Страсти в НС: Пуснаха даренията от фирми за партиите

"Данък корупция" стана официален, скочиха от БСП
4 юли 2019 16:20,
39
Страсти в НС: Пуснаха даренията от фирми за партиите
Снимка: архив, Ройтерс

След разгорещени дебати и преправяне на текстовете в движение, депутатите окончателно приеха и бизнесът да може да прави дарения за политическите партии.

Решението да се позволи финансирането на партиите и от юридическите лица идва на фона на приетото днес намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв.

Още по темата
Предложението да се разрешат даренията от фирми е на ДПС, които настояваха, че трябва да се даде възможност за отворено финансиране на партиите, ако субсидиите се орежат драстично.

Валери Симеонов от НФСБ също имаше подобно предложение, но даренията да се ограничат до 8 млн. лева за година, което бе отхвърлено.

В крайна сметка бе приет текст, с който се разрешават даренията от юридически лица, но не и от фирми, които имат просрочени публични задължения или са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

До прецизирането се стигна след недоволството от страна на левицата. Корнелия Нинова настоя да се уточни кои юридически лица могат да правят дарения и кои не.

"Ще имат ли право фирми, които имат задължение към бюджета, да спонсорират партиите, или фирми, които получават обществени поръчки? Ще могат ли фирми, регистрирани в офшорни зони, да финансират партиите? Или религиозни юридически лица и чужди правителства да финансират български партии?", запита Нинова.

В отговор Валери Симеонов посочи, че и в сега действащия закон се забранява финансирането на партиите от религиозни институции и чужди държави и тези текстове няма да се променят. Той обаче се съгласи, че трябва да се конкретизират кои фирми могат да правят дарения. Затова депутатите излязоха в почивка, за да бъдат направени спешните поправки в предложения текст.

Въпреки направените корекции обаче червените не останаха доволни и настояха, че в списъка с фирмите, които не могат да спонсорират партиите, трябва да влязат и тези, които изпълняват обществени поръчки или имат концесионни договори.

Според БСП с така направените поправки ще се отвори пътят за порочното финансиране на партиите.

"Днес данък корупция стана официален", отсече соцдепутатът Драгомир Стойнев.

С поправките в закона бе решено и партиите да могат да ползват държавни и общински имоти безвъзмездно, като заплащат само експлоатационните си разходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
50 процента данък дарение. Да види народът ползва от мафията.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората им казаха по-малко да крадат, а те си промениха закона да крадат още повече.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най се правят на интересни. Тия партии, който редовно получават дарения от фирми. А сета се правят , че не разбират.
33
0
 
4
 
! Отговори
Правилно 30 преди 4 години
ДАРЕНИЯТА ДА СЕ ОБЛАГАТ С ДОД!КВОТО ЗА ВСИЧКИ---ТОВА И ЗА ПАРТИЙНИЯ ДРУГАР!!!
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една хипотеза какво да очакваме. Българинът спира да ходи да гласува. След като "бизнеса" ще плаща за политиката, гласоподавателите стават излишни. Разбира се не и ако "бизнесът" не си плаща и за гласоподавателите така както си плаща за партиите. ОБАЧЕ ако се повторят събитията на народното недоволство и хората направят чисто нова партия, която да управлява целият"бизнес" доброволно ще премине в ръцете на държавата. Такъв принцип беше въведен в Китай преди 30 години и сега вече няма тарикати
31
1
 
7
 
! Отговори
Запомнете! преди 4 години
КОМУНИСТ, ПАРИ НЕ ДАВА!!!САМО ВЗИМА!!!!АЗ НЕ ВЕРВАМ, НЕКОЙ ОТ ТЕХ ДА СЕ БРЪКНЕ ДОБРОВОЛНО И ДА ДАДЕ!АКО СТАНЕ.... ЩЕ Е САМО С ЧЕРВЕН РЕКЕТ!!!!/.... по комунистически... /
30
1
 
3
 
! Отговори
що бе преди 4 години
що , бе, то и досега си беше така - само че финансирането си беше тайно, но го имаше и ако някой си мисли че големите риби не командваха, значи е пълен г гл..уп...ак.аз предлагам - след като ще е доход за дадена партия то задължително получаващата партия да се обложи с 10% данък общ доход - и тогава и бюджета на Бг ще е добре
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ - ВЪПРЕКИ ГОЛЕМИТЕ ПЕЧАЛБИ ФИРМИТЕ НЕ УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА РАБОТНИЦИТЕ ЗАЩОТО ПАРИТЕ ОТИВАТ ЗА МИНИСТРИ И ДЕПУТАТИ - ИНАЧЕ ТАЗИ ФИРМА НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВА - ТОВА СИ Е ОБИЧАЙНА ПРАКТИКА ОТ ГОДИНИ....
28
0
 
9
 
! Отговори
4 преди 4 години
Всичко си дойде на мястото - който плаща на оркестъра , той поръчва и музиката ! Ачик далавера ! Ашколсун бе , кьопоолар ! Докарахте я ! Само ,че историята се повтаря - не знам какво ще ви правят поколенията !
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БКП пък намерили за какво да се вайкат!До 1989 г. имахте 1 000 000 горди "комунисти", по 10 лв. членски внос на месец, никакви харчове за "предизборни кампании", защото други партии бяха забранени - толкова години, толкова пари - къде ги дянахте?Сега "комунистите" поизмряха или се пребоядисаха, ама нали се кълнете, че поне 200 хил. са чугунените ви глави - къде им е членският внос? Или БКП отдавна им плаща, за да са им "членове" или по-скоро - *** по разните му там форумчета.
26
2
 
11
 
! Отговори
www преди 4 години
СЕГА ВЕЧЕ ЗАПОЧНА ДИКТАТУРАТА - ПЕЕВСКИ БОРИСОВ И ДОГАН ЩЕ СА НА ВЛАСТ ДОКАТО СМЪРТТА ГИ РАЗДЕЛИ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ ИМА ИЗБОРИ ИЛИ НЕ ..НЕ Е ВАЖНО ЗА КОГО СИ ГЛАСУВАЛ ВАЖНО Е КОЙ БРОИ БЮЛЕТИНИТЕ.....
25
1
 
6
 
! Отговори
Мисля преди 4 години
че с тези дарения "от бизнеса" окончателно ме загубиха като гласоподавател.
24
2
 
2
 
! Отговори
кй преди 4 години
официално лошата диктатура на пролетариата стана 4удесната диктатура на богатите и на парата!! ще гласуваме за това на кои фирми желанията да се изпълнят! но няма да знаем кои са и какви са !остана само те да си гласуват!
23
5
 
6
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 4 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
22
3
 
7
 
! Отговори
www преди 4 години
Нищо ново! И до сега си им даваха пари, ама нелегално. На Президента кампанията беше финансирана от безработни и пенсионери, без да разберат.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До И ква станазащо, бе?! досега бизнеса даряваше персонално на определени лица, сега, вместо на тях, ще дарява на партиите!
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
супер! сега вече милионерите от бсп ще могат да правят дарения на собствената си партия!
19
0
 
11
 
! Отговори
И ква стана преди 4 години
народа гласува на референдума на партиите по 1 лев на глас, пък те в парламента си го извъртяха както им е угодно и си туриха дарения от "бизнаса". Кой е гласувал на референдума за такова нещо? Престъпници от класа. Не искаме да получават дарения от "бизнеса", знаеме ги тези бизнеси те и така си управляват държавата. Пари за партиите само от членски внос - да се научат да се трудят за интересите на хората, които ги избират, а не на мафиотите.
18
5
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Властта е на богатите - винаги се е считало за нормално да е така...
17
0
 
14
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Не се наядохте ,не се напихте търтеи безполезни...