Разликата в заплатите на мъже и жени у нас намалявала

Броят на безработните дами се понижил с 21 хил.
22
Разликата в заплатите на мъже и жени у нас намалявала
Снимка: архив, БулФото

Разликата в заплащането на жените и мъжете в България намалява за трета поредна година - от 15,4% през 2015 г. до 13,6% през 2017 г.

Това показват данни на Евростат, цитирани в Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете за 2018 г., който беше приет от правителството.

Средната разлика в заплащането в ЕС през 2017 г. е 16%.

В доклада се посочва, че през 2018 г. средногодишният брой на безработните на възраст 15-64 навършени години е 170 800 души. От тях 100 200 са мъже, а 70 600 са жени, което е с 33 400 по-малко от 2017 г. Броят на безработните жени се е понижил с 21 000.

Докладът за равнопоставеността между половете отразява резултатите от изпълнението на политиките за повишаване на участието на жените на пазара на труда. Сред приоритетните области в документа са още борбата с насилието, основано на пола и промяната на обществените стереотипи спрямо жените и мъжете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SSКакво значи "Всеки месец излизат с месечен цикъл"? Да не мислиш, че за това се дават болнични?!Освен това, феминизмът просто няма почва в България. Българката няма нищо против съпруг-закрилник. Не симпатизира на джендъризма, нито на ЛГБТ. Българки ЛГБТ има наистина много малко, останалите на прайд-парадите са п*ик*ли, отишли там за сеир, глезотия или срещу хонорар.При стабилно трудово законодателство не виждам как може да мине мрънкането. Ако няма такова законодателство, и мъже мрънкат.
20
2
 
3
 
! Отговори
SS преди 4 години
В природата на всяка жена е вечно да мрънка и да се оплаква.Аз съм съгласен,че за еднакво положен труд(независимо от пола)трябва да има равно възнаграждение.Така е справедливо.Но жената не е толкова издръжлива като мъжа.Освен това жените са зависливи.Мисля, че това е и типично бг черта.Затова мрънкат, че са дискриминирани.Искат равно възнаграждение само защото всеки месец излизат в месечен цикъл.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и едните взимат 500 лева и другите вече взимат същтите пари това е вече повод за гордост
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СкептикПриликите между сегашната и предходната система са смазващо малки. Българите си губят времето да се карат на тема Русия срещу САЩ, НРБ срещу ЕС. А всъщност в животинската ферма свинете и хората са неразличими. Промени все едно въобще не е имало. В България даже в момента по отношение на свободата е по-добре отколкото в САЩ и Западна Европа. В България всеки може да си изръси каквата иска простотия. А на запад много лесно могат да те обвинят в сексизъм или нетолерантност и си аут.
17
1
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Стъкмистика. Жените са чиновнички, а заплатите на чиновниците вървят все нагоре. В реалната икономика заплатите си стоят от 10 години. Е как няма да са изравнени тогава заплащанията на мъже и жени. По скоро това е показател за обърната логика на настоящата система. По същата причина си замина Предходната система.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдааа, топи се разликата. И мъжете и жените, почти не получават заплата.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дискриминацията е спрямо мъжете. Защото в момента политически се препочитат жени или "дискриминирани" групи вместо да се избират най-компетентните и квалифицирани хора. Ето ти пример с г-жа Фон дер Лайен. Тя ли беше най-компетентната да оглави ЕС или просто искаха да сложат жена на поста?
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тези евроатлантически феминистки лъжи!Сравняват ябълки и круши и ни внушават, че има дискриминация там където я няма. Никой работодател не е толкова ***, че да плаща на мъж 16% по-висока заплата ако има жена която би вършила абсолютно същата работа със същото качество за по-ниска заплата. Дори при едваква работа, равни часове на седмица, извънреден труд, болнични и т.н. различната заплата не е обезателно проява на дискриминация. Човек може да се самооценява нереалистично позитивно.
13
3
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 9, 10 преди 4 години
Кой ви каза, че няма жени програмисти и мениджъри? Така ли изглеждат нещата от гледна точка на пейката пред панелката, на която от сутрин до вечер седят безработни "мъжкари", люпят семки, почесват се по тумба.ци.те и чакат жените или майките им да си дойдат от работа с пазарски торби, а после да им сготвят и сервират.И са безработни, защото е под достойнството им да работят за заплати, по-нискиот 5 000 лв. Или защото не приемат някоя дългокрака да им е шефка , кой знае как се е издигнала!
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сексист 6.8 ЗАПЛАТАА да кажеш нещо за жиголата, бате?Малко ли хубавци висят и по заведения, и по паркове, и по плажове, готови да сбъднат мечтите на всяка баба или батко, стига да са платежоспособни. И мокрите сънища на млади момичета са готови да сбъднат, стига тя да плати водката или поне кафето. Това последното важи за мамините момченца, които дори не се сещат да съпоставят своя манталитет с този на жиголото.
11
1
 
5
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
През живота ми не съм чувал на една и съща длъжност в България, в една и съща фирма мъж да взима повече от жена на база пол. Разликата идва главно от стаж / който не зависи от пола също /, от умения, от позиция, от самата професия, от надработено време /нещо което жените твърдо не правят, освен ако не са самотни майки/. Тези стратегии повлияни от ИК, са нищо повече от политика тип прах в очите-нищо не правене, отбиване на номера.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
жени само вдигат краката на подходящия шеф всичките са така
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 9Едно голямо +++абсолютно вярно
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма жени програмисти и мениджъри, защото е най-лесно да красиш офиса на шефа, затова ги наемат.То е ясно, че от жена програмист не става. Но пък става за други работи (хммм) и ... интриги.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Ей пак програмистите ви виновниНяма жени програмисти нито жени мениджъри нито пък жени със собствен бизнес.Не НямаСъсипаха я тая държава тия програмистиако земем да ги изгоним тия го*еда то 100% МРЗ ще стане поне 15 000 евро
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
програмистите печелят най-много а те са най-много мъже и си остава най-престижната професия.за това разликите ще останат.
5
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Принципно жените си намират по-лесно работа, тъй 90 % от работодателите са мъже и само като им се яви някоя с дълги крака и веднага я назначават. Те обикновено са и любимките на шефа, защото са слагачки, нагаждачки и умело си боравят с клюки по адрес на "момченцата висшистчета"... Те са и по-платени от "момченцата висшистчета"...Нагледал съм се на такива шефове, които разсъждават по този дискриминационне начин и предпочитат да наемат младичка, отколкото някой да им свърши работа !!!
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е, разликата в заплатите намаляваВече всички взимаме еднакво малко и еднакво недостатъчно за оцеляването
3
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Поредните манипулативни данни. Някой знае ли колко не*г*ри - скиори има? Имам предвид - профита.
2
2
 
12
 
! Отговори
Сексист 6.8 ЗАПЛАТА преди 4 години
Откога точно при жените проституцията е станала легална? Щото по барчете, заведения, кафенета виждам гравитиращафауна от наконтени фусти със силна пропускливост на червата, готови за пари да сбъднат всяка интимна мечта на своя плащач!?