НАП като ЦРУ: Направили рисков профил на всяко домакинство и фирма

Данъчните със специален софтуер за разкриване на укрити налози
6 юли 2019 10:27, Анисия Иванова
160
НАП като ЦРУ: Направили рисков профил на всяко домакинство и фирма
Снимка: Pixabay

Данъчните използват методи на ЦРУ, за да разкриват опити за укриване на налози. От Националната агенция за приходи са направили рисков профил на всеки данъкоплатец в страната – физическо лице и фирма. Като при гражданите рисковият профил е за цялото домакинство, тъй като често парите идват от един член на семейството, но след това се харчат от всички, пише "Труд".

За определяне на рисковия профил на гражданите освен традиционните критерии дали са имали закъснение при плащането на налозите си, и дали са подавали в срок данъчните си декларации за доходите извън работната заплата, от НАП са въвели и редица други критерии.

Сред тях са например образование, възраст, пол и семейно положение. Аако ром без никакво образование е участник в няколко фирми рискът те да бъдат използвани за данъчни измами нараства значително. Всички критерии за определяне на рисковия профил обаче са строго пазена тайна. Чрез създадения рисков профил от НАП много по-лесно и по обективни критерии ще избират върху кои граждани и фирми да бъдат насочени проверките.

Те използват не само методи, но и технически средства на ЦРУ. В приходната агенция имат софтуер, подобен на използваните в ЦРУ, който открива връзките между граждани и фирми, които погледнато на пръв поглед нямат нищо общо.

За целта се използват косвени критерии за свързаност, като например дали няколко фирми са регистрирани на един и същи адрес, дали сключват сделки помежду си, дали са клиенти на едни и същи компании. Например, ако 50 фирми използват услугите на една счетоводна компания и в голяма част от тях са открити едни и същи нарушения, вероятността същият опит за укриване на налози да е използван и в някоя от останалите фирми е твърде голям.

Чрез този софтуер се открива кой е свързващото звено при поредица от много сделки, които целят укриване или източване на ДДС.

От НАП използват и специален софтуер за електронни ревизии. С негова помощ много бързо експертите откриват нарушенията в счетоводството на дадена компания. Като се пестят много часове човешки труд. Използването на този софтуер става по две направления.

При първото софтуерът влиза в употреба, когато при проверка в търговец или заведение бъде открито някакво нарушение или при поискване на подробни данни за продажбите се оказва, че сървърите с информацията са в екзотични дестинации като Макао или на островната държава Филипини. В такива случаи цялата счетоводна информация на търговеца се копира на дискове и след това се анализира от софтуера на НАП.

Второто направление за използване на софтуера е при стандартни проверки и ревизии. Просто дадена фирма дава на НАП дистанционен достъп до счетоводната си информация и софтуерът проверява дали има някакви нередности. За откриването на нередности се използват десетки критерии, които обаче са строго пазена тайна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
Стефан преди 4 години
Ако влагаха такова старание да ловят истинските престъпници и укриватели на данъци за милиарди, щяхме да сме като Швейцария!
128
0
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Глупости.Обаждат се на съответния началник кой да бъде ударен и така надолу по йерархията.
127
2
 
2
 
! Отговори
расате преди 4 години
До Анонимен 124В САЩ нито в конституцията има член 1 за националното значение на терористичната Комунистическа партия, нито има действаща Социалистически партия. Докато не спрем да жалим за "Татовото" време, няма да се оправим. Доказано от историята е, че най-трудният преход от феодализма към капитализма е социализмът. А всички вие анонимници явно се срамувате от мнението си, че не се представяте поне с псевдоними.
126
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На основание на Закона за достъп до обществена информация може ли да публикувате данните, които този софтуер е дал, за всички бивши и настоящи депутати, министри, съдии и прокурори за последните 10 години?Така де, като се дава пример - да се започне отгоре надолу.
125
0
 
9
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
държавата се издържа от събраните данъци,а народа оцелява от укритите данъци,има и такива които закон не ги лови
124
0
 
8
 
! Отговори
гербаджия преди 4 години
Софтуера се използва да репресира простолюдието, за нас прави изключение.
123
0
 
5
 
! Отговори
Джокича преди 4 години
Не точно определение - не като ЦРУ би трябвало да е ФБР.
122
0
 
10
 
! Отговори
арматуриста преди 4 години
Това е добре.Сега разработиха ли друг софтуер за митничарите,че много контрабандни цигари са преминали през границата,произведени в с.Труд,Пловдивско?
121
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааа, той Тиквата щото не е национален предател?Миличкият той...
120
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да е твърдял, че кратуната е грамотен? Само, че не кратуната отиде да предаде българския бизнес в Китай. *** отиде.
119
2
 
12
 
! Отговори
Интересно! преди 4 години
Радев бил полуграмотен, значи в такъв случай кратуната е неграмотен !
118
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бая ще трябва да пренастроят софтуера НАП, ако полуграмотния ни президент доведе настина китайски "инвеститори". При този тип "инвеститори" държавата просто престава да функционира, а НАП ще трябва само да козируват, защото назначенията там ще се определят от "инвеститора". Даже Соломон Паси запя в хора на посрещачите на този "инвеститор". Всички такива сънуват парите, които ще получат да продават държавата си поредния господар. И това НАП няма как да го спре.
117
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормална държава: - Бизнесът е в срив, от началото на годината пазара е потънал... СПЕШНО ТРЯБВА ДА ПОМОГНЕМ НА ИКОНОМИКАТА И БИЗНЕСА?!България:- Спешно мачкаме бизнеса и народа. Трябва да им смъкнем и последната риза преди мандата да изтече. След нас ако ще потоп.
116
2
 
12
 
! Отговори
факт преди 4 години
Сложното законодателство с много изклячения е направено за да може хората вместо да си гледат работата, да четат държавен вестник, и да се съобразяват с постоянните и непрекъснати помени. По тази причина социалистическите страни са бедни.
115
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какъв софтуер са направили тези от НАП и дали са като ЦРУ, но миналата година си загубих четири дни, за да си платя здравните вноски. При това, платих и не ми издадоха документ, докато не им казах и показах документа, платежно нареждане. За тези дни пропуснатите ползи от бизнеса ми са доста големи и очаквам да ми ги възстановят или поне да ми се извинят за загубеното време. Правят хората на маймуни и очакват те да са им благодарни. Сега е техен ред да са маймуните.
114
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако този Софтуер наистина се прилагаше то вече щеше да има бум на безработни! Всяка втора фирма има нарушения....казвам втора от учтивост!!!!
113
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя софтуер го ползвали от една година?!?Добре, питам аз, защо не им помогна да хванат който и да е от суджуците, които влязоха така гръмко в апартамент гейт?Сигурно софтуерчето на ЦРУ не работи за хора от ГЕРБ, защото ГЕРБ в САЩ няма?
112
0
 
11
 
! Отговори
Светлоносец 2 преди 4 години
или задача за 8 клас, само се чудя, защо смятат, че грешката е злонамерена, а не случайна, резултат от противоречиво законодателство. Софтуер за ДДС измами, да открива кой е свързващото звено при поредица от много сделки, винаги ощетява последната добросъвестна фирма, като и се вменяват противозаконно вина и задължения на доставчиците, и то години по късно на действащата схема. Този подход на НАП съсипва добросъвестен търговец с огромно задължение на негов доставчик. Реално вината е на доставчика, а ДДС се събира от добросъвестния търговец , като продължава да е дължимо от доставчика, т.е.
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
hop hop v mrejite pak ima novi video filmi na praznite bg plajove....hop hop...viva ellada!
110
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости,глупости,глупости...и абдали който се връзват,че даже и имат мнение-коментират всяка написана глупост.