Идея: Виновните за катастрофи ще плащат лечението си към НЗОК

Задължават аптеките да имат нощни дежурства по график
9 юли 2019 07:30, Анисия Иванова
36
Идея: Виновните за катастрофи ще плащат лечението си към НЗОК
Архив: Булфото

Полицията и съдилищата да подават информация на здравната каса за хората, причинили катастрофи, както и за тези, причинили пътен инцидент след употреба на алкохол и наркотици. Това предвижда промяна в закона за здравето, която предлага здравният министър Кирил Ананиев. С промени в закона за лекарствата той предлага нови моменти в още 14 закона.

С информацията от полицаите и съдилищата здравната каса ще може да задължи виновните за катастрофи и тези, които карат пили, да ѝ връщат разходите, направени за лечението им. Те ще имат месец, за да се разплатят с НЗОК.

Санкцията виновните за катастрофа да плащат за лечението си съществува от 1999 г., но вече 20 години е неработеща заради неясноти в закона, става ясно от мотивите на Кирил Ананиев.

Аптеките ще бъдат задължени да дават нощни дежурства по график, определен от РЗИ. Ако не са съгласни пък, ще бъдат глобявани. С това се цели да се преодолее проблемът с липсата на денонощни аптеки в голяма част от страната, предвижда друга от промените, предлагани от Ананиев.

От общо близо 4000 аптеки в страната едва 32 са денонощни, обяви здравният министър Кирил Ананиев. Най-голям е проблемът във Видин, Смолян, Разград, Търговище, а в 16 малки общини с общо население 50 000 души аптека изобщо няма.

Ананиев предвижда и изготвянето на национална карта на аптеките. Там, където не достигат, ще има стимули за разкриването им. За допълнителните аптеки на един и същи собственик пък ще отпадне изискването да има магистър-фармацевт на пълен работен ден във всяка от тях. Вместо това ще се допуска той да работи 4 часа не по-малко от 2 дни седмично, пише "24 часа".

Съкращава се и срокът, в който НЕЛК ще трябва да се произнася по жалби срещу решение на ТЕЛК. Той ще е вече един месец.
 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Ликвидация на КАТ преди 1 година
ИЗвестни чуени доказаха отдавна че само пет минуди каране срещу включени фарове денем в ясно време води до заслепяване и трайно увреждане на Зрението.
Холограмите на предни стъкла с епозлват з а оБЕМНО ПРОНИКВАЩИ ОБСЕБВАНИЯ НА ВОДАЧИТЕ.
МАсовите убиици от КАТ са инсталирали тежки терористични НЕЗАКОННИ КаМЕРИ.
Новост е Убииство на маркирани водачи след облъчване обемно с камери .
Камерите са ЗАБРАНЕНИ ОТ КОНСТИРУЦИЯТА
28
0
 
0
 
! Отговори
Затвор за Стратиев преди 1 година
Засега ВиНОВНИ СА САМО наглите престъпници от КАТ и техните продажни НАЧАЛНИЦИ вкл Алекси Стратиев и ЯЛекси Кисяков.

Милиони водачи на МПС са принудени от терористите от КАТ Да облъчват тежко Земята с включени фарове денем и с налепени холограми на предни стъкла >ЗАКОНА ЗАБРАНЯВА ИЗРИЧНО И ДВЕТЕ .
27
0
 
1
 
! Отговори
Разбирачев преди 1 година
Към НЗОК трябва да си плащат и всички пушачи и алкохолици. Или да нямат право на осигуровки. Щото милионите пушачи увреждащи и собственото здраве и тези на околните, откъде накъде някой друг да им плаща пороците. Тогава милиарди биха отишли при нормалните хора.
Или здравните им вноски да са в пъти по високи. Справедливо е.
26
2
 
3
 
! Отговори
Бобчо преди 1 година
Прави ли ви впечатление, че от десет коментара тук може да извлечете по-адекватно решение от взетото от властимащите? И какви хора ни управляват...
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Луд Анани умора няма. Сенилен и некомпетентен.
24
2
 
10
 
! Отговори
необозримо бъдеще преди 1 година
Като идея - не е лошо, но нали се сещате, че чак след произнасяне от съда се установява виновника. Това може да се случи след 1-2-3 години, че и повече.
23
1
 
13
 
! Отговори
Абв преди 1 година
В обратния случай - ако през годината не се възползвам от здравни услуги искам да ползвам намаление на здравните вноски или да бъда освободен от такива следвашата година.
22
0
 
16
 
! Отговори
Бобчо преди 1 година
Аз искам да видя как ще вземете пари от Яcтpебете, дето ежедневно карат без книжки, гражданска, преглед, винетка, без платени осигуровки, живеещи в незаконен коптоp на социални помощи с 10 деца.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се напият и сбият пак ги лекуват ,дори и без здр. осигуровки.
20
3
 
17
 
! Отговори
На 13тия умник преди 1 година
нека му се случи да му излезе животно на междуградски път /не дай боже на магистрала/ и да го пишат него виновен в протокола, за "несъобразена скорост", и да го накарат да си плати и лечението, въпреки редовно плащаните здравни осигуровки, пък после да дава оценка кой какъв талибан на пътя бил...
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24
Да си чул за естествен подбор? Пиян, залян направил катастрофа. Скъпа операция и лечение. За мен няма пари за коронка или мост? Даже и ТЕЛК ще му дадат и аз ще му го плащам. Ще се качи отново пиян залян и ще срещне на пътя теб, мен, наши роднини или познати. Тогава да те питам ли отново какво мислиш?
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като Ви гледам реакциите в България, реформа може да се проведе само от диктатор. Каквото и са се предложи веднага скачат. Държавата се приема като крава, която всеки може да издоява, без да бъде хранена. Герберите Ви виновни. Първия здравен министър на ББ сега е шеф на болница, дето преди да я поеме бе пред фалит.Сега мед.сестри там получават достойни заплати и оборудването е съвременно. Но не го харесахте за министър,защото щеше да закрие болницата в Брегово, градчето на Миков, шеф на БСП.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ако виновните нямат пари за лечение да мрътт
16
0
 
23
 
! Отговори
До главните букви преди 1 година
Какво значи все някой ни виновен ?

Плащам си даницъте, здравните, гражданската, каското, винетката, акциза за бензина
и накрая да имам наглоста да искам пътищата да са в състояние в което да може да се кара по тях без да си разбия колата
колко нагло от моя страна че искам да има канализационни шахти с капаци така че като валне леко дъжд да се оттича вместо да ударя шахата и да си откъсна предно ляво колело при положение че съм карал с 30 км/ч

да прав си, големи наглеци сме
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хаха
В Кодекса за социалното осигуряване ясно е казано. Само, че никой не го спазва. Който сам си увреди здравето губи правата си на обезщетение по кодекса. Та като си карал като бесен, без колан, пил, нямаш книжка, не си спазил знак и т.н.не може не може да посягаш на парите на другите. Същото и с нашите събратя. Напили се, клали се и скъпо лечение за наша сметка. Не сложил каска или обувки с метални бомбета. Пуши, пие, наркотици. Сам си уврежда здравето. Няма защита! Матреала рипна вече.
14
4
 
10
 
! Отговори
незабавно въвеждане преди 1 година
почасово заплащане - минимум 6 лв на час според бранша
частни здравни каси - с ЛИЧНА здравна застраховка
частни пенсионни каси - с ЛИЧНА пенсионна застраховка
13
2
 
18
 
! Отговори
абе ей преди 1 година
Или как здравната система започва да убива не да лекува при това по фашистски образец!
Ананиев оставка!
Веднага!
12
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствено при употреба на алкохол и наркотици може да се счита че водача категорично е виновен. Във всички останали случаи си е чист геноцид да караш пострадалия да плаща. Катастрофа можеш да причиниш неволно по ред причини. Не е ли достатъчно, че си пострадал, та трябва да те наказват и допълнително. Ами какво става ако пострадалия се нуждае от скъпа операция, а не може да я плати? Това пореден опит да изтребите и малкото останало население ли е?
11
3
 
13
 
! Отговори
Активист на БКП преди 1 година
Ще купуваме още един остров на Вожда !
10
0
 
27
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Това звучи като виц. Някой да плаща осигировки и съвсем законно някой ден да му бъде отказано изплащане на застраховката. Те и нашите застрахователи искат , ако може само да събират премията, а като дойде време заплащане - да се правят на ударени с мокър ***. Предложението кърти мивки.