Кабинетът отпуска още 12,5 млн. за научни изследвания

Шефът на БАН обясни, че ще има конкурсен принцип
Обновена: 10 юли 2019 16:07 | 10 юли 2019 15:55,
10
Кабинетът отпуска още 12,5 млн. за научни изследвания
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кабинетът отпуска допълнителни 12,5 млн. лв. за финансиране на проекти по Фонд "Научни изследвания", обяви просветният министър Красимир Вълчев пред журналисти в Министерския съвет.

"От тези 12,5 млн. лв. 2 млн. лв ще отидат за проекти, които вече са стартирали. 8 млн. лв. ще бъдат разходвани за финансиране на проекти в приоритетни научни направления, 800 хил. лв. ще отидат за финансиране на проекти на млади учени и постдокторани, 400 хил. лв. за проекти за научно периодика и 800 хил. лв. за нови проекти за двустранно сътрудничество", обясни министърът.

Шефът на БАН акад. Юлиан Ревалски обясни, че ще има конкурсен принцип и по този начин ще бъдат финансирани най-добрите и висококачествени научни изследвания.

"Ако България иска да се впише в европейското изследователско пространство, международното сътрудничество трябва да се активизира", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Парите на обществото се изсипван в джобовете ..."Престанете с тази мантра. Това са много малко пари за този сектор. В БАН, макар и не са ми любимата организация, някаква наука (понякога прилична) все пак се прави. При това смея да твърдя, че за толкова пари дори се справят учудващо добре.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Кога ще ги стигнем ?Никога. Това са приумици на управляващите. Но няма как въобще да говорим за надпревара - науката отдавна е интернационална. Но всяка държава трябва да осигури нормално заплащане на своите специалисти, както и нормално, а не мизерно финансиране на научната работа.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До смокБез пари и сянката на Луната не могат да изследват. Моля да ми обясните, кой тогава ще се занимава с наука в България. Ако са университетите, кой тогава ще преподава на студентите. Ако на България не й трябва наука - сте в грешка.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ползата от от нереформирана БАН е съизмерима с каца без дъно! Парите на обществото се изсипван в джобовете на пенсионери академици и професори, които са рожба на съветската наука от 70-те на миналия век. Младите учени са отдавна на вън!
3
3
 
4
 
! Отговори
смок преди 4 години
Загубени пари. Закрийте БАН! Какво изследват? Сянката на луната ли?
2
1
 
3
 
! Отговори
Кога ще ги стигнем ? преди 4 години
На НАСА бюджета е 20 милиарда долара, ние с тия 12 милиона лева, совалки ли ще проектираме, на Плутон ли ще кацаме ...
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Тайван отпускат толкова много средства за наука, че вече не знаят какво да купят с тях, а ние? :)