Размерът на кучето не е показател за агресивност, но знаят ли депутатите?

Мерките на народните избраници - безсмислени, смятат експерти
4 юли 2019 09:04,
195

Депутатите въведоха забрана за свободното пускане на кучета, които са с тегло над 5 килограма. Глобите при нарушения за агресивно куче без намордник варират от 100 до 1000 лева, а за разхождане на куче без повод с тегло над 5 кг предвидената глоба е 300 лева.

Още по темата

"Това не може да бъде правилно отношение към кучето. То може да бъде 50 килограма и пак да не е агресивно, при положение, че е възпитавано, както трябва. Агресията не произхожда само от големината му. Доколко човек се е ангажирал да възпита и контролира кучето си е от основно значение", категорично заяви кучешкият психолог Александър Георгиев.

Явор Гечев от "Фондация четири лапи" изрази същото мнение и допълни, че каквито и санкции да се разписват, всичко опира до собственика на кучето.

"Тези мерки са безсмислени. От една страна, те вече съществуват в Закона за защита на животните - всеки един собственик е задължен да не допуска домашният му любимец да остане без контрол. Забранителният подход не е добър, защото не вкарва задължение", посочи Гечев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му основният проблем с кучетата е съвсем друг, а именно липсата на контрол при развъждането, търговията и придобиването на животните.

Агресията при кучетата идва от това, че животното е без контрол в среда, която му е чужда, обясни кучешкият психолог.

"Кучето по природа е хищник. Ние го вкарваме в социална среда и отговорността за това то да бъде нормално, е на хората", коментира Георгиев.

Той допълни още, че слагането на надморник особено през летния сезон е нездравословно за домашните любимци, тъй като те се вентилират през устата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
0
 
! Отговори
Честен преди 4 години
До Кучемразец не е зле и ****солюбец някой да опита от рецептата.
161
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 4 години
За овчарите по евросубсидийте кога ,ще има забрана и глоба?Кучетата са им по 100 кг. и метър и половина високи.От тях не може да се разходиш из района.Няма намордник,няма кайшки,няма контрол.Свободно щъкат по черните пътища и правят само бели.
160
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте, ако кучето е умно и възпитано, възможно е да се обиди, че му слагате намордник. Но ако е умно и възпитано, ще ви влезе в положението, когато му обясните, че така трябва.
159
1
 
4
 
! Отговори
Атанас преди 4 години
На 34 години съм ,три пъти съм бил нахапван от кучета и то се дребни!!!
158
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата е, че ако агресивната ти френска болонка или пъга се ядосът, един шут им стига, ама често от страх бягат. Я да е някоя 90 килограмова гад, дето собственика я е тъпкал със стероиди (да, има и такива) ...
157
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
проверете кои титани на мисълта са съчинили и прокарали закона.а повечето депутати са събрани там за пълнеж каквото им наредят това гласуват в повечето случаи не са запознати с текстовете на законите.никаква мисъл и собствено мнение.
156
1
 
4
 
! Отговори
Автотенекеджия преди 4 години
Депутатите си возят дир.ни.ците в лимузини а тези дето ги избират кучетата ги ядат.
155
4
 
1
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Гечев да те ликвидират в Майданек.
154
6
 
5
 
! Отговори
ГЕЧЕВ, преди 4 години
а ЗАЩО ТОЛЕРИРУРАТЕ *** по улици, паркове, изоставени от стопаните си??С какво сме длъжни да им търпим изпражненият и да се мотат мръзни край децата ни??БЪРЗО да премахнете всички *** от улици, села , паркове!!На кого е БЛЕСТЯЩАТА СОЦИДЕЯ личната отговорност да се прехвърля на ОБЩЕСТВОТО??НЕЗАБАВНО да се ликвидират уличните ***! Не сме длъжни да ги търпим!
153
6
 
8
 
! Отговори
Кучемразец преди 4 години
Трябва за 2 дена да се мобилизират всички ловни дружинки по места и дето видят кучета по паркове и улици с по-голям размер сачми че така... И после в екерисажа и си решаваме кучешкия проблем. Умирисаха навсякъде на кучешки гуйна комплексираните гледачи на помиярчетя
152
4
 
6
 
! Отговори
Огън бий преди 4 години
Трябва да се обезпаразитяват и кастрират кучето и кучкаря.
151
2
 
11
 
! Отговори
@159 преди 4 години
Ако детето е получило диабет от кокер, твоят приятел и жена му са за затвора. Защото за да реагира така едно дете на малко куче, това значи че то денонощно е било плашено с кучета. И намордника няма да помогне. Някои хора просто не осъзнават, че всяка дума казана на децата им се отпечатва в главите им. Затова и не се плашат деца с кучета, с шведи, и т.н. Защото един ден става някаква подобна глупост и после страдаш цял живот.
150
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едик кокер скочи да се радва на синчето на мой приятел, но детето се уплаши и разболя от детски диабет !!!Това те прави инвалид до живот!Затова кучетата трябва да са на повод и с намордници.
149
4
 
5
 
! Отговори
размерът няма значен преди 4 години
Законотворците виждали ли са ягдтериер?Преди години едно такова скочи като топка и откъсна парче от ревера на шинела на един милиционер. А дакелът като захапе - не пуска. Бягат по тъча за забрана на агресивните породи, защото или печелят от това или ходят да гледат боеве с кучета.И евтаназия, не кастриране на бездомните.
148
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама и те не говорят за опасните породи, нали? Щото така е по-лесно. Заради ей такива продажници, страдаме всички собственици на кучета. Защото моите кучета са добри и кротки и средни на размер, но ще трябва да бъдат оковани в намордници, защото така го измислили държавните тикви. А зверовете на село ще продължават да си циркулират свободно и да нападат който пожелаят. Щото то нали ББ гледа каракачанки, тях закони не ги ловят.
147
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мислех да си взимам куче, но вече се разубедих, много сложно взе да става.
146
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Я па ти..Да демонстрирам ? :) Когато го водя на ветеринар, пък и да види малко свят и то бре :). Не съм се сетил, че правя демонстрации :). Ама дори и да "демонстрирам", като не вредим на други какво лошо има ?
145
2
 
2
 
! Отговори
до 147 преди 4 години
Ти луд ли си бе, как ще ни спасява Турция от Русия. Вно забрави как Ердоганчо хи да целува ръка на Путин миналата година, че го закъса цялата им икономика и за малко да им фалира държавата. Да не се наложи, ЕС да ги спасява, от Русия и САЩ, че така се е оцапал оня със забулена жена, че вече няма на къде. Всъщност има, всички забулени а мъжете с бради до кръста. Това им е пътя..
144
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нахрани си Догото с този пинчер, като му махнеш намордника:))))))
143
10
 
8
 
! Отговори
е преди 4 години
Ако някой злобен пинчер, нападне моето дого, когато е с намордник и го нахапи, като моето куче не може да се защити, аз имам ли право като стопанин, да тегля един шут на дребосъка и да го втрна при собственика му. Или ако го направя, ще ме съдят по закона за насилие над животните. А проблема е, че моето куче не е агресивно, слуша си и никога не се занимава с малките кучета, а те постоянно го нападат.