Страсти в НС: Пуснаха даренията от фирми за партиите

"Данък корупция" стана официален, скочиха от БСП
4 юли 2019 16:20,
39
Страсти в НС: Пуснаха даренията от фирми за партиите
Снимка: архив, Ройтерс

След разгорещени дебати и преправяне на текстовете в движение, депутатите окончателно приеха и бизнесът да може да прави дарения за политическите партии.

Решението да се позволи финансирането на партиите и от юридическите лица идва на фона на приетото днес намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв.

Още по темата
Предложението да се разрешат даренията от фирми е на ДПС, които настояваха, че трябва да се даде възможност за отворено финансиране на партиите, ако субсидиите се орежат драстично.

Валери Симеонов от НФСБ също имаше подобно предложение, но даренията да се ограничат до 8 млн. лева за година, което бе отхвърлено.

В крайна сметка бе приет текст, с който се разрешават даренията от юридически лица, но не и от фирми, които имат просрочени публични задължения или са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

До прецизирането се стигна след недоволството от страна на левицата. Корнелия Нинова настоя да се уточни кои юридически лица могат да правят дарения и кои не.

"Ще имат ли право фирми, които имат задължение към бюджета, да спонсорират партиите, или фирми, които получават обществени поръчки? Ще могат ли фирми, регистрирани в офшорни зони, да финансират партиите? Или религиозни юридически лица и чужди правителства да финансират български партии?", запита Нинова.

В отговор Валери Симеонов посочи, че и в сега действащия закон се забранява финансирането на партиите от религиозни институции и чужди държави и тези текстове няма да се променят. Той обаче се съгласи, че трябва да се конкретизират кои фирми могат да правят дарения. Затова депутатите излязоха в почивка, за да бъдат направени спешните поправки в предложения текст.

Въпреки направените корекции обаче червените не останаха доволни и настояха, че в списъка с фирмите, които не могат да спонсорират партиите, трябва да влязат и тези, които изпълняват обществени поръчки или имат концесионни договори.

Според БСП с така направените поправки ще се отвори пътят за порочното финансиране на партиите.

"Днес данък корупция стана официален", отсече соцдепутатът Драгомир Стойнев.

С поправките в закона бе решено и партиите да могат да ползват държавни и общински имоти безвъзмездно, като заплащат само експлоатационните си разходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато пред НС не се издигне бесилка в БГ-тото няма да има оправия.С тия и комитет не става.Само за задните си части мислят.
15
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мафията владее б.лгаристан начело с МУХАБОИКО
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема страшно! Бай Х ще вдигне" такса спокойствие" от 10 на 20% да ге.....
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямата заслуга за това положение е на Славчо референдума.Точно такъв е бил замисъла и Слави е участник в тази игра!Сега в партиите който са на власт ще постъпват безотчетни пари в милиони!А матрияло само мига и чака ново стригане и доене.
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТИЯ КРАДАТ ОТ СЕБЕ СИ- ИЗЧЕЗНАХА ОТ ПАРТИЙНАТА КАСА НАД 70 000ЛВ- НЯКОЙ ДА РАЗБРА НЕЩО ЗА ТЯХ- ЩЕ СА ОЩЕ ПО ОЗЛОБЕНИ ГА ИМ ПРИБЕРАТ ОЩЕ ЕДРИ СПОНСОРИ- ПЕРАЧИ НА ПАРИ.
11
5
 
10
 
! Отговори
Т.Танов преди 4 години
Бесните се рабесняха! И то кой -партията на червените олигарси ! Да се бръкнат в двобо вете и да дават на любимата си партия !Няма вече кокъл за вас !
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все едно -до сега не е имало дарения !Узакониха корупцията :))
9
1
 
9
 
! Отговори
Списък в караулка преди 4 години
Ох котьо. Сега ще видим кой е по, по, най.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега, който не дарява ще бъде стискан по камбаните до като не дари, а после пак
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП са прави да не се позволява финансиране от фирми, които печелчт обществени поръчки или концесии. Въпреки, че този, който е спечелил лесно може да прехвърли парите на този, който финансира и пак ще заобиколят закона.
6
0
 
11
 
! Отговори
Стадо преди 4 години
Не е виновен Боко, а овцете,които несе интересуват он нищо освен случващото се днес и сега.
5
3
 
7
 
! Отговори
Дърт комунист преди 4 години
Свикнал съм да си вземам, както ми дойде влизам в мандрата взимам кашкавал, влизам в къщата описвам каквото имат взимам им земята и воловете, искат не искат взимам си 11 лв. Ако не ми дават да си крада това е корупция.
4
4
 
14
 
! Отговори
реалист преди 4 години
КОРУПЦИЯТА В БОКОЛАНДИЯ СЕ УЗАКОНИ !!!
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Облагане на данък 11 лв за туй, че някой е отишъл да гласува е тероризъм. Гласуването е свободно право на всеки човек и не трбва да се облага с данък, 11 лв на глас Това е рекет и престъпление и нарушение на човешки права взетите 11 лв за изминалитe 30 год трбва да се върнат в бюджета. Как ще се издържа някой ли ами като не можеш да се издържаш, къде си тръгнал партия да правиш.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако финансирането е от държавни фирми, премиерът който в момента е на власт, ще се разпореди колко пари да бъдат прехвърлени към партията му.
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако разрешат финансиране от ДЪРЖАВНИ фирми, гражданите, които искаха спиране на партийните субсидии, ще бъдат за пореден път измамени от политиците. Просто държавните пари ще стигат до партиите не под формата на субсидии, а под формата на дарения от държавни фирми, само че без лимит. Т. е. ще взимат колкото си искат от обществените пари, без да има ограничения. Ако разрешат финансиране от фирми, трябва да е с изричното условие да не са държавни.