Борисов твърд, кандидатът на ЕНП Вебер трябва да наследи Юнкер

"Имаме два коза в ръката - Кристалина Георгиева и Мария Неделчева"
Обновена: 30 юни 2019 20:04 | 30 юни 2019 19:56, Веселина Йорданова
195
Борисов твърд, кандидатът на ЕНП Вебер трябва да наследи Юнкер
Снимка: БТА

От ЕНП идвам, стоим зад нашия кандидат, няма логика победителят да не бъде председател на ЕК. Това заяви премиерът Бойко Борисов при пристигането си на Европейския съвет, който ще обсъжда въпроса за трети път.

"Никога не съм бил против някого, Тимерманс е прекрасен човек, много принципен, от най-добрите комисари. Тук не съществува личността Вебер и личността Тимерманс, има ЕНП победили европейските социалисти, точка", заяви премиерът.

Още по темата
По думите му европейският избирател е наредил Манфред Вебер първи и Франс Тимерманс втори.

Премиерът каза, че има "задачки" и е поел ангажимент за разговори и консултации, но не уточни повече. Борисов не вярва тази вечер да завърши с решение и според него никой кандидат няма да събере необходимата подкрепа.

"Какъвто и вариант да се избере, той трябва да бъде положен на принципи", заяви обаче той.

Имаме два коза в ръката - Кристалина Георгиева и Мария Неделчева, каза още Борисов, но посочи, че не е правилно да се праща никой предварително за пост.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес при пристигането си в Брюксел, че очаква разговорите за разпределянето на най-висшите постове в ЕС да не бъдат леки, предаде Франс прес.

"Предвид това как се очертават нещата, дискусиите няма да бъдат много леки, това е най-малкото, което може да се каже", заяви Меркел преди срещата на върха, на която трябва да се определи по-специално приемник на Жан-Клод Юнкер начело на Европейската комисия.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че на днешния Европейския съвет би трябвало да бъде решен въпросът за попълването на три от главните длъжности в Европейския съюз, а определянето на следващия ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще стане по-нататък, предаде Ройтерс.

"За мен е важно да можем да излезем от този съвет с отговори и нов екип", заяви Макрон пред репортери при пристигането си за срещата на лидерите от ЕС в Брюксел.

"Това е новият екип, за който ще вземем решение - за три от имената днес, за ЕЦБ вероятно малко по-късно", каза той.

Европейският съвет отговаря за предлагане на кандидати за четири ключови позиции, включително председател на Европейската комисия и президент на ЕЦБ. Според Макрон "би трябвало да има двама мъже и две жени".

Дипломати и служители заявиха, че холандският социалист Франс Тимерманс е напът да бъде определен за следващ председател на Европейската комисия.

Унгарският премиер Виктор Орбан определи като историческа грешка плана на председателя на Европейския съвет Доналд Туск да предложи социалдемократа Франс Тимерманс начело на Европейската комисия, предаде Франс прес.

В писмо, адресирано до Жозеф Дол, лидера на Европейската народна партия и публикувано в Туитър от Юдит Варга, унгарския държавен секретар по европейските въпроси, Орбан се възмущава от евентуалната номинация на Тимерманс начело на ЕК.

Този сценарий ще даде ключов пост на една политическа формация, класирала се на второ място на евровота. Партията Фидес на Орбан е член на ЕНП, която се класира на първо място на евровота през май. Членството й беше суспендирано през март заради позициите й срещу Брюксел. Фидес има в новия ЕП 12 евродепутати, които са част от ЕНП.

Според Орбан е унизително партията, класирала се начело на евроизборите, да остави ключовия пост, за който се е борила, на друг, който е в по-лоша позиция.

Унгария е от страните, които са най-враждебно настроени към номинацията на Тимерманс, заедно с останалите страни от Вишеградската група, плюс Италия. Тимерманс, който е фигура номер две в ЕК сега, поде процедурите за нарушение на правилата на правовата държава срещу Унгария и Полша, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Според приближени на Манфред Вебер, кандидата на ЕНП за поста на председател на ЕК, той се е отказал от него при условие да бъде избран в сряда начело на Европейския парламент, което налага подкрепа за него от страна на социалистите и центристите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
19
 
! Отговори
Честен преди 4 години
Е, за това народа е казал:Пази боже от човек *** на висок пост!
115
0
 
15
 
! Отговори
маказа преди 4 години
Едно море имахме като бизнес,вече го нямаме.Какво ще кажеш,Ангелкова? Дяволска работа!
114
1
 
8
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Тоя тoлуп ще го би е бае Тоше по управление
113
0
 
2
 
! Отговори
гп кулата преди 4 години
до 126абе ти ненормален ли си или си от тия дето накрая за годината му меткат кинти от "излишъка"?
112
0
 
9
 
! Отговори
гп кулата преди 4 години
нещо е омекнал, следвайки новините тази сутрин...
111
0
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ !""Днес е 1-ви юли.От днес скачат цените на тока, парното, топлата вода ... и всичко останало.Честито !""Няма как да отговоря :"Мерси да ви се връща",защото разни поскъпвания следват толкова редоовно ,като минутната стрелка на часовника ,която обикаля циферблата
110
0
 
20
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Борисов твърд, кандидатът на ЕНП Вебер трябва да наследи Юнкер"Дали някой обръща внимание на нашият смехотворен мин.председател,като знаят неговата пословична сервилност.Предполагам,че е застанал пред огледалото и с назидателно вдигнат пръст ,е казал с твърд глас "Вебер на даследи Юнкер"Образът в огледалото е кимнал с разбиране,в знак на съгласие
109
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Батман така е надул перките,като че ли от него зависи кой ще бъде избран.
108
1
 
19
 
! Отговори
Велчев преди 4 години
Боки пак удари гредата с Вебер, пак заложи на куц кон.
107
0
 
17
 
! Отговори
Iozeff преди 4 години
До обективенКанят го за да се посмеят!
106
2
 
4
 
! Отговори
Тренировката е важна преди 4 години
от историята е известно че нашите най-голями герои,са провъзгласени от Народа наш защото смелите жени и мъже са загинали за свободата ни.В днешно време има нагласа Бойко да не бъде приеман за герой защото има реална опасност да го пратят за бира по вифи файла на АлоТелВан-ето.Но е редно докато Бойго е жив да се направят няколко репетиции как и колко да тъжим в двата варияната:зариване или на скарата, след което специялисти да кажат как да плачем с кво да се облечем и кога да започне веселото
105
1
 
0
 
! Отговори
Настоявам преди 4 години
Нарушилите от чл. 399 до чл. 405 макар и в запас да бъдат приведени под отговорност от ВП...
104
0
 
1
 
! Отговори
ВА преди 4 години
Чл. 399 до чл. 405. От Военния кодекс. Настоявам за арбитраж по военен закон. В условията на мир не съм нарушил нито един член, в условията на война не съм нарушил нито един член, а съм спазил всички членове до един ... такива каквито са били преките и непреките ми заповеди и нареждания според закона и професионалната ми етика.
103
29
 
2
 
! Отговори
обективен преди 4 години
Борисов е международно признат политик, канят го на срещи, конференции, събрания и форуми. Навсякъде е ценен и присъствието му е желано, а мнението му - уважавано. А Корррнела стои на тъч линията и се облизва като гладна лисица. И обвинява БеСеПеТо :=)
102
3
 
1
 
! Отговори
Френски доктор преди 4 години
До Анонимен 116:Ми по живо и по здраво им! Къде ще идат - да бършат старчески *** на запад за няколко долара повече? Щото без лиценз и език това ги чака. На голяма далавера ще са, няма що...
101
2
 
5
 
! Отговори
kukla преди 4 години
Наш Бойко яко се е изказал. По германските новини се комнтира, че Меркел е в изолация в собствената си партия, мнозинството нейни партийни другари са й казали да си гледа работота с предложения социалист. И на ниво ЕНП също масово изолират меркел, като наш Бойко се цитира едва ли не като водач на въстанието срещу Меркел и Туск.
100
2
 
16
 
! Отговори
КараКанчева преди 4 години
Другарю Борисов комунисте мой, неразбралко нищо !Я свърши поне малко нещо в тази безсмислена разходка .Попитай защо Македония и Албания няма да са в ЕС ?
99
2
 
2
 
! Отговори
Чочо преди 4 години
До 119-Бойко е вожд.*** си моето момче щом само в една дума правиш две грешки-не се пише зберът ,а сберат . Учи се да не останеш *** като *** от "Под игото".
98
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бойко е Вожд!Не се хаби,медиите са купени отдавна.
97
0
 
13
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 4 години
Брей то наистина нямало свобода на медиите.Жалка работа, трият се коментари които дават що годе представа на простолюдието.Надява се все пак когато станем 4м. една частица от вас да се сети че не са роби.