнение и смятат, че са еднакво обслужвани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: отпускапочивкатренд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
10
 
19
 
! Отговори
До 142 преди 4 години
И къде са тези 70% българи работещи на МРЗ? Аз такива хора не познавам, но пък за сметка на това ако се разходиш по улицата, всеки е стисна телефон струващ повече от една МРЗ - как се получава този парадокс другарю?
153
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 138Повечето българи работят и по-точно са слуги на чужденците по курортите.Тогава трябва да познавам поне един, който слугува на чужденците а аз не познавам нито един.
152
4
 
20
 
! Отговори
Благоевград преди 4 години
Всички от града са в гръцко и за уикенда и за повече .Кой ходи до Черно море не знам май само младежите на по 20.
151
16
 
4
 
! Отговори
До149. преди 4 години
Ами след като баща ти или *** не са имали свидетелство за управление на автомобил,как да го притежавате?Сега новите автомобили са десетки пъти по-скъпи от колкото при соца.Жигули ,ново струваше 6 000 лева,втора ръка 3500-4000.Шкодата- 4000Сега един автомобил трета ръка струва толкова.
150
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 149Всъщност семейството ми при соца въобще нямаше автомобил.Трябва да си доста глупавичък да твърдиш, че колата при соца е била много по евтина отколкото сега.При соца имаше 500 хиляди коли, сега има 4 милиона.А ти разправяш, колко по-евтино било тогава.ти вярваш ли си?
149
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До русофилбаш на тия в София не им е скъпо.не се разбра какво си искал да кажеш.
148
4
 
29
 
! Отговори
12345 преди 4 години
Нашите сънародници предпочитат да чакат по 2-3 часа на гръцката и турската граница за почивка на море.Хората се осъзнаха и всеки който има възможност почива в чужбина.Нашите мутри да чоплят семки и да качат туристи.
147
2
 
13
 
! Отговори
До 144 преди 4 години
Те затова софиянци ходят в Гърция на море,защото им е по близко близко.Но не всички са софианци.
146
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До asdfНе ме е хващало разстройство нито на нашето, нито на друго море.Често ми се възпаляват ушите, ама и в Гърция ми се е случвало.Никога не съм ползвал нито чадър, нито шезлонг на нашето море. А щом не искаш да виждаш питеци - не ходи на плажове като какао бийч.А междувпрочем, в разгара на сезона, след месец, на халкидики, висят табели - минимална консумация 20 евро.Т.е. чадърът и шезлонгите до него са безплатни, но за да ги ползваш искат кнсумация 20 евро.
145
15
 
13
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До Анонимен 143В ИТ сектора отдавна няма 2000 лв. заплата. Стартовите са от 2500 лв. нагоре. А по държавните институции заплатите са всякакви. Има и по 700-800 лв. има и по 7-8 000 лв. А простолюдието отдавна не работите за МРЗ. Тези опорни точки, колко сте бедни, отдавна не вървят, щото се вижда, че не е така.
144
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите не харесват нашето черноморие защото е тихо като психосанаториум дебелариум
143
15
 
10
 
! Отговори
До 135 преди 4 години
Не ми се спори.Но ще кажа само,че за да си изкараш автомобила само на пътя налозите застраховките и ДДС върху всичко това плюс цената на горивото те правят два пъти по-беден сега от колкото при соца.А заплата спрямо положения труд сега е три пъти по-ниска,съответно и пенсийте.
142
9
 
16
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Най-гадното на нашето море е, че влизаш във водата, гмуркаш се и после, ако си минал само с разстройство си късметлия. И на плажа разни ***-питеци ти обясняват, че не можеш да си наемеш само чадър трябва и шезлонг, ама дали обичаш да ползваш шезлонг.....
141
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен143Във всеки магазин ЛИДЛ виси огромна обява - начална заплата 1200лв.колко трябва да си глупав да твършиш, че повечето българи работели за МРЗ?
140
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен138тъпо изказване.типично по русофилски.Познавам над 1000 българи лично, нито един не слугува по курортите.Ти си ония празноглавец, който твърди, че 3 милиона българи миели улиците на запад, нали?от тебе всякаква глупост може да се очаква.
139
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рекордните 255 хил. българи са били на почивка или екскурзия в чужбина през май 2019 г.. Заедно с командированите и гостувалите на близки и познати броят на пътувалите зад граница достига 762 хил. през месеца с най-много празници, сочат данните на Националния статистически институт.Ах, това НСИ :)
138
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Гърция бензинът бил по-скъп, глобите били по-високи, ахахахаххаххахаТо Солун е на 300 км, от границата е сигурно на 50, ако толкова се стискаш за десетина лева, сипи на Петрич и готово. Ти до Пелопонес ли ще ходиш с тая кола? Или гори 30/100 ли, какво?Какви глоби, ако спазваш правилника?
137
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Чиновник 1162000 заплата получават чиновниците по ведомствата или ИТ.МРЗ е 430 лв. нето. 70% от населението в Бг работи за МРЗ или около МРЗ.Аман от платени *** в сайта!
136
5
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До Анонимен 121Ама какво ми цитираш данни на НСИ бе? Нали простолюдието не вярвате на НСИ щото били мошенници и правили СТЪКМИСТИКА? Изведнъж НСИ ви станаха първи приятели на *** и андрешковците, понеже сега така ви изнася. НСИ отчита 2,5 нощувки защото останалите 8-10 се крият, за да не се плащат данъци. Затова НСИ казва, че ходиш на почивка за 2,5 нощувки, но и ти и аз знаем, че почиваш по 10 дена.
135
8
 
9
 
! Отговори
Forever преди 4 години
Много хора видяха какво се предлага в Турция,дори и не си помислят повече да стъпят на българското черноморие,нека продължават по същия начин нашите,още няколко години само,и ще им измъкнат туристите,вече почват да го усещат.